Jak podzielić wspólną piwnicę ?
Stasiek77
Użytkownik
Witam.
W budynku w którym mieszkam jest trzech współwłaścicieli :
właściciel 1 40 % udziałów
właściciel 2 40 % udziałów
właściciel 3 20 % udziałów.
Na piwnicę składają się : cztery oddzielne pomieszczenia i korytarz. Mam następujące pytanie : jak poprawnie należy podzielić te pomieszczenia dla poszczególnych współwłaścicieli ? Jedno z pomieszczeń jest zwyczajowo nazywane kotłownią , ale każdy ze współwłaścicieli ma swój indywidualny system ogrzewania.
Czy zsumowanie powierzchni tych czterech pomieszczeń i podzielenie powierzchni proporcjonalnie do udziałów będzie poprawnym podziałem ?
W akcie notarialnym jest napisane : z własnością lokalu numer 1 związany jest udział wynoszący 40/100 części we wspólnych częściach i urządzeniach budynku.
Dla pozostałych lokali jest wpisany udział taki jak podałem na początku.
Pozdrawiam Stasiek.
W budynku w którym mieszkam jest trzech współwłaścicieli :
właściciel 1 40 % udziałów
właściciel 2 40 % udziałów
właściciel 3 20 % udziałów.
Na piwnicę składają się : cztery oddzielne pomieszczenia i korytarz. Mam następujące pytanie : jak poprawnie należy podzielić te pomieszczenia dla poszczególnych współwłaścicieli ? Jedno z pomieszczeń jest zwyczajowo nazywane kotłownią , ale każdy ze współwłaścicieli ma swój indywidualny system ogrzewania.
Czy zsumowanie powierzchni tych czterech pomieszczeń i podzielenie powierzchni proporcjonalnie do udziałów będzie poprawnym podziałem ?
W akcie notarialnym jest napisane : z własnością lokalu numer 1 związany jest udział wynoszący 40/100 części we wspólnych częściach i urządzeniach budynku.
Dla pozostałych lokali jest wpisany udział taki jak podałem na początku.
Pozdrawiam Stasiek.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pozdrawiam Stasiek.
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 17.03.2009 r., sygn. akt I ACa 149/09:
"każdy ze współwłaścicieli ma uprawnienie do bezpośredniego korzystania z rzeczy wspólnej, może całą rzecz posiadać i z niej korzystać, przy czym identyczne uprawnienia przysługują pozostałym współwłaścicielom. Nadto, współwłaściciele mogą w umowie ustalić inny sposób korzystania z rzeczy wspólnej, w szczególności mogą dokonać - podziału rzeczy do wspólnego posiadania tj. wyodrębnić określone jej części do wyłącznego korzystania przez poszczególnych współwłaścicieli."
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/736-i-aca-14909-umieszczanie-reklam-w-czesci-wspolnej.html
Dziękuję za odpowiedź . Właśnie kompromis jest najtrudniejszy do osiągnięcia. Właściciel z najmniejszym udziałem chce aby podział był zgodny z zapisem w akcie notarialnym i dodatkowo wymyśla dziwne formy podziału całkowicie niezgodne z jego udziałem.
Pozdrawiam Stasiek.
Albo każdemu po jednym pomieszczeniu (losowanie) a to czwarte na wspólne posiady przy szachownicy