Zaskarżenie uchwał
romek5257
Użytkownik
Mam pytanie do forumowiczów,otóż w mojej WM tzw.dużej były podejmowane różne uchwały z pośród których dwie zostały zaskarżone do Sądu Okręgowego o uchylenie tych uchwał,Sąd ten rozpoznając sprawę jedną z tych uchwał uchylił a w pozostałej części powództwo oddalił,w związku z takim orzeczeniem mam wątpliwości czy ta druga uchwała jest w związku z tym ważna,czy może nie ważna,skoro nie została uchylona ani utrzymana w mocy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Art. 25
1. Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.
1a. Powództwo, o którym mowa w ust. 1, może być wytoczone przeciwko wspólnocie mieszkaniowej w terminie 6 tygodni od dnia podjęcia uchwały na zebraniu ogółu właścicieli albo od dnia powiadomienia wytaczającego powództwo o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów.
2. Zaskarżona uchwała podlega wykonaniu, chyba że sąd wstrzyma jej wykonanie do czasu zakończenia sprawy.
czy to jest odpowiedź na twoje pytanie?