uprawnienia budowlane
michal
Użytkownik
witam,
mam pytanko mógłby ktoś podać stronę/ ustawę/ itp dot. numerów i rodzajów uprawnień budowlanych gdyż nie mogę zweryfikować kwalifikacji inspektora nadzoru, a wydaje się iż ma jakieś inne uprawnienia niż są potrzebne ponieważ nie rozumie o co chodzi i co się mówi do niego
mam pytanko mógłby ktoś podać stronę/ ustawę/ itp dot. numerów i rodzajów uprawnień budowlanych gdyż nie mogę zweryfikować kwalifikacji inspektora nadzoru, a wydaje się iż ma jakieś inne uprawnienia niż są potrzebne ponieważ nie rozumie o co chodzi i co się mówi do niego
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Obecnie rr uprawnień składa się z czterech członów:
- identyfikator okręgowej izby inżynierów budownictwa, np. MAP - Małopolska Okręgowa Izba Inżynierów Budownictwa,
- nr indywidualny, np. 0001
- branża i typ uprawnień - wykonawcze, projektowe, albo oba łącznie, np. PWOS
- rok nadania, dwie ostatnie cyfry, np. 00
Tak więc numer uprawnień obecnie wygląda mniej więcej tak:
MAP/0001/PWOS/00
Pozdrawiam.
to jest stary numer ewidencyjny sprzed wprowadzenia ustawy o samorządach zawodowych, czyli z okresu, kiedy tymi sprawami zarządzały urzędy wojewódzkie, a nie izby samorządu zawodowego.
Jak to nie chce pokazać uprawnień? Jeżeli pełni samodzielną funkcję techniczną inspektora nadzoru, to musi na żądanie inwestora przedłożyć dwa dokumenty: kopię uprawnień i zaświadczenie o przynależności do oiib oraz o posiadaniu ubezpieczenia OC. To jest podstawa, taki elementarz.
Pozdrawiam.
Po tym numerze nie sprawdzisz, w jakim zakresie i w jakiej branży ma uprawnienia ta osoba, ale jeśli wiesz, jak się nazywa, to możesz sprawdzić na stronie PIIB w wyszukiwarce. Każdy członek (za przeproszeniem) izby jest ujęty w ewidencji i dane dot. numeru czlonkowskiego są udostępnione publicznie (nie jest to numer uprawnień, ale w numerze członkowskim jest informacja o branży).
W końcu możesz też wystąpić ze skargą do właściwej miejscowo izby inżynierów budownictwa, jeżeli inspektor nie wykonuje swoich obowiązków, wykonuje je niedbale, lub jeśli jego działanie wskazuje na to, że nie posiada wystarczających kwalifikacji do pełnienia funkcji, o których mowa powyżej.
Pozdrawiam.
http://uprawnieniabudowlane.info/uprawnienia-budowlane-2016-ustawy/
sa tez testy jezeli chcesz sobie porobić na egzamin z uprawnien
Sądzę, że chce, a raczej chciał - bo to było ponad 5 lat temu - jedynie zweryfikować kwalifikacje swojego inspektora nadzoru. WIdocznie były jakieś przesłanki, na podstawie których Michał poddał w wątpliwość kompetencje pana inspektora.
Gdyby chciał przystępować do egzaminu, to nie pytałby o ustawę dotyczącą uprawnień budowlanych.
:bigsmile: