liczniki wyniesione na klatkę schodową
gaga
Użytkownik
Witam,
ostatnio wyniesiono w naszym bloku liczniki z lokali na klatkę schodową. Dotyczy to zarówno gazu jak energii el. Liczniki są w zamykanych skrzynkach. Oczywiście przy nich są zawory (gazu) czy dodatkowe zabezpieczenie w przypadku energii elektrycznej. I tu mam pytanie, czy każdy z lokatorów powinien mieć kluczyk do tych skrzynek? dodam, że wszystkie liczniki np. energii są umieszczone w jednej skrzynce, więc ktoś otwierając skrzynkę w swojej potrzebie ma dostęp do pozostałych liczników czy zabezpieczeń.
Jak się praktykuje w takich przypadkach? czy dostęp każdego lokatora jest niezbedny? Wiemy że za ew. zerwanie plomby odpowiada użytkownik licznika. powinna też być mozliwość szybkiego wyłączenia prądu czy gazu do danego lokalu.
Jakie rozwiązania przyjmuje się? dziękuję za odpowiedzi
ostatnio wyniesiono w naszym bloku liczniki z lokali na klatkę schodową. Dotyczy to zarówno gazu jak energii el. Liczniki są w zamykanych skrzynkach. Oczywiście przy nich są zawory (gazu) czy dodatkowe zabezpieczenie w przypadku energii elektrycznej. I tu mam pytanie, czy każdy z lokatorów powinien mieć kluczyk do tych skrzynek? dodam, że wszystkie liczniki np. energii są umieszczone w jednej skrzynce, więc ktoś otwierając skrzynkę w swojej potrzebie ma dostęp do pozostałych liczników czy zabezpieczeń.
Jak się praktykuje w takich przypadkach? czy dostęp każdego lokatora jest niezbedny? Wiemy że za ew. zerwanie plomby odpowiada użytkownik licznika. powinna też być mozliwość szybkiego wyłączenia prądu czy gazu do danego lokalu.
Jakie rozwiązania przyjmuje się? dziękuję za odpowiedzi
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
W znanym mi budynku klucze do takich szafek ma tylko administrator i to on udostępnia je m.in. inkasentom. Ale ludzie mają u siebie bezpieczniki i zawory
Żeby grzebać "przy prądzie" trzeba mieć odpowiednie upewnienia .
Niemożliwe raczej, bo przepisy określają minimalne odległości przewodów elektrycznych od przewodów gazowych.
Nie rozumiem też co administrator ma do "mojego" licznika energii czy gazu?- to jakieś "starożytne" myślenie z dawnych komuszych czasów chyba. Kluczyki od samochodów właścicieli też ma administrator i rozdziela kto kiedy może jechać? Sposób zabezpieczenia takich skrzynek też określają przepisy więc nie może być dowolności. Jeżeli są jakiekolwiek nieporozumienia to należy podjąć uchwalę (skrzynki znajdują się na nieruchomości wspólnej) i w niej określić wszystkie zasady "obsługi" takich skrzynek.