liczniki wyniesione na klatkę schodową

gagagaga Użytkownik
edytowano stycznia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,
ostatnio wyniesiono w naszym bloku liczniki z lokali na klatkę schodową. Dotyczy to zarówno gazu jak energii el. Liczniki są w zamykanych skrzynkach. Oczywiście przy nich są zawory (gazu) czy dodatkowe zabezpieczenie w przypadku energii elektrycznej. I tu mam pytanie, czy każdy z lokatorów powinien mieć kluczyk do tych skrzynek? dodam, że wszystkie liczniki np. energii są umieszczone w jednej skrzynce, więc ktoś otwierając skrzynkę w swojej potrzebie ma dostęp do pozostałych liczników czy zabezpieczeń.
Jak się praktykuje w takich przypadkach? czy dostęp każdego lokatora jest niezbedny? Wiemy że za ew. zerwanie plomby odpowiada użytkownik licznika. powinna też być mozliwość szybkiego wyłączenia prądu czy gazu do danego lokalu.
Jakie rozwiązania przyjmuje się? dziękuję za odpowiedzi

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano stycznia 2011
    nie masz zaworu gazu i bezpieczników we własnym lokalu? Po co ci dostęp do tych skrzynek?
    W znanym mi budynku klucze do takich szafek ma tylko administrator i to on udostępnia je m.in. inkasentom. Ale ludzie mają u siebie bezpieczniki i zawory
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano stycznia 2011
    Ale ludzie mają u siebie bezpieczniki
    Tak, ale jak nie wyskoczą bezpieczniki w lokalu to wtedy wywala bezpiecznik na klatce schodowej, a jak wywali bezpiecznik na klatce schodowej to do skrzynki trzeba się jakoś dostać więc klucz wypada mieć.
  • Opcje
    adm015adm015 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Skrzynki elektryczne powinny mieć zamek na tzw "Master Key" Czyli zamek na standardowy klucz, żeby elektrownia zawsze mogla ja otworzyć. Normalnie nie stosuje się zabezpieczenia w tej skrzynce z licznikiem, ale czasem niektórzy elektrycy zakładają dodatkowe zabezpieczenie. Uważam, że wtedy absolutnie właściciel powinien mieć też klucz.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2011
    [cite] surfer:[/cite]
    Ale ludzie mają u siebie bezpieczniki
    Tak, ale jak nie wyskoczą bezpieczniki w lokalu to wtedy wywala bezpiecznik na klatce schodowej, a jak wywali bezpiecznik na klatce schodowej to do skrzynki trzeba się jakoś dostać więc klucz wypada mieć.
    Wtedy należy wezwać pogotowie energetyczne, a oni sobie już poradzą.
    Żeby grzebać "przy prądzie" trzeba mieć odpowiednie upewnienia .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    może u gagi ktoś kradnie prąd, wtedy takie utrudnienia w dostępie bym rozumiała
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U mnie takich problemów nie ma. Liczniki zarówno gazu jak i prądu umieszczone są na klatce schodowej. Dostęp do liczników mają wszyscy, oprócz dzieci. Drzwiczki zamykane są na zmyślne pokrętła.
  • Opcje
    gagagaga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    u nas na razie nikt nie ma kluczy do skrzynek - ma je administrator. I wszystko może ok w godzinach jego pracy. Ale jak poza tymi godzinami wylecą zabezpieczenia to wzywać pogotowie?, bo u mnie właśnie nie ma prądu? wydaje mi się że należy zrobić co sie da, tzn. włączyć zabezpieczenie które wyleciało. Jeśli to nie pomoże, to wtedy nie ma wyjścia. Po drugie te usługi są chyba płatne. W przypadku skrzynek gazowych to tu nawet nie ma szybki aby odczytać stan licznika, a niektóry chcą kontrolować swoje zużycie. Nie wiem jak się skończy u nas ten problem, ale każda opcja ma swoje minusy, ponieważ liczniki są umieszczone zespołowo, a nie pojedynczo - każdy w osobnej skrzynce.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    porusz tę sprawę na zebraniu, co dwie głowy to nie jedna. Na pewno coś wymyślicie :)
  • Opcje
    jaxjax Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odpowiedź koziorozka była niezwykle trafna... racja. Ale jeśli to interesuje jeszcze kogoś po jednym roku od ostatniego postu to powiem, ze według mnie powinny być kłódki energetyczne... takli kluczyk mozna sobie kupić, a przynajmniej dziecko ani wandal się nie dostaną.
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy te wszystkie skrzynki (z całego bloklu) są w jednej szafie na jednym piętrze?
    Niemożliwe raczej, bo przepisy określają minimalne odległości przewodów elektrycznych od przewodów gazowych.
    Nie rozumiem też co administrator ma do "mojego" licznika energii czy gazu?- to jakieś "starożytne" myślenie z dawnych komuszych czasów chyba. Kluczyki od samochodów właścicieli też ma administrator i rozdziela kto kiedy może jechać? Sposób zabezpieczenia takich skrzynek też określają przepisy więc nie może być dowolności. Jeżeli są jakiekolwiek nieporozumienia to należy podjąć uchwalę (skrzynki znajdują się na nieruchomości wspólnej) i w niej określić wszystkie zasady "obsługi" takich skrzynek.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.