Zmiana liczenia głosów przy uchwałach wspólnoty mieszkaniowej
EDDIE
Użytkownik
Czy zmianę sposobu liczenia głosów ze sposobu liczenia udziałów poszczególnych właścicieli na sposób jeden właściciel - jeden głos można uchwalić raz na zawsze, tzn. przy każdym głosowaniu nad uchwałami podczas zebrania wspólnoty, czy trzeba to robić każdorazowo przy każdym głosowaniu nad uchwałami?
Wydaje mi się, że sformułowanie w ustawie o prawie lokalowym:
Art.23
...
2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos.
2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.
Nie nakłada obowiązku głosowania sposobu głosowania za każdym razem, przy każdej uchwale... czy mam rację??
Wydaje mi się, że sformułowanie w ustawie o prawie lokalowym:
Art.23
...
2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos.
2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.
Nie nakłada obowiązku głosowania sposobu głosowania za każdym razem, przy każdej uchwale... czy mam rację??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Moim zdaniem można określić katalog spraw powtarzalnych, np. każde głosowanie w sprawie przyjęcia sprawozdania zarządu, absolutorium dla zarządu, przyjęcia planu gospodarczego i wysokości zaliczek miesięcznych itp. Są to przecież "określone sprawy".
Uważam, że można też przyjąć ten tryb głosowania na początku zebrania dla głosowań wszystkich uchwał określonych w zawiadomieniu o zebraniu (w porządku obrad). Ale nie będzie to dotyczyć projektów uchwał zgłoszonych na zebraniu - do tego potrzebne jest osobne głosowanie.
To nie jest "ustawa o prawie lokalowym", lecz ustawa o własności lokali.
Rozumiem, że głosowania nad daną uchwałą zebrane indywidualnie poza zebraniem trzeba traktować według udziałów (chodzi o liczenie głosów) a nie jeden właściciel - jeden głos.
Czy w przypadku liczenia głosów według udziałów, trzeba przy każdej uchwale przeliczać te udziały i zapisywać to gdzieś??
Trzeba wykonać działanie arytmetyczne w formie dodawania inaczej nie poznamy wyniku głosowania
Nie rozumiesz. Głosowanie wg zasady 1 właściciel = 1 głos
" wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej".
Inaczej mówiąc, gdy grupa włascicieli posiadających 20 % udziałów zgłosi wniosek, że w danej sprawie należy glosować 1 właściciel = 1 głos , to taki wniosek należy głosować udziałami.
Jeżeli zdobędzie ponad 50% udziałów "ZA" to możecie głosować w tej danej sprawie 1 właściciel =1 głos.
Każde głosowanie niezależnie od sposobu głosowania jest głosowaniem indywidualnym ( czy to osobiście czy za pomocą pełnomocnika)
Jeżeli zachodzą okoliczności określone w art. 23 ust. 2a (suma udziałów nie jest równa 1 lub jest właściciel większościowy) i zostało zgłoszone żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów, żeby głosować metodą 1 właściciel = 1 głos, to takie żądanie należy spełnić, jego się nie głosuje. Wyrok z dnia 22 września 2005 r. Sąd Apelacyjny w Warszawie I ACa 195/05
każde wydzielone, osobne mieszkanie to on ma 5 głosów przy głosowaniu " jeden właściciel, jeden głos". Ten artykuł został wprowadzony na wypadek gdy gmina jest właścicielem nieruchomości i wyprzedaje poszczególne mieszkania, sprzedała np 10 mieszkań z 50 -ciu to wtedy gmina jest właścicielem większościowym i rządzi jak chce.
Choć ja i tak uważam, że artykuł ten narusza prawo własności - ale to inna bajka. No ciekawy jestem co teraz powiedzą koledzy !
równie dobrze może to dotyczyć dewelopera, który ma wydzielone już mieszkania, a nie wszystkie sprzedane i co wtedy, przy głosowaniu 1wł=1gł miałby głosować za tyle ile ma lokali??? bzdura. wciąż jest jednym właścicielem i w takim trybie ma tylko jeden głos.
Nie ma mowy o zasadzie 1 lokal = 1 głos, tylko 1 właściciel = 1 głos.
Niezależnie od ilości posiadanych lokali, przy tej metodzie każdy właściciel ma 1 głos.
Ja bym tak do końca temu co piszą na forum nie ufał!
ja nawet nie ufam temu co mówi ustawa, ani nawet temu co mówi orzecznictwo
ja po prostu wiem swoje
Taaak...? A co w takim razie z możliwością głosowania sposobem jeden właściciel - jeden głos?? Chyba nie zaprzeczysz, że ustawodawca nie dał takiej możliwości? W końcu ten wątek tego dotyczy.
ja zaprzeczę, ponieważ ustawodawca właśnie dał taką możliwość