Pizzeria w budynku wspólnoty??
kevingd
Użytkownik
Witam .
mam pytanie odnosnie tej uciązliwej działalności w budynku wspólnoty a mianowicie co mozemy zrobic aby zmusic właściciela do zamykania drzwi przez które wydostaje sie nieprzyjemny zapach gastronomi . Stworzyliśmy ustawe w której nakazujemy mu prowadzić działalność z zamknietymi drzwiami lecz nie jest respektowana a zapach (smród) nadal przeszkadza mieszkańcą.
mam pytanie odnosnie tej uciązliwej działalności w budynku wspólnoty a mianowicie co mozemy zrobic aby zmusic właściciela do zamykania drzwi przez które wydostaje sie nieprzyjemny zapach gastronomi . Stworzyliśmy ustawe w której nakazujemy mu prowadzić działalność z zamknietymi drzwiami lecz nie jest respektowana a zapach (smród) nadal przeszkadza mieszkańcą.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pozdrawiam.
Przepis art. 13 ustawy o własności lokali nakłada na właściciela lokalu m.in. obowiązek przestrzegania porządku domowego.
Art. 140 (w granicach określonych przez ustawy i zasady współżycia społecznego właściciel może, z wyłączeniem innych osób, korzystać z rzeczy zgodnie ze społeczno gospodarczym przeznaczeniem swego prawa) i 144 kodeksu cywilnego (właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych) również nakładają na właściciela lokalu określone obowiązki w zakresie korzystania z niego.
Jeżeli właściciel jednak nie przestrzega tych norm, wspólnocie mieszkaniowej przysługują określone roszczenia, a to przewidziane w art. 16 uwl (licytacja lokalu) czy w art. 222 par. 2 k.c. (przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń).
Wspólnota mieszkaniowa nie ma bezpośredniego wpływu na sposób korzystania przez właściciela z jego lokalu w tym znaczeniu, że np. nie jest wymagana zgoda jej członków na prowadzenie działalności gastronomicznej w lokalu użytkowym, ale jeżeli w wyniku tej działalności korzystanie z lokali lub z nieruchomości wspólnej staje się uciążliwe - może korzystając ze środków ochrony prawnej - doprowadzic do usunięcia stanu naruszającego prawa innych właścicieli do niezakłóconego korzystania ze swoich lokali, jak i z nieruchomości wspólnej.
Podjęta we wspólnocie Kevinga uchwała budzi jednak wątpliwości w zakresie jej zgodności z prawem a nawet skuteczności. Czy rzeczywiście wspólnota mieszkaniowa może nakazac prowadzenie działalności "za zamkniętymi drzwiami"? Raczej wątpliwe, ponieważ wspólnota mieszkaniowa nie jest uprawniona do ingerowania w sferę wykonywania przez właściciela jego praw do wyodrębnionego lokalu (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 2000 r., IV CSK 393/07, niepubl.).
Poruszony problem dotyczy właśnie niedozwolonych immisji, tj. niekorzystnego wpływania na nieruchomości sąsiednie. Niestety, ale jeżeli właściciel restauracji dobrowolnie nie podejmie działań, które wyeliminują ten stan - wspólnota mieszkaniowa będzie zmuszona do wystąpienia na drogę postępowania sądowego.
Moim zdaniem powództwo o licytację lokalu w trybie art. 16 uwl może byc zbyt daleko idące, dlatego z ostrożności - w pierwszej kolejności należałoby raczej wystąpic z roszczeniem z art. 222 par. 2 k.c. o zaniechanie naruszeń, wówczas sąd może wydac określone nakazy lub zakazy. Dopiero, gdy właściciel nie zastosuje się do treści orzeczenia - wspólnota mogłaby wszcząc skutecznie procedurę określoną w art. 16 uwl .
Dziekuje za te cenne rady i mam pytanie .
Czy należy napisać pismo odnosnie roszczeń z art.222 par...... i wreczyc je włascicielowi czy ując to w jakimś inny sposób? ć
A co do kontroli kominiarskich to niewidziałem zadnych protokołów z takich ekspertyz mkzna je zażadać ? a co jeżeli niema ??
Gdy decydujemy się na budowę, kupno lub wynajem budynku należy rozważyć, na ile jest prawdopodobne otrzymanie w danej lokalizacji wszystkich potrzebnych pozwoleń. Należy mieć na względzie miedzy innymi przystosowanie budynku, w którym znajduje się nasz lokal.
* Budynek, w którym znajduje się lokal, powinien w całości być oddany do użytkowania
* Lokal powinien mieć przeznaczenie na działalność usługową
* Jeśli lokal znajduje się w budynku mieszkalnym – powinien mieć zgodę zarządcy budynku (Spółdzielnia, Wspólnota…)
* Należy sprawdzić, czy lokal będzie wymagał wystąpienia do Sanepidu o odstępstwo w przypadku zaniżonej wysokości lokalu, braku oświetlenia naturalnego na stanowisku pracy lub zagłębienia pomieszczeń
* Jeśli planujemy sprzedaż alkoholu, należy sprawdzić, czy nasz lokal spełnia wstępnie wymogi na ten typ działalności (Lokal nie może znajdować się w pobliżu szkoły, kościoła, kursów językowych…)
* Szczególna uwagę należy zwrócić na stan i możliwości wentylacji obiektu gdyż, jak pokazuje praktyka ten temat jest często najtrudniejszy i najdroższy do rozwiązania
więcej na: http://www.hotelarze.pl/rest/uruchamianie-restauracji.php
Może Pan to zgłosić do nadzoru budowlanego i do inspekcji sanitarnej.
Wiec raczej pozostaje sad cywilny z powodztwa ciwilnego?
Adresatem winien być Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego, dodatkowo Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny dla oceny czy lokal spełnia wymogi w zakresie higienicznych zasad projektowania zakładów gastronomicznych i prawidłowości funkcjonowania wentylacji lokalu (por. odpowiedź Majora powyżej).
Art. 12, ust. 3