Pizzeria w budynku wspólnoty??

kevingdkevingd Użytkownik
edytowano czerwca 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam .
mam pytanie odnosnie tej uciązliwej działalności w budynku wspólnoty a mianowicie co mozemy zrobic aby zmusic właściciela do zamykania drzwi przez które wydostaje sie nieprzyjemny zapach gastronomi . Stworzyliśmy ustawe w której nakazujemy mu prowadzić działalność z zamknietymi drzwiami lecz nie jest respektowana a zapach (smród) nadal przeszkadza mieszkańcą.

Komentarze

  • Opcje
    andrzej 55andrzej 55 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli właściciel pizzerii nie wywiązuje się z umowy wynajmu, proponuję wypowiedzenie umowy.
    Pozdrawiam.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano czerwca 2009
    Właściciele lokali mogą podjąc uchwałę w przedmiocie ustalenia zasad tzw. porządku domowego (zwyczajowo są to tzw. regulaminy porządku domowego).
    Przepis art. 13 ustawy o własności lokali nakłada na właściciela lokalu m.in. obowiązek przestrzegania porządku domowego.

    Art. 140 (w granicach określonych przez ustawy i zasady współżycia społecznego właściciel może, z wyłączeniem innych osób, korzystać z rzeczy zgodnie ze społeczno gospodarczym przeznaczeniem swego prawa) i 144 kodeksu cywilnego (właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych) również nakładają na właściciela lokalu określone obowiązki w zakresie korzystania z niego.

    Jeżeli właściciel jednak nie przestrzega tych norm, wspólnocie mieszkaniowej przysługują określone roszczenia, a to przewidziane w art. 16 uwl (licytacja lokalu) czy w art. 222 par. 2 k.c. (przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń).

    Wspólnota mieszkaniowa nie ma bezpośredniego wpływu na sposób korzystania przez właściciela z jego lokalu w tym znaczeniu, że np. nie jest wymagana zgoda jej członków na prowadzenie działalności gastronomicznej w lokalu użytkowym, ale jeżeli w wyniku tej działalności korzystanie z lokali lub z nieruchomości wspólnej staje się uciążliwe - może korzystając ze środków ochrony prawnej - doprowadzic do usunięcia stanu naruszającego prawa innych właścicieli do niezakłóconego korzystania ze swoich lokali, jak i z nieruchomości wspólnej.

    Podjęta we wspólnocie Kevinga uchwała budzi jednak wątpliwości w zakresie jej zgodności z prawem a nawet skuteczności. Czy rzeczywiście wspólnota mieszkaniowa może nakazac prowadzenie działalności "za zamkniętymi drzwiami"? Raczej wątpliwe, ponieważ wspólnota mieszkaniowa nie jest uprawniona do ingerowania w sferę wykonywania przez właściciela jego praw do wyodrębnionego lokalu (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 2000 r., IV CSK 393/07, niepubl.).

    Poruszony problem dotyczy właśnie niedozwolonych immisji, tj. niekorzystnego wpływania na nieruchomości sąsiednie. Niestety, ale jeżeli właściciel restauracji dobrowolnie nie podejmie działań, które wyeliminują ten stan - wspólnota mieszkaniowa będzie zmuszona do wystąpienia na drogę postępowania sądowego.
    Moim zdaniem powództwo o licytację lokalu w trybie art. 16 uwl może byc zbyt daleko idące, dlatego z ostrożności - w pierwszej kolejności należałoby raczej wystąpic z roszczeniem z art. 222 par. 2 k.c. o zaniechanie naruszeń, wówczas sąd może wydac określone nakazy lub zakazy. Dopiero, gdy właściciel nie zastosuje się do treści orzeczenia - wspólnota mogłaby wszcząc skutecznie procedurę określoną w art. 16 uwl .
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    MajorMajor Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co na to kontrole kominiarskie - czy wykazały prawidłowość wentylacji w lokalu pizzerii?
  • Opcje
    kevingdkevingd Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] andrzej 55:[/cite]Jeżeli właściciel pizzerii nie wywiązuje się z umowy wynajmu, proponuję wypowiedzenie umowy.
    Pozdrawiam.
    Jeśli chodzi o właściciela tego lokalu to ma on wraz z żoną około 51% udziału w budynku a ten lokal poprostu wyanjmuje na taka działalność.
    [cite] Zarządca:[/cite]Właściciele lokali mogą podjąc uchwałę w przedmiocie ustalenia zasad tzw. porządku domowego (zwyczajowo są to tzw. regulaminy porządku domowego).
    Przepis art. 13 ustawy o własności lokali nakłada na właściciela lokalu m.in. obowiązek przestrzegania porządku domowego.

    Art. 140 (w granicach określonych przez ustawy i zasady współżycia społecznego właściciel może, z wyłączeniem innych osób, korzystać z rzeczy zgodnie ze społeczno gospodarczym przeznaczeniem swego prawa) i 144 kodeksu cywilnego (właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych) również nakładają na właściciela lokalu określone obowiązki w zakresie korzystania z niego.

    Jeżeli właściciel jednak nie przestrzega tych norm, wspólnocie mieszkaniowej przysługują określone roszczenia, a to przewidziane w art. 16 uwl (licytacja lokalu) czy w art. 222 par. 2 k.c. (przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń).

    Wspólnota mieszkaniowa nie ma bezpośredniego wpływu na sposób korzystania przez właściciela z jego lokalu w tym znaczeniu, że np. nie jest wymagana zgoda jej członków na prowadzenie działalności gastronomicznej w lokalu użytkowym, ale jeżeli w wyniku tej działalności korzystanie z lokali lub z nieruchomości wspólnej staje się uciążliwe - może korzystając ze środków ochrony prawnej - doprowadzic do usunięcia stanu naruszającego prawa innych właścicieli do niezakłóconego korzystania ze swoich lokali, jak i z nieruchomości wspólnej.

    Podjęta we wspólnocie Kevinga uchwała budzi jednak wątpliwości w zakresie jej zgodności z prawem a nawet skuteczności. Czy rzeczywiście wspólnota mieszkaniowa może nakazac prowadzenie działalności "za zamkniętymi drzwiami"? Raczej wątpliwe, ponieważ wspólnota mieszkaniowa nie jest uprawniona do ingerowania w sferę wykonywania przez właściciela jego praw do wyodrębnionego lokalu (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 2000 r., IV CSK 393/07, niepubl.).

    Poruszony problem dotyczy właśnie niedozwolonych immisji, tj. niekorzystnego wpływania na nieruchomości sąsiednie. Niestety, ale jeżeli właściciel restauracji dobrowolnie nie podejmie działań, które wyeliminują ten stan - wspólnota mieszkaniowa będzie zmuszona do wystąpienia na drogę postępowania sądowego.
    Moim zdaniem powództwo o licytację lokalu w trybie art. 16 uwl może byc zbyt daleko idące, dlatego z ostrożności - w pierwszej kolejności należałoby raczej wystąpic z roszczeniem z art. 222 par. 2 k.c. o zaniechanie naruszeń, wówczas sąd może wydac określone nakazy lub zakazy. Dopiero, gdy właściciel nie zastosuje się do treści orzeczenia - wspólnota mogłaby wszcząc skutecznie procedurę określoną w art. 16 uwl .

    Dziekuje za te cenne rady i mam pytanie .
    Czy należy napisać pismo odnosnie roszczeń z art.222 par...... i wreczyc je włascicielowi czy ując to w jakimś inny sposób?
    [cite] Major:[/cite]A co na to kontrole kominiarskie - czy wykazały prawidłowość wentylacji w lokalu pizzerii?
    ć
    A co do kontroli kominiarskich to niewidziałem zadnych protokołów z takich ekspertyz mkzna je zażadać ? a co jeżeli niema ??
  • Opcje
    MajorMajor Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To sprawa raczej dla Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego i Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dla oceny czy lokal spełnia wymogi w zakresie higienicznych zasad projektowania zakładów gastronomicznych i prawidłowości funkcjonowania wentylacji lokalu.
  • Opcje
    eedoeedo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Legalne aspekty otwierania działalności gastronomicznej:
    Gdy decydujemy się na budowę, kupno lub wynajem budynku należy rozważyć, na ile jest prawdopodobne otrzymanie w danej lokalizacji wszystkich potrzebnych pozwoleń. Należy mieć na względzie miedzy innymi przystosowanie budynku, w którym znajduje się nasz lokal.

    * Budynek, w którym znajduje się lokal, powinien w całości być oddany do użytkowania
    * Lokal powinien mieć przeznaczenie na działalność usługową
    * Jeśli lokal znajduje się w budynku mieszkalnym – powinien mieć zgodę zarządcy budynku (Spółdzielnia, Wspólnota…)
    * Należy sprawdzić, czy lokal będzie wymagał wystąpienia do Sanepidu o odstępstwo w przypadku zaniżonej wysokości lokalu, braku oświetlenia naturalnego na stanowisku pracy lub zagłębienia pomieszczeń
    * Jeśli planujemy sprzedaż alkoholu, należy sprawdzić, czy nasz lokal spełnia wstępnie wymogi na ten typ działalności (Lokal nie może znajdować się w pobliżu szkoły, kościoła, kursów językowych…)
    * Szczególna uwagę należy zwrócić na stan i możliwości wentylacji obiektu gdyż, jak pokazuje praktyka ten temat jest często najtrudniejszy i najdroższy do rozwiązania
    więcej na: http://www.hotelarze.pl/rest/uruchamianie-restauracji.php
  • Opcje
    PlzarzadcaPlzarzadca Użytkownik
    edytowano listopada -1
    http://www.zarzadca.pl/content/view/629/94/
  • Opcje
    kevingdkevingd Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam jeszcze jedno pytanko a jak ruszyc to prywanie a nie jako wspólnota - czy zgłoszenie na policje/straz miejska i powolanie sie na k.c i naruszenie spokoju lokatorów ma jakiś sens i czy policja/straz miejska wogóle zaraguje?
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Raczej mało prawdopodobne, aby policja zareagowała, straż miejska też raczej nie, ale proszę do nich zadzwonić i spróbować.
    Może Pan to zgłosić do nadzoru budowlanego i do inspekcji sanitarnej.
  • Opcje
    kevingdkevingd Użytkownik
    edytowano listopada -1
    było juz zgłaszane ale maja tam jakieś układy :( bo nie podjeli zadnych działań .
    Wiec raczej pozostaje sad cywilny z powodztwa ciwilnego?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Proszę zgłoszenie wystosować na piśmie, do rozpoznania sprawy stosuje się przepisy kodeksu postępowania administracyjnego, organ nie może nie podjąć działań, ma obowiązek wszcząć postępowanie administracyjne.

    Adresatem winien być Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego, dodatkowo Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny dla oceny czy lokal spełnia wymogi w zakresie higienicznych zasad projektowania zakładów gastronomicznych i prawidłowości funkcjonowania wentylacji lokalu (por. odpowiedź Majora powyżej).
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaKuba Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zatrudnijcie fachowca z prawa administracyjnego do poprawdzenia wam sprawy w postępowaniu administracyjnym - uciążliwości zapachowe funkcjonowania wentylacji lokalu z Pana opisu wydają się oczywiste.
  • Opcje
    KubaKuba Użytkownik
    edytowano listopada -1
    proszę mieć na uwadze, że druga strona będzie się odwoływać od decyzji do następnych instancji więc droga może być długa.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli wspólnota ma co najmniej 8 lokali i ten własciciel ma ponad 50 % głosów, to można skorzystać z uowl i dysponując na zebraniu ponad 20 % głosów przegłosować uchwałę (metodą jeden właściciel jeden głos) o podwyższonym funduszu eksploatacyjnym dla tego jednego właściciela.
    Art. 12, ust. 3
    Uchwała właścicieli może ustalić zwiększenie obciążenia z tego tytułu właścicieli lokali użytkowych, jeżeli uzasadnia to sposób korzystania z tych lokali.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.