termin ustawowy a wolna sobota

janjan Użytkownik
edytowano stycznia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
art.15 p. 1 ust. o wł. lokali stanowi że właściciele uiszczają zaliczki do 10 każdego miesiąca.w moim przypadku gmina przelewa srodki 10 dnia pytanie moje; jeśli 10 jest sobota to co? dzis się dowiedziałem od gł. księgowej ze jak 10 jest w sobote to przelew będzie dopiero w poniedziałek. o ile mi wiadomo sobota nie figuruje w wykazie dni wolnych od pracy. prosze mi odpowiedzieć , moim zdaniem księgowa sie myli.prosze mi odpowiedzieć konkretnie i na temat bez żadnych wywodów filozoficznych. pozdr.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Konkretnie: proponuję naliczyć odsetki za zwłokę. :shocked:
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano stycznia 2011
    dzis się dowiedziałem od gł. księgowej ze jak 10 jest w sobote to przelew będzie dopiero w poniedziałek
    Bardzo konkretnie to odpowie Ci dany bank.
    Zależy od banku jak szybko realizuje przelew.
    Np. w mbanku jest funkcja, która prawie w czasie rzeczywistym zrealizuje przelew (kilka minut) oczywiście jest to usługa płatna.
    Sobota to dzień w którym jedne banki realizują przelewy inne nie realizują
    Komentarz edytowany surfer
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano stycznia 2011
    [cite] jan:[/cite]art.15 p. 1 ust. o wł. lokali stanowi że właściciele uiszczają zaliczki do 10 każdego miesiąca.w moim przypadku gmina przelewa srodki 10 dnia pytanie moje; jeśli 10 jest sobota to co? dzis się dowiedziałem od gł. księgowej ze jak 10 jest w sobote to przelew będzie dopiero w poniedziałek. o ile mi wiadomo sobota nie figuruje w wykazie dni wolnych od pracy. prosze mi odpowiedzieć , moim zdaniem księgowa sie myli.prosze mi odpowiedzieć konkretnie i na temat bez żadnych wywodów filozoficznych. pozdr.

Art. 115 kodeksu cywilnego stanowi: "jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego".

Dni ustawowo wolne od pracy to niedziele oraz dni, których wykaz znajduje się w ustawie z dnia 18 01 1951 r. (Dz. U Nr 4, poz. 28 z późn. zm.) o dniach wolnych od pracy.

Sobota jest w większości zakładów pracy dniem, w którym pracy się nie wykonuje, jednak nie jest to dzień ustawowo wolny od pracy.

W orzecznictwie jednak występowały rozbieżności w tym zakresie, które zostały zakończone uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 25 04 2003 r. III CZP 8/02;
    SN orzekł, iż soboty nie mogą byc uznane za dni ustawowo wolne od pracy.

Jeżeli więc 10 -ego dnia przypada termin płatności, to w tym dniu winny wpłynąc środki na konto wspólnoty, datą zapłaty w omawianym przypadku jest data ich rzeczywistej zapłaty a nie złożenia dyspozycji w tym zakresie.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.