Zmiana zarządcy wspólnoty w księgach wieczystych
EDDIE
Użytkownik
Kto jest zobowiązany do zmiany wpisu w dziale 3. księgi wieczystej w przypadku zmiany zarządcy wspólnoty?
Czy w ogóle jest taki obowiązek?
Dodam, że nasza wspólnota, a raczej jej zarząd powstał przy udziale notariusza w sytuacji, gdy współwłaściciele byli w posiadaniu ponad 50% wszystkich udziałów w nieruchomości.
Czy w ogóle jest taki obowiązek?
Dodam, że nasza wspólnota, a raczej jej zarząd powstał przy udziale notariusza w sytuacji, gdy współwłaściciele byli w posiadaniu ponad 50% wszystkich udziałów w nieruchomości.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wpisu dokonuje się na podstawie uchwały podjętej w związku ze zmianą osoby zarządcy.
Wniosek o wpis może złożyć nowy zarządca.
Więcej na ten temat w artykule "Zmiana osoby zarządcy wymaga wpisu w księdze wieczystej " na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://zarzadca.pl/komentarze/896-zmiana-osoby-zarzadcy-wymaga-wpisu-w-ksiedze-wieczystej-.html
Bardziej przemawia do mnie uchwała SN, cytowana przez Zarządcę, ponieważ powierzenie zarządu zarządcy jest określeniem sposobu zarządu, co wynika z treści art. 18.1: Zatem - pomijając już kwestie podstaw do zmiany wpisu w Kw - powierzenie zarządu jest szczególnym rodzajem określenia sposobu zarządu. Zarząd powierzono przecież określonej, konkretnej osobie fizycznej lub prawnej, wymienionej z nazwiska / nazwy w umowie i Kw. Jeśli więc następuje zmiana zarządcy, następuje też zmiana sposobu zarządu.
Pytanie - kto ma obowiązek zmiany wpisu do KW i co jeśli nikt tego nie uczyni? Myślę, że zmiana zarządcy w KW, a raczej jej brak nic nie spowoduje, a może się mylę...?
Bardzo często zmiana zarządu dotyczy wyłącznie powierzenia zarządu zarządcy i ogranicza się do jednego zdania: zarząd powierza się XY.
W ten sposób właściciele zmieniają sposób zarząd - z ustawowego na umowny, co polega na tym, że zarząd sprawuje zarządca oraz jednocześnie wskazują osobę tego zarządcy.
Moim zdaniem w przypadku zmiany osoby zarządcy ( NN w miejsce XY) sporządzenie protokołu w formie aktu notarialnego nie będzie konieczne, jeżeli mamy na uwadze ustawę o własności lokali.
Oczywiście zmianę osoby zarządcy trzeba jakos uwidocznic w ksiedze wieczystej, wówczas sąd wieczystoksięgowy może odmówic wpisu z powodu braku formy aktu notarialnego.
Jak już wcześniej zostało zauważone(posty zarządcy i owner’a) orzecznictwo zawiera odmienne stanowiska na temat: Czy zmiana osoby zarządcy jest zmianą sposobu zarządu?
Zacznijmy od zdefiniowania samego słowa sposób:
• sposób
1. «określony tryb postępowania, forma wykonania czegoś»
2. «zespół cech charakterystycznych dla czyjegoś zachowania»
3. «to, co umożliwia osiągnięcie lub wykonanie czegoś»
Źródło:http://sjp.pwn.pl/
Spróbujmy teraz zobrazować znaczenie słowa sposób koncentrując się na znaczeniu tegoż wyrazu określonego w ptk1. Przykład nie będzie związany ze sposobem zarządu nieruchomością ale będzie jego zwierciadłem. Natomiast w nawiasie zawarto odniesienie do meritum.
Przykład obrazujący:
a)Dany układ równań można rozwiązać według jednego dwóch sposobów: -metodą przeciwnych współczynników; -metodą podstawiania
(Zarząd danej nieruchomości może być prowadzony według jednego z dwóch sposobów: - zarząd właścicielski; - zarząd powierzony)
b)Profesor Martenka zadecydował, że studenci rozwiązują układ równań sposobem jakim jest metoda podstawiania i nakazał rozwiązanie tego układu jednemu ze studentów. (Współwłaściciele decydują się na wybranie sposobu zarządzania jakim jest zarząd powierzony )
c)Czy w momencie kiedy profesor zmienia osobę rozwiązującą układ równań na ucznia innego, zmienia tym samym sposób rozwiązywania tego układu?
(Czy w momencie kiedy współwłaściciele zmieniają osobę zarządcy zmieniają tym samym sposób zarządu?)
Wydaje się (z mojego punktu widzenia) że jednak zmiana osoby nie jest zmianą sposobu.
Dziękuje za przeczytanie.
Czasami to musi.
"Wydaje się (z mojego punktu widzenia) że jednak zmiana osoby nie jest zmianą sposobu."
Jak dla mnie, z art. 18.1 wynika co innego.