Likwidacja schodów na dach
anna12
Użytkownik
Witam,
Jestem w trakcie namyślania się nad zakupem mieszkania i mam pytanie - może ktoś będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi. Aktualna właścicielka mieszkania wykupiła część klatki schodowej i właśnie w tej części (o tą część zostało powiększone mieszkanie) jest metalowa drabinka na dach. Nie są to główne schody - te znajdują się dwie klatki dalej. Czy istnieje możliwość zabudowania tego wejścia na dach oraz pozbycie się schodów? Budynek nie jest w posiadaniu spółdzielni ale należy do wspólnoty.
Za wszelkie podpowiedzi lub odpowiedzi z góry dziękuję.
Jestem w trakcie namyślania się nad zakupem mieszkania i mam pytanie - może ktoś będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi. Aktualna właścicielka mieszkania wykupiła część klatki schodowej i właśnie w tej części (o tą część zostało powiększone mieszkanie) jest metalowa drabinka na dach. Nie są to główne schody - te znajdują się dwie klatki dalej. Czy istnieje możliwość zabudowania tego wejścia na dach oraz pozbycie się schodów? Budynek nie jest w posiadaniu spółdzielni ale należy do wspólnoty.
Za wszelkie podpowiedzi lub odpowiedzi z góry dziękuję.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
(no, chyba, że przy każdym wyjściu na dach są spadochrony w liczbie równej możliwej liczbie osób mogących skorzystać z takiej drogi ucieczki, na zasadzie: "w razie pożaru rozbić szybkę, wyjąć spadochron itd...)
Pozdrawiam.
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§ 308
1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych.
2. W budynkach wysokich (W) i wysokościowych (WW) wyjścia, o których mowa w ust. 1, należy zapewnić z każdej klatki schodowej.
-zatem nie otrzymasz pozwolenia na budowę.
Chociaż z drugiej strony, została stwierdzona samodzielność lokalu, czyli być może ta część klatki nie jest brana pod uwagę - w związku z powyższym paragrafem.
Było wspomniane, że mamy tu do czynienia z budynkiem wysokim lub wysokościowym? Musiałem to przeoczyć.
Czy na innej klatce schodowej jest wyjście na dach?? (domyślam się że tak skoro lokal otrzymał zaświadczenie o samodzielności)
Jeśli tak to niearbitralnie stwierdzam że dostaniesz pozwolenie na budowę ; )
Wyjście na dach jest klatkę dalej (dopiero wczoraj zauważyłam, że numeracja jest co dwa) a nie dwie klatki dalej jak pisałam w poprzednim poście. Budynek jest 4-piętrowy (plus parter) jeśli to coś pomoże. Zastanawia mnie tylko fakt, że część gdzie są te nieszczęsne schody (w sumie drabinka) są ta terenie mieszkania, więc dostęp do nich zamknięty jest drzwiami wejściowymi. Aktualnie mieszkanie stoi puste zatem jaki jest pożytek ze schodów na dach, które de facto są niedostępne? Jeśli główne schody na dach są klatkę dalej, czy ja będę mogła je wyrzucić a wejście zabić na cztery spusty?
Na Twoim miejscu jednak - oczywiście, jeśli kupisz to mieszkanie - nie ograniczałbym się do zabijania wejścia na cztery spusty, ale do likwidacji włazu i drabinki w ogóle. Jeśli nie chcesz tego wejścia, to należałoby uzupełnić konstrukcję stropu w tym miejscu i zaizolować, a od wewnątrz otynkować i zlikwidować drabinkę.
Alternatywnie możesz się dogadać ze wspólnotą i wykroić sobie na dachu jeszcze dodatkowe poletko, gdzie możesz zrobić taras zielony, albo taras widokowy, albo w ostateczności domowe obserwatorium astronomiczne.
Pozdr.
Pzdr.