pytania różne
malgic
Użytkownik
1. Czy poprzedni właściciel w momencie przekazania wspólnocie nieruchomości ma obowiązek określenia i podania wspólnocie wartości tej nieruchomości i jej umorzenia? Jeśli tak to na jakiej podstawie mogę tego żądać?
2. Czy mogę "pożyczyć" środki finansowe z FR na ok. 2 tygodnie by móc dokonać zakupu oleju opałowego?
3. Czy mam obowiązek jako wspólnota wystawiać potwierdzenie salda z kontrahentem któremu "odsprzedaję" energię elektryczną?
4. Czy mam obowiązek opracowywania i wdrażania polityki rachunkowości wspólnoty? Jeśli tak to macie jakieś namiary na wzór? Co prawda kupiłam jakiś podręcznik ale polityka jest bardzo rozbudowana a moja wspólnota to zaledwie 12 lokali.
5. Czy mamy obowiązek sporządzania sprawozdań finansowych (bilans, rachunek wyników) w wersji uproszczonej zgodnie z rozporządzeniem w sprawie rachunkowości podmiotów nieprowadzacych działalności gospodarczej. Jeśli tak to czy te sprawozdania są zatwierdzane przez właścicieli uchwałą?
2. Czy mogę "pożyczyć" środki finansowe z FR na ok. 2 tygodnie by móc dokonać zakupu oleju opałowego?
3. Czy mam obowiązek jako wspólnota wystawiać potwierdzenie salda z kontrahentem któremu "odsprzedaję" energię elektryczną?
4. Czy mam obowiązek opracowywania i wdrażania polityki rachunkowości wspólnoty? Jeśli tak to macie jakieś namiary na wzór? Co prawda kupiłam jakiś podręcznik ale polityka jest bardzo rozbudowana a moja wspólnota to zaledwie 12 lokali.
5. Czy mamy obowiązek sporządzania sprawozdań finansowych (bilans, rachunek wyników) w wersji uproszczonej zgodnie z rozporządzeniem w sprawie rachunkowości podmiotów nieprowadzacych działalności gospodarczej. Jeśli tak to czy te sprawozdania są zatwierdzane przez właścicieli uchwałą?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
czegoś tu nie rozumiem
Gmina sprzedaje lokale konkretnym ludziom, wm zarządza nieruchomością wspólną (klatki, dach, piwnice itp.) . A jak jest u ciebie?
Przy 12 lokalach szybko zbierzesz podpisy pod uchwałą i "pożyczysz: kasę z remontowego.
Sprawozdanie za 2010 robisz raz w roku i właściciele zatwierdzają je uchwałą, tak samo jak plan wydatków na 2011.
Za chwilę się mętlik zrobi, bo za dużo spraw. Jedna sprawa = jeden wątek. Dokładniejsze formułowanie tytułu wątku także pomaga
Natomiast protokół przejęcia nieruchomości i dokumentacji technicznej sporządza nowy zarządca/zarząd w imieniu wspólnoty mieszkaniowej.
W moim przekonaniu w protokole przejęcia nie musi zawierać się operat szacunkowy.
O polityce rachunkowości wspólnoty zapomnij czym prędzej.
Rozporządzenie MF o zasadach rachunkowości nie dotyczy wspólnot mieszkaniowych Wspólnoty same decydują w drodze uchwały o zakresie i sposobie prowadzenia "ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządu nieruchomością wspólną, zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej" - patrz art. 22 ust. 3 pkt 10 oraz art. 29.1. Taki obowiązek istnieje już ponad 10 lat - nałożyła go na wspólnoty nowelizacja ustawy o własności lokali z 16 marca 2000 roku.
Sprawozdanie służy wyłącznie wewnętrznemu rozliczeniu przed właścicielami - nie składa się go w US ani nigdzie indziej.
Domyślam sie, że chciałabyś amortyzować budynek. Z powodów, które Ci opisał owner: odpada.
Obowiązek potwierdzać saldo przysłane Ci przez kontrahenta - masz. Samemu nie masz obowiązku wysyłać potwierdzenia salda, ale sensownym jest to robić choćby w stosunku do właścicieli.
Natomiast sporządzone dla właścicieli sprawozdanie finansowe jest elementem sprawozdania zarządu, które z kolei zostaje przyjęte przez zebranie właścicieli (uchwałą).