problem z rozliczeniem wody
Joanna
Użytkownik
Od zeszłego roku mam w mieszkaniu założony wodomierz W miesiącu marcu 2008 r. opłata była moja na podstawie wskazań licznika Od kwietnia budynek przekazano pod Starostwo wraz z dokumentacją i nadal płaciłam jedna stałą kwotę 70 zł. miesięcznie Natomiast w październiku wykupiłam mieszkanie i od tego momentu mamy Zarządcę. W tym roku po podsumowaniu całego roku okazuje się ze mam 1000 zł. niedopłaty za wodę Jednym słowem policzono mi ryczałt, a nie według wskazań wodomierza z czym się nie zgadzam. Poprzedni właściciel przed przekazaniem budynku starostwu miał w dokumentacji, że mam wodomierz i opłata była u niego według wskazań licznika. Dlaczego mi Starostwo i nowy Zarządca policzyli według ryczałtu skoro mam licznik. Obecny Zarządca chce podać mnie do sądu o zapłatę zaległości. W mieszkaniu zameldowane są 4 osoby. Bardzo dużo pism wystosowałam do Starostwa oraz Zarządcy, iż nie powinnam płacić ryczałt skoro jest w mieszkaniu założony wodomierz Proszę o pomoc i podstawę prawną.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To jest tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam.
"Użytkownicy nie posiadający wodomierzy, u których wodomierze są niesprawne, utraciły ważność legalizacji, posiadają naruszoną plombę, lub nie udostępnili wodomierzy do odczytu rozliczani są wg ryczałtowego zużycia podanego w 4 pkt 2"
Jako właściciel ma Pani prawo do otrzymania wszystkich obowiązujących uchwał wspólnoty.
W mojej wspólnocie nie ma uchwały mówiącej o rozliczaniu kosztów wody. Założyłam wodomierz, ale administracja nie chce spisać protokołu mówiąc, że generalne ustalenia Zarządu brzmią tak, że każdy lokal będzie rozliczany ryczałtowo (nawet ten z wodomierzem).
jaka jest podstawa prawna, mówiąca o tym, że mam płacić za tyle wody ile zużyłam.
byłabym ogromnie wdzięczna za odpowiedź.
Nie ma takiej podstawy zewnętrznej (ustawa, rozporządzenie itp.). Takie rzeczy to określa tylko regulamin rozliczania wody uchwalany przez wspólnotę. Jeśli nie przewiduje on wodomierzy to będziesz rozliczana bez wodomierzy.
Z tego co piszesz widać jak na dłoni, że owa zaliczka (ryczałt) naliczana przez Starostwo ( oni tak robią bo są budżetowcem) była na bardzo niskim poziomie ,
oderwany od faktycznego zużycia wynikającego ze wskazań wodomierza obsługującego twój lokal.
Policz sobie sama (znasz stawki za m3 wody i ścieków, jakie obowiązują u was w gminie) ile powinnaś zapłacić i złóż reklamację na piśmie.
Taki regulamin, które wyklucza rozliczanie na podstawie urządzeń pomiarowych, w razie zaskarżenia podlegałby uchyleniu.