odsetki a wina administratora

zbigniewdanutazbigniewdanuta Użytkownik
edytowano stycznia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam - na jakim koncie księguje się odsetki z tyt.niezapłaconej w terminie faktury - czy w kosztach. np.energii czy jako koszty finansowe. Kto ma je zapłacić czy wspólnota czy adm.który posiada pełną dostępność do rk bankowego i są zawsze środki na koncie . Ja uważam że jest to wina adm.i on powinien je pokryć a wspólnota.

Komentarze

• Opcje
    wilkowyje40wilkowyje40 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a dla kogo ma być ta odpowiedź? dla ewidencji pozaksięgowej wspólnoty czy dla biura rachunkowego.
    Wszystkie koszty wraz odsetkami pokrywają właściciele lokali, czyli ...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zapomniałam dopowiedzieć że oczywiście sprawdzając dokumenty wspólnoty w biurze zauważyłam że księgowa raz księgowała w kosztach energii a raz jako koszty finansowe. W wyniku moje wątpliwości zrobiła korektę i zaksiegowała to w koszty finansowe,Koszty wszelkie płacą właściciele ale odsetki /niezapłacone w terminie przez adm/to jest mi niezrozumiałe mając pieniądze na koncie. Aż tak nie jestem biegłym człowiekiem aby pracować w biurze rachunkowym.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zbigniewdanuta - niepotrzebnie otwierasz nowy wątek. Odpowiedź w poprze:bigsmile:dnim wątku.:bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Koszty wszelkie płacą właściciele ale odsetki /niezapłacone w terminie przez adm/
    to jest mi niezrozumiałe mając pieniądze na koncie.
    Oj jeszcze dużo czasu upłynie zanim zrozumiesz (dawanie podpisu finansowego administratorowi to niewybaczalny błąd).
    No cóż, wszak nauka kosztuje...
    Wierzaj mi "Za wszytko płaca właściciele lokali".
  • Opcje
    RosomakiRosomaki Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zwykle płaci wspólnota. Widziałem i takie umowy pomiędzy wspólnotą a administratorem, gdzie w takich sytuacjach to administrator płacił za swoje zaniedbania.
    Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście podpisali aneks do umowy unikając powtórki sytuacji w przyszłości. Administrator zacznie myśleć.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Rosomaki:[/cite]Zwykle płaci wspólnota.
    Dla jednych płaci wspólnota dla innych właściciele lokali.
    Ja tam wolę określenie "płacą właściciele lokali".
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzięki za odpowiedzi - bo za złe podpisane umowy zapłacą właściele lokali a nie ten kto zawinił.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1. Księguje się na kosztach finansowych.
    2. Zapłacić musi wspólnota, ale może (i powinna) odzyskać te pieniądze od administratora.
    Technicznie: należy wystawić notę obciążeniową na administratora z tyt. zwrotu zapłaconych odsetek karnych.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.