wezwanie do zapłaty i co dalej??
makowa panienka
Użytkownik
Witajcie! To znów ja :)
Nie którzy znają moja historię, ale przypomnę.
Mieszkałam w budynku 10 rodzinnym gdzie wspólnota nie miała wybranego Zarządu ani nie była zarejestrowana. Dodatkowo jeden z mieszkańców nie płacił od trzech lat za ogrzewanie. Po radach innych forumowiczów. Wybraliśmy Zarząd i wystawiliśmy wezwanie do zapłaty naszemu dłużnikowi. Dłużnik wezwanie przyjął, podpisał i cisza. Wygląda na to że sprawa znajdzie finał w Sądzie. No właśnie. Od czego teraz powinniśmy zacząć. Gdzie się udać. Ile to będzie kosztowało Wspólnotę i czy w ogóle będzie. Jak długo trwają takie procesy. I najważniejsze. Czy możemy w ogóle wszczynać sprawę w Sądzie jeśli nie mamy jeszcze Nipu, Regonu, konta bankowego..?? Będę wdzięczna też za podanie tytułów jakieś literatury która okaże się pomocna w sprawach zarządzania wspólnotą :shamed: POzdrawiam.
Nie którzy znają moja historię, ale przypomnę.
Mieszkałam w budynku 10 rodzinnym gdzie wspólnota nie miała wybranego Zarządu ani nie była zarejestrowana. Dodatkowo jeden z mieszkańców nie płacił od trzech lat za ogrzewanie. Po radach innych forumowiczów. Wybraliśmy Zarząd i wystawiliśmy wezwanie do zapłaty naszemu dłużnikowi. Dłużnik wezwanie przyjął, podpisał i cisza. Wygląda na to że sprawa znajdzie finał w Sądzie. No właśnie. Od czego teraz powinniśmy zacząć. Gdzie się udać. Ile to będzie kosztowało Wspólnotę i czy w ogóle będzie. Jak długo trwają takie procesy. I najważniejsze. Czy możemy w ogóle wszczynać sprawę w Sądzie jeśli nie mamy jeszcze Nipu, Regonu, konta bankowego..?? Będę wdzięczna też za podanie tytułów jakieś literatury która okaże się pomocna w sprawach zarządzania wspólnotą :shamed: POzdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kiedy powołaliście zarząd? Miał on czas 14 dni od powołania na wyrobienie REGON-u i 30 dni od otrzymania REGON-na na NIP.
Chyba jesteście "na niedoczasie"...
Co do pozwu (polecam EPU - poszukaj na forum) skontaktuj się z forumowiczką gonią - ona już jest zaawansowana "w temacie".
Koszty (opłaty sądowe) są niewielkie, nie ma się co bać.
Wiele informacji jest w zasięgu ręki, na forum - ale musisz się trochę wysilić i poszukać.
Skąd Zarząd powinien czerpać taką wiedzę??
W pozwie żądasz zwrotu
1) należności głównej
2) odsetek od niej
3) kosztów powiadomień (listy polecone)
4) kosztów sądowych
I tu poczytaj
https://www.e-sad.gov.pl/
https://www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?page_id=25
Do sądu trzeba złożyć(dołączyć do pozwu) uchwałę powołującą zarząd wspólnoty, wypis z KW,uchwałę zatwierdzającą koszty zarządu nieruchomością, w tym koszty na poszczególne lokale(plan gospodarczy), wezwania do zapłaty.
Nie wiem ile kosztuje wniesienie pozwu o zapłatę, ale i tak jak piszą inni koszty poniesie przegrany.
Ja na Waszym miejscu, aby nie błądzić poradziłabym się prawnika, będzie szybciej i bez domysłów.
naprawdę dokładnie się dowiedzieć żebyście w końcu nie ponosili jeszcze opłat za wniesienie pozwu do sądu. Uważajcie tez na terminy,bo po 3 latach sprawa może zostać umorzona /przedawnienie roszczenia /
Jak przedstawić przed Sądem sytuację, że lokator nie płacił czynszu skoro to czy ktoś płaci czynsz- czy nie jest odnotowane w zeszycie. Po prostu, co miesiąc każdy udaje się do Pani która zbiera pieniądze. W zeszycie pod swoim imieniem i nazwiskiem każdy podpisuje się, że wpłacił. Koniec
Mam skserować strony zeszytu na których widnieje, że inni sąsiedzi podpisywali się co miesiąc ( czytaj wpłacali). I to będzie dowód??
Wspólnota rozlicza właścicieli lokali. Lokatorzy, najemcy , użytkownicy lokali wspólnotę mnie powinni interesować, oni nie są stroną w sądach w sprawach opłat zaliczkowych na utrzymanie lokalu.
Już nie jedna wspólnota przegrała używając niewłaścicielskiego słownictwa.
Komu i czemu ma służyć podpis wpłacającego?
Są już oferty kont bankowych dla wspólnot bez opłat za prowadzenie rachunku, przelewy można wykonywać przez Internet za grosze - tanio, szybko i wygodnie. Do tego wyciągi bankowe dostępne w każdej chwili, również po każdej operacji - można je pobrać i w formacie pdf wysłać mailem, np. jako potwierdzenie opłaty. Po co ustanawiać pełnomocników "do płatności", skoro jest wybrany zarząd wspólnoty?
Zarząd jest od tego, żeby dokonywać płatności, prowadzić ewidencję pozaksięgową, dochodzić należności wspólnoty i rozliczać się z właścicielami (sprawozdanie roczne).
Ale odpowiedź i pytanie zrób w nowym wątku, bo ten na zupełnie inny temat jest
Naturalnym jest że jeśli zarząd WM nie będzie wykonywał swoich zadań to zrobi to za was Zarządca przymusowy.
Nie ma innego banku w Waszej okolicy?
Wniosek o założenie konta można złożyć przez Internet - tutaj wybór jest dużo większy.
Dostęp online uniezależnia od wizyt w oddziale banku. Wtedy lokalizacja oddziału jest nieistotna.
Odnośnie statutu, to wspólnota nie ma obowiązku go uchwalac, dlatego niezrozumiałe są wymogi stawiane przez bank, chyba warto udac się do innego.
To że pracują mili ludzie nikt nie kwestionuje.
Udzielając odpowiedzi zaoszczędzisz czas innym, którzy się wybiorą do tego banku założyć konto WM bez statutu.
Przecież nie chodzi o konkretny oddział a o po prostu o nazwę banku.