Zakup lokali do rozbiórki - kto pokrywa koszty budowy itp.

slon38slon38 Użytkownik
edytowano stycznia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.
Istnieje wspólnota która ma budynek główny oraz tzw. oficynę. Oficyna jest przeznaczona do rozbiórki - w jej skład wchodzą 2 lokale, które zostały wykupione przez 1 inwestora po cenie preferencyjnej (z bonifikatą na rozbiórkę). W akcie widnieje zapis o przeznaczeniu oficyny do rozbiórki.
Moje pytanie brzmi:" Kto powinien ponieść koszty rozbiórki i ewentualnej budowy nowej oficyny? Czy wspólnota czy też sam inwestor, który zakupił 2 lokale do rozbiórki?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a co o tej "bonifikacie na rozbiórkę" jest w umowie? Bo wg. mnie powinna być za rozbiórkę całej oficyny. Jakoś nie wyobrażam sobie rozbiórki 2 lokali z pozostawieniem reszty, ale może to możliwe u was?
  • Opcje
    slon38slon38 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    bonifikata jest ujęta w protokole uzgodnień, oczywiście do rozbiórki jest cała oficyna - którą stanowią te 2 lokale oraz część wspólna czyli klatka schodowa i poddasze.
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli inwestor dostaje bonifikatę od ceny na rozbiórkę no to rozebranie należy do inwestora.
    Możemy tu wiele domniemywać ale trzeba sprawdzić w umowie : )
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    slon - chodzi o to, co dokładnie zapisano w protokole uzgodnień - bonifikata za rozbiórkę 2 lokali czy bonifikata za rozbiórkę budynku
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    rozbiórkę 2 lokali (które są częścią oficyny)
    nigdy nie spotkałem się z pojęciem "rozbiórka lokalu" w sytuacji kiedy lokal znajduje się w budynku.:cry:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] surfer:[/cite]
    rozbiórkę 2 lokali (które są częścią oficyny)
    nigdy nie spotkałem się z pojęciem "rozbiórka lokalu" w sytuacji kiedy lokal znajduje się w budynku.:cry:
    To puść wodze wyobraźni ...parterowe segmentowe lokale ...położone w oficynie ...:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.