podatki: wieczyste użytkowanie

PytamPytam Użytkownik
edytowano stycznia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
wprowadzenie:
1) spóldzielnia mieszkaniowa ropoczęła w 2009 roku przekształcać mieszkania na pełną własność,
2) podpisałam akt notarialny w grudniu 2009,
3) w 2010 z Urzędu Miasta dostałam informację iż mam zapłacić podatek od nieruchomości,
4) zapłaciłam, bo takie są przepisy,
5) w zestawieniu kosztów, które wpadło mi w ręce, a sporządziła spółdzielnia jest pozycja : wieczyste użutkowanie, w kowcie ok 14.000,00 zł,
6) niedyskutuje może tak jest, zakałdam iż jest to zgodne z prawem
&) wspólnota zawiązała się w litopadzie 2010 roku, więc 11 mie3siecy później niż podpisany został pierwszy akt notarialny
moje pytanie:
a) dlaczego sąsiadka, która dzień wcześniej podpisała akt notarialny musiała zapłacić za wieczyste użytkowaniez odsetkami karnymi iż nie dokonała tej czynności w poprzednim roku, dostała wezwanie z U. Miasta,
b) ja czekam na podobne wezwanie, i jeszcze nic,
c) jeżeli spóldzienia nie była wspólnotą , to rozumiem iż płaciła "za nas wszystkich": przekształconych i nieprzekształconych, gdzie mogę uzyskać informację wyjaśniające,
d) napewno nie u syndyka w spółdzielni! choć jestem mu bardzo wdzieczna za przekształcenie

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    &) wspólnota zawiązała się w litopadzie 2010 roku, więc 11 mie3siecy później niż podpisany został pierwszy akt notarialny
    Co dla Ciebie znaczy "zawiązała się"?
    Wspólnota powstała po wyodrębnieniu własności pierwszego lokalu, z mocy prawa.
    a) dlaczego sąsiadka, która dzień wcześniej podpisała akt notarialny musiała zapłacić za wieczyste użytkowaniez odsetkami karnymi iż nie dokonała tej czynności w poprzednim roku, dostała wezwanie z U. Miasta,
    "Dzień wcześniej" - wcześniej od Ciebie?
    W aktach notarialnych macie zapisane, co kupiliście: prawo własności lokalu wraz z udziałem wynoszącym xxx/yyyyy we współwłasności w częściach wspólnych budynku oraz we współużytkowaniu wieczystym gruntu.
    Zatem od początku 2010 roku powinniście wnosić opłaty z tytułu użytkowania wieczystego na konto miasta.
    Czy otrzymaliście decyzję o wysokości opłaty?
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano stycznia 2011
    jeżeli spóldzienia nie była wspólnotą , to rozumiem iż płaciła "za nas wszystkich": przekształconych i nieprzekształconych, gdzie mogę uzyskać informację wyjaśniające,
    1.Jeżeli w ramach opłat czynszowych właściciele lokali wyodrębnionych wpłacali również opłatę z tytułu użytkowania wieczystego do spółdzielni, to spółdzielnia powinna odprowadzać tą opłatę do gminy.
    2.Mając prawo własności do spółdzielczego lokalu, spółdzielnia musi odprowadzać opłatę z tytułu użytkowania wieczystego, gdyż to ona jest właścicielem prawa do użytkowania wieczystego a nie właściciel mający prawo do własnościowego spółdzielczego lokalu.
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki,
    nie otrzymaliśmy w 2010 r( ja i sąsiadka, nie wiem jak inni) decyzji z Urzędu Miasta,
    sąsiadka w tym roku, 2011, dostała wezwanie z karami za niezapłacenie,
    moje pytanie skieruję do spółdzielni, tj,. syndyka, niech wyjaśni jaka była praktyka,
    co by nie powiedziec winno byc jednakowo, z różnicą wynikającą z aktów notarialnych
    dzięki
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    urząd nie ma obowiązku wysyłania zawiadomienia o wysokości tego podatku
    http://www.rp.pl/artykul/56681,570424-Nie-powiadomili-o-oplatach--ale-ukarali.html
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.