Dzierżawa od gminny
krzysp1982
Użytkownik
witam
w wspólnocie mieszkaniowej dwa lokale są prywatne a jeden należy do gminy i jest tam najemca. Do lokalu gminnego należy też działka budowlana ale najemca zrzekł się jej i nie opłaca podatku. Czy istnieje prawna możliwość wydzierżawienia od gminy tego kawałka ziemi?
w wspólnocie mieszkaniowej dwa lokale są prywatne a jeden należy do gminy i jest tam najemca. Do lokalu gminnego należy też działka budowlana ale najemca zrzekł się jej i nie opłaca podatku. Czy istnieje prawna możliwość wydzierżawienia od gminy tego kawałka ziemi?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ale przecież możecie wydzierżawić ją prywatnie, nie jako wspólnota, a jako obywatele. To powinno być łatwe, bo mało was jest
Kolejność jaką wymieniłem jest ważna, jeśli wystąpi zbieg uprawnień do pierwszeństwa.
Gdy nie wystąpią przypadki o których napisałem wyżej to decyzją Wojewody lub rady gminy lub sejmiku wojewódzkiego pierwszeństwo nabycia może zostać nadane dzierżawcy*
*dzierżawcy, który dzierżawi cały budynek.
Sprzedaż następuje wraz z gruntem.
2. to co napisałem odnośnie pierwokupu tyczy się tylko do dzierżawy całościowej budynku mieszkalnego lub użytkowego.
3. Jak już wydzierżawisz ten grunt i podpiszesz umowę na dzierżawę minimum na 10lat i zabudujesz ten grunt mając pozwolenie na budowę to gmina będzie go mogła sprzedać bez przetargu. (Jeśli wcześniej gmina zrobi z lokalu i gruntu odrębne nieruchomości)