Nasady roślin, a odległość od budynku mieszkalnego
drops
Użytkownik
Mam pytanie, w jakiej odległości od budynku mieszkalnego można sadzić krzaki i kwiaty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wspólnota winna opracować i uchwalić te zasady - plan zagospodarowania terenu.
Trzeba to jednak robić zdroworozsądkowo by nie doprowadzić do patologi i kłótni.
A co na to inspektor nadzoru? chyba takiego macie przy tej inwestycji?
z tym pytaniem zwróciłam się do Urzędu Miasta i Gminy, otrzymałam odpowiedź, niestety nie ma uregulowań , jest natomiast logika,
ja jako ja jestem przeciwniczką nasadzeń drzew, z którymi tylko kłopot gdy podrosną - wyrosną...
krzaki i to nisko płożące...!!! ew. wkitnące stanowiące barirę dla much i innych insektów i to też daleko od mieszkań,
bardzo sprawdzają się róże, jest ich bardzo dużo odmian...polecam rozarium k/ Poznania,
szkoda czsu i nerwów wg mnie na wandalów
* 7m dla drzew i 5m dla krzewów od budynków o wysokości powyżej 7m
* 4m dla drzew i 1,5m dla krzewów od budynków niższych
Należy przewidzieć wysokość, jaką osiągną rośliny jako dorosłe okazy oraz wielkość systemu korzeniowego. Trzeba zachować bezpieczną odległość koron drzew od lin wysokiego napięcia oraz korzeni od podziemnych ciągów gazowych czy kanalizacyjnych.
Taki zarząd WM to bym odwołał na najbliższym zebraniu ... i ten brak inspektora nadzoru ... to kamikadze a nie zdroworozsądkowi członkowie zarządu...
Czy dobrze rozumiem?
musi być jeszcze podany kierownik budowy, ponieważ w procesie budowlanym jest on niezbędny.
Tak, to inwestor ustanawia w swoim imieniu inspektora nadzoru inwestorskiego.