akt notarialny
jan
Użytkownik
po wykupie mieszkania kopia aktu notarialnego dostarczana jest do zarządzającego. jako przew. zarządu wsp. /duża wsp/ sprawdzilem akt not. i stwierdziłem że w dołączonym rysunku jest błąd./zamiast przynależnej piwnicy do danego mieszkania jest zaznaczona suszarnia./pytanie moje JAK I KTO MA DOKONAĆ UAKTUALNIENIA TEGO RYSUNKU ORAZ W JAKI SPOSÓB.RYSUNEK JEST PARAFOWANY I OPIECZĘTOWANY PRZEZ NOTARIUSZA.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wiem, że tak jest tylko w zasobach SM.
Bo sprzedano mu suszarnie a nie piwnicę . :devil:
Jak jest opisane to pomieszczenie przynależne do lokalu.
Wady winny wyjaśnić strony umowy.
zarządca lub zarząd może żądać okazania dokumentów, które stwierdzają prawo własności do lokalu.
to jasno będzie wynikało z księgi wieczystej, że suszarnia nie jest właściciela.
Problem jest taki, że do SM notariusz z urzędu przesyła wypis AN, a do wspólnoty nie ma takiego obowiązku.
Wobec tego wykazy właścicieli lokali we wspólnocie są niepełne lub nieaktualne.
Czasami udaje się to uaktualnić przy rozliczeniu kosztów utrzymania nieruchomości, ale to są sporadyczne przypadki
1e. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w
sposób określony w art. 18 ust. 1, może żądać od właścicieli lokali okazania
dokumentów potwierdzających prawo własności lokali.
Ten rysunek stanowi częśc umowy kupna sprzedaży, dlatego nie można tej kwestii rozpatrywac oddzielnie.
Moim zdaniem sprostowania błędu w akcie (o ile rzeczywiście taki wystąpił) mogą dokonac zbywca z pierwszym nabywcą lokalu.
Kolejny nabywca może, w ramach rękojmi za wady prawne, wystąpic do zbywcy,aby ten dokonał sprostowania (oczywiście stając do umowy z gminą- pierwotnym właścicielem lokalu).
Nas jednak interesują uprawnienia wspólnoty, której nieruchomośc wspólną zajął nabywca lokalu. Wspólnota może wystąpic do sądu p-ko nabywcy o ustalenie, że czynnośc w zakresie dotyczącym sprzedaży suszarni jest bezskuteczna.