Kto powinien ponieść koszty?
anka1
Użytkownik
mieszkam we wspolnocie 6 rodzinnej mam wykupione mieszkanie na wlasnosc lokator moj sasiad natomiest nie skladalam podanie do urzedu miasta o pozwolenie na przebudowe korytarza czesci wspolnej zgode uzyskalam ale gmina napisala mi w pismie iz " gmina jako wspolwlasciciel nie bedzie uczestniczyc w kosztach przebudowy czesci wspolnej budynku dlatego tez zgoda uzalezniona jest od dokonania przebudowy w interesie inwestora lub pozostalych wspolwlascicieli przedmiotowej nieruchomosci.Powyzsza zgoda nie zwalnia inwestora od obowiazku uzyskania odpowiednich pozwolen wynikajacych z przepisow prawa budowlanego oraz przepisow odrebnych."
O jakie przepisy dokladnie chodzi i kto za to ma zaplacic?
prosze o pomoc
O jakie przepisy dokladnie chodzi i kto za to ma zaplacic?
prosze o pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Na zezwoleniu na przebudowę się nie znam, poczekaj tu na fachowca, bo jest ich na tym forum kilku :cool:
a dlaczego ja mam ponosci koszty skoro jak gmina sprzedawala mieszkanie to nie wydzielila mi czesci ktora moge zagospodarowac na korytarz?wchodze z glownego korytarza do pokoju:(
a gminny lokator zajal czesc wspolna tj 4 metry korytarza juz 10 lat i nie ma na to zadnych pozwolen?postawil drewniana scianke i wstawil drzwi i zyskal korytarz za ktory nie placi gdyz nie jest robiona inwentaryzacja ani nie byly znieniane udzialy to ma byc fer?
cos chyba nie halo?
W Twoim interesie jest dokonanie inwestycji, przecież chcesz mieć "części którą mogę zagospodarować na korytarz"
Nie, jest "fer".
Zgłoś do PINB, zgłoś do gminy, wystąp do sądu. Chodzi o pozwolenie na budowę.
Jednak wcześniej konstruktor musi sporządzić projekt budowy, który dołączysz do wniosku o pozwolenie na budowę.
Potem, zatrudnisz nadzorcę budowlanego, który wypełni dziennik budowy.
gdzie mam sie udac po ta uchwale do tbs-u czy gminy?
Czy Waszym zarządcą jest TBS?
Napisz, ile jest wszystkich razem lokali w budynku: mieszkań i lokali użytkowych.
Ile z nich jest wykupionych, a ile jeszcze należy do gminy.
Po Twoich wpisach widzę, że edukację właścicielską musisz zacząć od podstaw. To żaden wstyd, każdy kiedyś zaczynał.
Przeczytaj uważnie ustawę o własności lokali: http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
Niech ci wynajmą za 1 zł i po kłopocie. Oszczędzą na sprzątaniu
Wynajem jest tańszy, ale nie daje ci prawa własności.
Jak chcesz go odkupić (a wm się zgadza), to ponosisz wszystkie koszty związane ze zmianą udziałów.