Uprawnienia zarządu, wybranego spośród właścicieli a Zarządcy
Maj
Użytkownik
Witam ! Zamieszkuję we wspólnocie od roku i wiele tematów jest mi obcych. Mam mętlik w głowie.Proszę o podpowiedz:
1.Które uchwały wymagają zgody wszystkich właścicieli ?
2.Uprawnienia zarządu wybranego spośród właścicieli a Zarządcy
1.Które uchwały wymagają zgody wszystkich właścicieli ?
2.Uprawnienia zarządu wybranego spośród właścicieli a Zarządcy
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
wspólnota duża - co najmniej 8 lokali (jej działanie reguluje Ustawa o własności lokali)
wspólnota mała - najwyżej 7 lokali (jej działanie reguluje Kodeks Cywilny) Jak nazwiesz zarządcę administratorem, to będzie łatwiej. Administratora wynajmujecie do pomocy zarządowi. Decyzje podejmują członkowie zarządu właścicielskiego. Administrator może coś podpowiedzieć, sugerować i nic więcej
Czy zarząd zawierając umowę z dostawcą wody miał prawo wpisać." Umowa zawarta pomiędzy ZWIK oraz ZARZADCA nieruchomości"
Ma to sens wówczas, gdy:
1) jest zarząd powierzony;
2) większość lokali stanowią lokale użytkowe lub też są własnością przedsiębiorców (osób prawnych lub osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą).
Jeśli jednak piszesz, że u Was jest zarząd, to pewnie nie ma zarządcy notarialnego z art. 18.1.
Po spełnieniu pewnych warunków, określonych w ustawie, możesz zawrzeć umowę indywidualną (art. 6.6).
Część wspólna budynku też może "zużywać wodę" - awaria, mycie schodów, podlewanie trawnika itp.
Maj - co twoje pytanie ma wspólnego z tytułem wątku? Nie przenoś mętliku z twojej głowy na forum
Jeden temat = jeden wątek
Do Koziorożka-tak to bywa gdy pytanie rodzi pytanie.Odpowiedz proszę na moje pierwsze pytanie - tak wsprost, jednym zdaniem.Z góry dziękuję