Wpłaty włascicieli a koszty
zbigniewdanuta
Użytkownik
Na zebraniu wspólnoty otrzymujemy zestawienie kosztów i przychodów za 01-31.12. Koszty to wynikają z rachunków wystawionych na wspólnotę, ale jak sprawdzić te przychody. Z tego co znalazłam na zarządca pl. to przychody są to wpłaty właścicieli na rk bankowy /konto 204/ ale jak sprawdzić czy one wynoszą tyle samo co koszty,mogą być różnice myślę nie tylko o rachunku/przecież zdarza się sytuacja że właściciel nie wpłaci do 31.12.W zestawieniu koszty prawie są takie same jak przychody - jak to się ma do tego że właściciele niektórzy wiszą z zapłatą/2 mce/ Czy w przychodach musi być wykazana fizyczna wpłata na konto do 31.12.Nie potrafię sama tego rozwikłać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jednak wynik finansowy powinien być ustalony w oparciu o memoriał, czyli o przychody i koszty wynikające z "papierów", a nie z wpłat.
Skrajność: czy wyobrażacie sobie rozliczenie mediów, gdy po stronie przychodów weźmiemy wpłaty od właścicieli? Wtedy brak wpłat od niektórych właścicieli zostałby rozdzielony na wszystkich...
nadpłaty właścicieli - x zł
niedopłaty - x zł
razem: x zł
stan konta na 31 grudnia 2010: x zł
Jakby Zarządca albo Admin chciał taki wzór sprawozdania tutaj wstawić
http://www.zarzadca.pl/wzory-uchwal-i-umow/uchwaly.html
to chętnie przyślę gotowca
Ja uważam inaczej.
To jakaś patologia. Nikt za nich nie płaci. We wspólnocie tych pieniędzy po prostu nie ma. I nie będzie, dopóki nie będą zwindykowane.
MirekL Jakby u Ciebie ten właściciel baardzo większościowy przestał wpłacać na konto WM, to Ty byś musiał płacić za nich?
To Twoje stanowisko jest "niejednoznaczne". W papierach gra a w kasie pusto?
Jakby u mnie ten baardzo większościowy właściel przestałby:bigsmile: płacić, to byśmy byli bez wody.:bigsmile:
Dla mnie to najbardziej przejrzysty system i pozwala na zebraniu odpowiedzieć na pytanie, kto zalega
Wspólnota płaci za dłużnika z nadwyżki zaliczek wpłaconych przez pozostałych sąsiadów.
Gdyby zaliczki były wyliczone "na styk", to kasy by zabrakło, czyli jednak płacimy wyższe zaliczki.
Nie ma znaczenia termin ich płatności i czy wpłaty/ wypłaty zostały dokonane. Ewidencjonowane są nie tylko te "ruchy pieniężne" które fizycznie znajdują się na danym koncie.
wygląda to tak: PRZYCHODY-KOSZTY=WYNIK FINANSOWY BRUTTO (ZYSK LUB STRATA)
Inaczej jest w przypadku zasady kasowej, gdzie ewidencjonuje się rzeczywisty ruch pieniężny.
WPŁYWY-WYDATKI=SALDO PRZEPŁYWÓW PIENIĘŻNYCH
Tu uwaga:
Głównym dokumentem dla wspólnot mieszkaniowych regulującym sposób prowadzenia rachunków jest ustawa o własności lokali, dlatego nazewnictwo często jest brane (mówiąc kolokwialnie ) z tzw. zasady memoriałowej a pod nie podstawiamy znaczenia zasady kasowej. Dlatego finansista/księgowy powie "to jest źle" a wspólnota mieszkaniowa powie "to jest dobrze".
Kwitując: Najbardziej profesjonalnie było by pokazać obie zasady. , jeśli tylko te koszty wynikają z zapłaconych rachunków to założyłem, że przychody są wpływami czyli otrzymanymi pieniędzmi. a-z, "myśli ustawą o rachunkowość" dlatego czasami ciężko jest zrozumieć.