moc zamówiona
andrzej12
Użytkownik
Mam problem z obliczeniem wielkości mocy zamówionej skoro rocznie zużywamy 650 GJ na c.o i 200GJ na c.w.Jako wielkość w Mw ma mieć moc zamówiona .Dziękuję za podpowiedż.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.min-pan.krakow.pl/zaklady/zrynek/jp_www.htm#_Toc199321409
W GJ lub MWh mierzymy ilość energii dostarczoną/zużytą. Jest to wielkość tzw. ekstensywna i nie ma żadnego związku z czasem.
Moc zamówiona i energia zużyta to dwie różne sprawy, choć przyznaję, że nieco powiązane, albo raczej spokrewnione. : ).
Weź sobie te dane z dokumentacji obiektu, a konkretnie z projektu instalacji c.o.. Tam będzie podane szczytowe zapotrzebowanie mocy dla budynku.
Sugerowałbym raczej przejrzenie historii w ciepłomierzu, jeśli masz ciepłomierz z taką opcją. Jeśli w urządzeniu masz rejestrator tzw. szczytów godzinowych, to jesteśmy w domu.
Należy też pamiętać o tym, że sezon sezonowi nie równy. Jeśli analizujesz wyniki z ostrej zimy, to wszystko w porządku. Przy lagodnej możesz mieć problem z następnymi sezonami.
Wreszcie, należy pamiętać, że zapotrzebowanie mocy ściśle zależy od rejonu, w którym jest zlokalizowany budynek. Mamy pięć stref klimatycznych w Polsce.
Wielkie brawa. :cheer::clap: Policzyłem u siebie. Największe zużycie to 312 GJ. Wyszło mi, że potrzebujemy 0,120370 MW, a mamy moc zamówioną (wyliczoną przez MPEC) 0,222540 MW. Różnica to 0,102170 MW
Czy w ten sam sposób można obliczyć moc zamówioną dla C.W.U. ? Jeśli tak, to tu także mamy zawyżoną moc zamówioną.
Pozdrawiam,
Andrzej_K
zakładając że z obliczeń wychodzi aby obniżyć moc zamówieniowa . MpeC obniża, Po dwóch latach okazuje sie że grzejniki są zimne. Zwracamy się do MPeC aby podwyższyć moc , i ile to wtedy kosztuje ta operacja.
Wielkie dzięki Wojtek za "chałupniczą" metodę obliczeń
Może ktoś wie, czy można to zmniejszyć tylko po audycie, czy koniecznie trzeba zrobić termomodernizację?
5. Podstawą zaktualizowania wielkości mocy zamówionej na cele cieplej wody użytkowej jest dokonanie obliczeń w oparciu o PN-92/B-07706, których podstawą jest:
* coroczna (składana przez odbiorcę w formie pisemnego wniosku) aktualizacja liczby osób zamieszkałych w danym budynku mieszkalnym;
* przynależność, funkcja, ilość godzin użytkowania i ilość osób zajmujących lokale użytkowe zasilane z poszczególnych węzłów;
* wielkość jednostkowego dobowego zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową (dla budownictwa mieszkaniowego: 110 dm3/os./d).
Temperatura wody wodociągowej (wody zimnej) 10oC.
6. Określenie wielkości mocy zamówionej na cele ciepłej wody użytkowej.
6.1. Zależność Qcwu dla lokali mieszkalnych, po uwzględnieniu wielkości w/w:
Qcwumax=2,99*U0,756[kW]
Qcwuśr=0,32*U[kW]
gdzie:
U - liczba osób zamieszkałych w danym budynku mieszkalnym.
6.2. Zależność Qcwu dla lokali użytkowych, po uwzględnieniu wielkości w/w:
Qcwmax=2,8*Qcwuśr[W]
gdzie:
qj - normatyw zużycia wody dla danego typu lokalu użytkowego [dm3/os./d],
U - liczba osób obsługi,
t - czas pracy w lokalu [h].
A co do mocy cieplnej zamówionej. My mieliśmy ten sam problem. Ze wskazań licznika (historia odczytów) wynikało, że w szczytowym momencie sięgnęliśmy 60% wartości mocy zamówionej. Więc zacząłem drążyć temat i koniec końców w tamtym roku zmniejszyliśmy o 10% zamówioną moc. Dlaczego tylko o 10%? Bo jest jeden problem - fortum ogranicza moc dostarczaną do węzła regulując maksymalny przepływ nośnika ciepła na wejściu do węzła. I wszystko jest ok w miesiącach zimowych. Problem jest późną wiosną i wczesną jesienią, jeśli nagle następuje ochłodzenie. Bowiem temperatura dostarczanego do węzła ciepła zależy od miesiąca. i właśnie we wrześniu a potem powiedzmy w kwietniu fortum dostarcza już znacznie chłodniejszą wodę do wymiennika i przez to że jest ograniczenie przepływu nie ma możliwości uzyskania odpowiedniej mocy. A jeśli jest ochłodzenie i budynek potrzebuje wystartować z ogrzewaniem to tej mocy może zabraknąć. Stąd ustawienie wartości granicznej mogłoby skutkować tym że jesienią i wiosną w mieszkaniach byłoby zimno... oprócz tego że dotarłem do tego jak wygląda ten rozkład tempereatur dostarczanego ciepła przez Fortum, to nie miałem czasu szukać informacji o tym czy da się to jakoś ruszyć...
Będę wdzięczny jeśli ktokolwiek odniesie się do mojego toku myślenia.
Pozdrawiam
Zaklady cieplownicze dzisiaj zadaja zaplaty za zmiane mocy zamowionej.
W Warszawie takia zmiana kosztuje ok 400zl.
Nie tylko w Warszawie, w innych miastach zmiana mocy zamówionej też jest związana z dodatkowymi kosztami, poza tym zmian można dokonywać tylko raz w roku - gdyby było inaczej wszyscy chyba praktykowaliby zwiększenie zimą, zmniejszenie latem.
Przez caly rok placimy za "moc zamowiaona" a jedynie w okresie grzewczym zaklad cieplowniczy ta moc dostarcza.
W lecie nawet gdybys chcial skorzystac z tego ciepla to nie mozesz bo tej "mocy zamowionej" nie dostaniesz.
Chyba czas zmienic nazwe tej oplaty bo z pewnoscia jesli jest to moc zamowiona to ZC w lecie z tego zamowienia sie nie wywiazuje.
u mnie raz do roku do 30 września każdego roku ( musi to wynika z bilansu cieplnego wykonanego przez osobę uprawnioną)
można zmienić moc zamówioną bez dodatkowych opłat.
a może składający zamówienie na moc zamówioną , nie jest w stanie odebrać tej mocy ...
Natomiast za "moc zamowiaona" WM placi przez caly rok chociaz pomimo "zamowienia" w lecie tej mocy nie ma szans otrzymac.
Dlatego sugeruje zmiane nazwy tej oplaty na, na przyklad, "oplata przylaczeniowa".
Nowy doklejony: 02.01.14 19:46 Tak probowalem.
Chcielismy aby ZC nie wylaczal nam dostaw ciepla pod koniec okresu grzewczego ale ten zaslonil sie zapisem w umowie.
"jesli ponad polowa odbiorcow z wezla grupowego zdecyduje o wstrzymaniu dostaw ciepla to ci pozostali tez tego ciepla juz nie dostana"
nie macie własnego przyłącza z ZC, jak nakazuje prawo budowle ... jesteście wspólnotą po "szatkowaniu" ...
a może pokusić się na jego wybudowanie ...
Na wlasna kotlownie gazowa tez nie mamy miejsca.
Tylko co to ma wspolnego z tematem.
Jak zwykle odjezdzasz gdzies w bok.
Moc zamówiona to podstawa działania ZC... na jej podstawie ustala się strategię w ZC-u