zarząd jednoosobowy.
jan
Użytkownik
Ustawa o wł. lokali nie zabrania powołania zarządu jednoosobowego we wsp. dużej. chodzi mi o zarząd wybrany spośród właścicieli . czy się nie myle.? z uwagi że jestem sam zaangażowany w prace zarządu zebranie właścicieli zmieniło zarząd 3 osobowy który był dotychczas na jednoosobowy -wybierając mnie .proszę o rozwinięcie tego tematu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ustawa wyraźnie reguluje tą kwestię:
Art. 20
1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
Wychodzi na to, że określając w ten sposób liczbę zarządu pomija się możliwość dziesięcioosobowego zarządu.
- to wiem. Chodziło mi o coś innego.
Stosując tego typu zaimki (kilku,kilkunastu,kilkudziesięciu) pomijana jest liczba 10.
Wydaje się, że jeśli ustawodawca określa liczbę osób z danego gremium mając na uwadze pewną dowolność w jej dokładnym ustaleniu, to liczba 10 tą dowolność by wykluczała i niepotrzebnie narzucała z góry.