Wynagrodzenia dla zarządu WM

EDDIEEDDIE Użytkownik
W jakiej wysokości, czy przedziale wartości (w praktyce) mieszczą się wynagrodzenia dla zarządu? Zakładam, że wspólnota ma około 60 lokali.
Czy można ustalić jedną kwotę dla całego zarządu tak, by zarząd mógł według własnej oceny podzielić tą kwotę między siebie zgodnie z tym, co kto wykonywał i ile pracy włożył??

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy można ustalić jedną kwotę dla całego zarządu
    Można, ale "bezpieczniej" jest ustalanie wynagrodzenia dla poszczególnych członków Zarządu.
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]W jakiej wysokości, czy przedziale wartości (w praktyce) mieszczą się wynagrodzenia dla zarządu? Zakładam, że wspólnota ma około 60 lokali.
    Czy można ustalić jedną kwotę dla całego zarządu tak, by zarząd mógł według własnej oceny podzielić tą kwotę między siebie zgodnie z tym, co kto wykonywał i ile pracy włożył??
    To zależy od wielu czynników. Czasami bywa tak, że oprócz zarządu jest jest jeszcze podpisana umowa na administrowanie i wtedy admin. prowadzi zarząd za rękę. Uważam, że wtedy powinno być wynagrodzenie symboliczne. Czasami jest tak, że członkowie zarządu pełnią tą funkcję społecznie.
    Czy można ustalić jedną kwotę dla całego zarządu
    Z treści art.205 KC: każdy ze współwłaścicieli sprawujący zarząd rzeczą wspólną może żądać od pozostałych współwłaścicieli wynagrodzenia odpowiadającemu nakładowi jego pracy.
    Z tego wynika że poszczególnie dla danego członka zarządu ustala się kwotę wynagrodzenia w zależności od jego wkładu pracy w zarządzanie.
    Żeby sobie pomóc przy ustaleniu wynagrodzenia stworzyć katalog czynności wykonywanych przez danego członka zarządu lub ogólnej- wyznaczyć pewne ramy jego obowiązków.
    Z treści UWL: "...ustalenie wynagrodzenia zarządu.."
    Czyli można przyjąć, że ustala się wynagrodzenie dla zarządu jako organu.

Uważam odwrotnie niż elan.
    Jak się pojawi wynagrodzenie (hipotetycznie) czterocyfrowe dla jednego członka a trzy cyfrowe dla drugiego to pojawią się pytania "dlaczego temu tyle, a dlaczego tamtemu aż tyle"
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    W jakiej wysokości, czy przedziale wartości (w praktyce) mieszczą się wynagrodzenia dla zarządu? Zakładam, że wspólnota ma około 60 lokali.
    Dałbym jakieś 600 zł brutto (to zależy od zakresu obowiązków) ....do podziału
    ale tytuł zobowiązania wspólnoty dałbym nie "Wynagrodzeni Zarządu WM" lecz "Utrzymanie Zarządu WM"
    Można i tak, ale lepiej jest w uchwale WM ,na podstawie regulaminu pracy Zarządu WM (kto za co odpowiada) przyznał im imienne wynagrodzenie / utrzymanie.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "dlaczego temu tyle, a dlaczego tamtemu aż tyle"
    Gdy się np. wybierze zarząd 5 osobowy i ustali pulę wynagrodzenia dla zarządu, istnieje obawa że zarząd zacznie redukowac swój skład, powodując tym samym podwyższenie swoich zarobków. Co jest lepsze ?
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    Gdy się np. wybierze zarząd 5 osobowy i ustali pulę wynagrodzenia dla zarządu, istnieje obawa że zarząd zacznie redukowac swój skład, powodując tym samym podwyższenie swoich zarobków. Co jest lepsze ?
    Myślisz, że tak po prosu się nawzajem powystrzelają albo zasztyletują?.
    Najlepsze byłoby ustalenie równej kwoty dla każdej osoby.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    [cite] surfer:[/cite]
    [cite] elan124:[/cite]
    Myślisz, że tak po prosu się nawzajem powystrzelają albo zasztyletują?.
    Najlepsze byłoby ustalenie równej kwoty dla każdej osoby.

Nie sądzę.
    Zapodałem ten temat, bo jesteśmy młodą wspólnotą, zarząd liczy 6 osób i nikt nie chce ani nie został członkiem zarządu by zarobić jakieś pieniądze. Myślę, że inni tak jak ja, chcą by mieć wpływ na to co się dzieje i co się będzie działo w naszym nowym miejscu zamieszkania, a poza tym, zdajemy sobie sprawę, że ktoś tym musi się zająć i wszytko po kolei zorganizować.
    Inna sprawa, że wkład pracy jest różny w naszym zarządzie, jedni bardziej się udzielają, inni mniej.

Po pierwszym miesiącu widać, że roboty jest sporo, przyjęcie wszystkiego od dewelopera, nowe umowy, ustalenie stawek, wybór zarządcy do administrowania wspólnotą, itp. itd.
    Zarząd poświęca nie tylko czas, ale coraz częściej idą za tym wymierne wydatki chociażby na przejazdy, telefony...

KubaP, 600zł brutto do podziału ale miesięcznie czy rocznie??
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Powinniście oddzielić zwrot kosztów od wynagrodzenia. Uzasadnione koszty, poniesione na rzecz nieruchomości wspólnej, należy zwrócić niezależnie od wkładu pracy oraz niezależnie od tego, czy zarząd jest wynagradzany, czy pracuje społecznie.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ...Uzasadnione koszty...

Właśnie o takich kosztach pisałem, sęk w tym, że trudno te koszty dokładnie wyliczyć. Trzeba by było je w przybliżeniu oszacować.
  • Opcje
    wilkowyje40wilkowyje40 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Po pierwszym miesiącu widać, że roboty jest sporo, przyjęcie wszystkiego od dewelopera,
    nowe umowy, ustalenie stawek, wybór zarządcy do administrowania wspólnotą, itp. itd.
    Zarząd poświęca nie tylko czas, ale coraz częściej idą za tym wymierne wydatki chociażby na przejazdy, telefony...
    Kiedyś czytałem taką oto maksymę , która pasuje jak ulał do Wspólnot mieszkaniowych. :

"ZA DARMO MAMY TYLKO TO, CO ZROBIMY SAMI" - wybór należy do Was.
  • Opcje
    sindbadsindbad Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mnie proponowali już kilkakrotnie wynagrodzenie na zebraniu rocznym. Ja też uważałem że to jest praca społeczna i faktycznie owner ma rację należy odróżnic wynagrodzenie od zwrotu kosztów.EDDIE nigdy tego dokładnie nie obliczysz jedynie szacunkowo np.doładowanie na tel 50zł plus jakieś koszty za paliwo,bo reszte Twój czas to jest społeczny lub nie czyli bieżecie wynagrodzenie.Życzę dużego zaparcia i determinacji bo przed Wami dużo pracy.:shamed:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Już sam fakt, że jestem na tym forum dowodzi, że szukam interesujących naszą wspólnotę tematów poświęcając swój czas. Robię to społecznie. Obawiam się tylko, że po roku działalności dla WM, wykonanych telefonów i przejechanych km będzie całkiem sporo przez członków zarządu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.