Koszty na przełomie roku

rajazrajaz Użytkownik
Zastanawiam się nad sposobem ujęcia w księgach rachunkowych wspólnoty faktury za wodę (data wystawienia 28-01-2011), na której wykazano zużycie wody za jeden dzień grudnia 2010 oraz za 28 dni stycznia 2011 roku. Nie zamknąłem jeszcze ksiąg, więc spokojnię mogę przypisać część kosztów do roku 2010. W związku z tym mam pytanie: czy na podstawie wystawionej faktury oraz zgodnie z zasadą memoriału, doksięgować zużycie za jeden dzień grudnia 2010 roku (polecenie ksiegowania) w roku 2010?
Czy w takim przypadku doksięgowana kwota kosztu zakupu wody za jeden dzien grudnia będzie KUP roku 2010?

Komentarze

• Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A mnie generalnie interesuje rozliczenie. Jak mam się do tego zabrać. Np rachunek za śmieci za XII 2010 zapłacony w styczniu 2011, rachunek zaliczyć na styczeń czy rozliczyć jeszcze w tamtym roku. To samo z wodą. Jestem zarządcą i "księgową" (bez doświadczenia, w tym bałaganie dopiero rok). Potrzebuje jakichś wskazówek
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie znam się na księgowości. U mnie wykazujemy faktyczne wydatki w danym roku, czyli faktury zapłacone do 31 grudnia, ale kilka lat temu było inaczej - faktury (wydatki) ZA dany rok, czyli jeszcze faktury przychodzące w styczniu za grudzień poprzedniego.
    Ten nowy sposób wydaje mi się logiczniejszy dla mieszkańców
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dobra śmieci niech tak zostanie, faktura zapłacona w styczniu pójdzie w koszty na rok 2011 - a co z wodą?
    mam przypadek że jeden z właścicieli wpłacił jeszcze w grudniu za wodę pozostali w styczniu no i WM zapłaciła rachunek za wodę w styczniu. Mogę tą wodę rozliczyć jeszcze w starym roku? Nie będzie to błędem? A dla mnie to będzie w miarę przejrzyste i jasne.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dla mnie jasne i przejrzyste jest, gdy stosuje się jedną metodę a nie tak, że część wpływów/wydatków ze stycznia zalicza się raz do grudnia a część do stycznia.
    U mnie rzeczywisty stan konta w banku 31 stycznia musi się zgadzać z fakturami.
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej wspólnocie koszty księgujemy zgodnie z zasadą memoriału, przypisujemy je do okresu, którego dotyczą. Stosowanie tej zasady nie stoi w sprzeczności z ustawą o własności lokali ani ustawą o podatku dochodowym od osób prawnych. Jest zgodna również z jedną z podstawowych zasad rachunkowości.
    W sąsiedniej wspólnocie zarządca robi sprawozdanie z wydatków. Co wspólnota to inne zasady:)
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej wspólnocie koszty księgujemy zgodnie z zasadą memoriału,
    przypisujemy je do okresu, którego dotyczą.
    i tak trzymać przynajmniej bajzlu nie w przypadku"W"
    Stosowanie tej zasady nie stoi w sprzeczności z ustawą o własności lokali
    ani ustawą o podatku dochodowym od osób prawnych.
    Jest zgodna również z jedną z podstawowych zasad rachunkowości.
    a od kiedy stosuje się zasady rachunkowości w ewidencji pozaksięgowej
    kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz zaliczek uiszczanych
    na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości
    wspólnej.. :wink:
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie ma takiego obowiązku. Ale wiele wspólnot opiera swoją ewidencję np: na zasadzie podwójnego zapisu, która to zasada wprost wynika z tego aktu prawnego. Wspomniana zasada memoriału. I wg mnie nie ma w tym nic dziwnego. Są to rozwiązania dobre i sprawdzone. Osobiście przerabiałem ewidencję pozabilansową opartą o excela (układ zapisów jednostronny) oraz prowadzoną w tzw. amerykance, z prostym planem kont.
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czyli tą fakturę za śmieci z 31 grudnia 2010 zapłaconą w styczniu 2011 mogę równie dobrze bez przeszkód rozliczyć w tamtym roku? jak już wcześniej pisałam, nie mam w tym zakresie żadnej wiedzy i nie chcę ani sobie ani WM narobić kłopotów. Ponadto dodam że w mojej wspólnocie gmina ma większość udziałów a nie chcę wszystkiego robić pod ich dyktando. Podjęłam się zarządzania a także prowadzenia księgowości tylko po to żeby obniżyć wydatki albo nie ponosić niepotrzebnych wydatków. Póki co chyba sobie dobrze radzę a rozliczenie roku 2010 jest moim pierwszym. liczę na was. i proszę o wyrozumiałość
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wg mnie w ewidencji 2010 roku powinny zostać ujęte wszystkie koszty dotyczące tego okresu. Bez znaczenia jest tutaj termin zapłaty rachunku/faktury.
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Serdecznie Wam dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.