Koszty na przełomie roku
rajaz
Użytkownik
Zastanawiam się nad sposobem ujęcia w księgach rachunkowych wspólnoty faktury za wodę (data wystawienia 28-01-2011), na której wykazano zużycie wody za jeden dzień grudnia 2010 oraz za 28 dni stycznia 2011 roku. Nie zamknąłem jeszcze ksiąg, więc spokojnię mogę przypisać część kosztów do roku 2010. W związku z tym mam pytanie: czy na podstawie wystawionej faktury oraz zgodnie z zasadą memoriału, doksięgować zużycie za jeden dzień grudnia 2010 roku (polecenie ksiegowania) w roku 2010?
Czy w takim przypadku doksięgowana kwota kosztu zakupu wody za jeden dzien grudnia będzie KUP roku 2010?
Czy w takim przypadku doksięgowana kwota kosztu zakupu wody za jeden dzien grudnia będzie KUP roku 2010?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ten nowy sposób wydaje mi się logiczniejszy dla mieszkańców
mam przypadek że jeden z właścicieli wpłacił jeszcze w grudniu za wodę pozostali w styczniu no i WM zapłaciła rachunek za wodę w styczniu. Mogę tą wodę rozliczyć jeszcze w starym roku? Nie będzie to błędem? A dla mnie to będzie w miarę przejrzyste i jasne.
U mnie rzeczywisty stan konta w banku 31 stycznia musi się zgadzać z fakturami.
W sąsiedniej wspólnocie zarządca robi sprawozdanie z wydatków. Co wspólnota to inne zasady:)
kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz zaliczek uiszczanych
na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości
wspólnej..