sprawozdanie roczne

eeeeee Użytkownik
Mam pytanie: jak ująć w sprawozdaniu rocznym wspólnoty wydatki na ocieplenie bloku w sytuacji gdy f-ra została wystawiona na całość modernizacji ale płatności odbywają się w 10 miesięcznych ratach (na przełomie roku). Na koniec 2010 roku zostało spłacone ok 27 tys. Zobowiązanie wobec firmy wykonującej zlecenie wynosiło na 31.12.2010 roku ok 23 tys. Wydatki na ten cel pokrywane są z Funduszu Remontowego. Czy cały koszt wykonanego remontu wrzucić w koszty roku 2010 czy tylko poniesiony rzeczywiście wydatek (kasowo). Gdyby ująć cały wydatek FR na koniec roku byłby ujemny. Czy pokazać zobowiązanie na roczliczeniach międzyokresowych kosztów? Będę wdzięczna za odpowiedz.

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Częściowo dałaś sobie sama odpowiedź:
    Czy pokazać zobowiązanie na roczliczeniach międzyokresowych kosztów?
    Gdyby ująć cały wydatek FR na koniec roku byłby ujemny.

Gdybyś uwzględniła cały wydatek na koniec roku było by to niezgodne ze stanem faktycznym kasy.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Oczywiście że pokazuje się całą fakturę. Oczywiście, że FR będzie ujemny. W końcu koszty były wyższe od przychodów. Mam nadzieję że była zgoda właścicieli na taki wydatek. A w tym roku trzeba zaplanować, że część pieniędzy pójdzie na spłatę części zeszłorocznej faktury.
    r.m.k. nie mają nic do tego. Koszty dotyczą tylko 2010 r.
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Można w takiej sytuacji zastosować art. 39 ustawy o rachunkowości i rozliczać koszty w czasie (czynne rozliczenia międzyokresowe kosztów). Koszt jest znaczny, jego skutek będzie odczuwalny w przyszłych okresach sprawozdawczych. Taki sposób ujęcia remontu rzetelnie przedstawiłby sytuację finansową wspólnoty oraz jej wynik. W takim przypadku aktywowanie kosztu miałoby sens.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z takim podejściem się nie spotkałem. W ten sposób każdy remont (ba, każdą naprawę) można rozłożyć w czasie...
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Twoja odpowiedź jest oczywiście jak najbardziej prawidłowa i pewnie w sporej części wspólnot zupełnie wystarczająca. Zacząłem się jednak zastanawiać nad tym, pogrzebałem trochę w literaturze, w portalach prawnych do których mam dostęp. W jednym z nich (gofin) pojawiło się dokładnie takie samo pytanie. Odpowedź była właśnie taka. Stwierdziłem, że warto zaprezentować inny pogląd. Wg mnie stosowanie niektórych przepisów ustawy o rachunkowości podnosi jakość sprawozdań finansowych wspólnot. Można się oczywiście zastanawiać czy warto podejmować taki trud. Jeżeli wspólnota przyjęła jakieś zasady rachunkowość i stosuje je konsekwentnie, to nie widzę nic w tym złego. Tę dyskusję można przerwać jednym stwierdzeniem: wspólnota nie jest zobowiązana do stosowania przepisów ustawy o rachunkowści. Jasne, ale wiele wspólnot jednak przyjmuje je (chociażby ewidencja na kontach z zachowaniem zasady podwójnego zapisu).
    Chętnie udostępnię ten artykuł, gdyby ktoś potrzebował.
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W kwestii rozliczania każdej naprawy (remontu). Jest zasad istotności:)
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano marca 2011
    Osobiście uważam, ze WM ma obowiązek stosować zapisy uor. Dlatego z chęcią zapoznam się z artykułem.
    Osobiście wyciągnę kontrargument:
    Art. 15, ust. 4d uopdop mówi w zdaniu pierwszym:
    Koszty uzyskania przychodów, inne niż koszty bezpośrednio związane z przychodami,
    są potrącalne w dacie ich poniesienia.

W kwestii rozliczania każdej naprawy (remontu). Jest zasada istotności:)
    Która jest płynna i ma inny wymiar wartościowy dla każdego podmiotu. Należałoby tu przyjąć wymiar procentowy. Rozliczamy w czasie wydatki na remont stanowiące co najmniej 5 % wydatków rocznych na remont.
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano marca 2011
    Art. 15, ust. 4d uopdop mówi w zdaniu pierwszym: 
    Koszty uzyskania przychodów, inne niż koszty bezpośrednio związane z przychodami, 
    są potrącalne w dacie ich poniesienia.

W tym przypadku, tak mi się wydaje, pierwszeństwo będą mieć jednak przepisu uor.
    art. 15 ust. 4e
    Za dzień poniesienia kosztu uzyskania przychodów, z zastrzeżeniem ust. 4a i 4f-4h, uważa się dzień, na który ujęto koszt w księgach rachunkowych (zaksięgowano) na podstawie otrzymanej faktury (rachunku), albo dzień, na który ujęto koszt na podstawie innego dowodu w przypadku braku faktury (rachunku), z wyjątkiem sytuacji gdy dotyczyłoby to ujętych jako koszty rezerw albo biernych rozliczeń międzyokresowych kosztów.
    Skoro dla celów rachunkowych dany koszt będziemy rozliczać w czasie (aktywować), to również dla celów podatkowych powinien być uznawany za kup, w dacie poniesienia (zaksiegowania).
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] rajaz:[/cite]Twoja odpowiedź jest oczywiście jak najbardziej prawidłowa i pewnie w sporej części wspólnot zupełnie wystarczająca. Zacząłem się jednak zastanawiać nad tym, pogrzebałem trochę w literaturze, w portalach prawnych do których mam dostęp. W jednym z nich (gofin) pojawiło się dokładnie takie samo pytanie. Odpowedź była właśnie taka. Stwierdziłem, że warto zaprezentować inny pogląd. Wg mnie stosowanie niektórych przepisów ustawy o rachunkowości podnosi jakość sprawozdań finansowych wspólnot. Można się oczywiście zastanawiać czy warto podejmować taki trud. Jeżeli wspólnota przyjęła jakieś zasady rachunkowość i stosuje je konsekwentnie, to nie widzę nic w tym złego. Tę dyskusję można przerwać jednym stwierdzeniem: wspólnota nie jest zobowiązana do stosowania przepisów ustawy o rachunkowści. Jasne, ale wiele wspólnot jednak przyjmuje je (chociażby ewidencja na kontach z zachowaniem zasady podwójnego zapisu).
    Chętnie udostępnię ten artykuł, gdyby ktoś potrzebował.

Należałoby jednak podjąć w tej kwestii uchwałę, też uważam że warto.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.