co podpowiecie ?

PytamPytam Użytkownik
budynek we wspólnocie jest notorycznie "podlewany"- gromadzi się woda w piwnicach, gdy są opady deszczu, snieg topnieje,
chcąc wykonac izolację tego budynku, wspólnota winna najpierw zlecic wykonanie ekspertyzy czy też zdać się na domniemania zarządu, mieszkanców budowlańców i ew. wykonawców?
moim zdaniem ekspertyza, mimo iż kosztuje wraz z wykonaniem... ale czy niepszesadzam??

Komentarze

• Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    moim zdaniem ekspertyza, mimo iż kosztuje wraz z wykonaniem... ale czy niepszesadzam??
    W mojej ocenie nie przesadzasz. Uważam to nawet za powinność.
    Na początku przecież trzeba stwierdzić dlaczego gromadzi się woda. Dalej, trzeba określić jaki rodzaj izolacji zastosować, podjąć prawidłową metodę jej wykonania etc.

mieszkanców budowlańców
    Jeżeli akurat mieszkańcem jest osoba z kwalifikacjami do wykonywania tego typu ekspertyz, to dlaczego miała by nie diagnozować. Niech to jednak będzie rzetelna ekspertyza a nie stwierdzenie pt. "trzeba wykonać izolację"
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem zlecenie takiej ekspertyzy nie przekracza granic zwyklego zarzadu i Zarzad sam powinien to zlecic.
    W naszej WM toczyla sie dlugo dyskusja o potrzebie i zakresie remontu dachu.Zlecilismy wykonanie kosztorysu tzw "slepego" -kosztowal 4920 zl- i nagle wszyscy byli zadowoleni i chwalili Zarzad za madra decyzje.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A duży ten Wasz dach?
    5 tysięcy za kosztorys to trochę dużo...
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na początku przecież trzeba stwierdzić dlaczego gromadzi się woda
    dlugo dyskusja o potrzebie i zakresie remontu dachu
    A ile ma kosztowac ekspertyza w zakresie izolacji budynku, macie pierwsze przymiarki ?
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dach ma ~1500 m² powierzchni.Jest jednak dosyc skomplikowany:zalomy,wypusty itd.Jest to dach spadzisty.Nam tez sie ta suma wydawala wysoka.Ale 2 pozostalych inz.bud. zlozylo oferty badz takie same badz o 200zl netto wyzsze.W kosztorysie oprocz "slepego" wyliczenia maja byc podane srednie ceny materialow i robocizny.No ma nam fachowo pomoc przy ocenie ofert.Zobaczymy.Teraz czekamy na oferty.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] warta:[/cite]Dach ma ~1500 m² powierzchni.Jest jednak dosyc skomplikowany:zalomy,wypusty itd.Jest to dach spadzisty.

Na ogół dachy posiadają wypusty, załomy, zawsze są one spadziste ;)
    Taka kwota za kosztorys to prawie kosmos :o
    Nam tez sie ta suma wydawala wysoka.Ale 2 pozostalych inz.bud. zlozylo oferty badz takie same badz o 200zl netto wyzsze.

Może się umówili...?
    W kosztorysie oprocz "slepego" wyliczenia maja byc podane srednie ceny materialow i robocizny...

W każdym kosztorysie muszą być ceny materiałów i robocizny.
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    co do izolacji budynku i ekspertyzy, to ze wstępnych rozmów wynika iz ok. 5.000,00 zł. ( dużo i mało, takie są stawki !), dlatego też jeden z członkow zarządu chce zlecić prace " a może się uda trafić", dla mnie istnieje zbyt duże prawdopodobienstwo iż "się nie trafi", więc pieniądze wyrzycone,
    ekspertyzy mają to do siebie iż trzeba wykonać zgodnie z zaleceniami, a nie wiadomo co będzie do wykonania tj. za ile ...,
    " ja jako ja" jestem jednak zrobieniem poprawnie prac,
    nie dotyczy to mojego mieszkania, mojej klatki schodowej, wolę zapłacić i niedoświadczać...
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Pytam, warta pisał o kosztorysie za 5.000 zł na remont dachu, a nie o ekspertyzie wraz z kosztorysem dot. wykonania izolacji.
    [cite] EDDIE:[/cite]dachy (...) zawsze są one spadziste
    Nie spotkałeś się nigdy z płaskimi dachami w budynkach mieszkalnych?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dach bez spadku? Nie słyszałem nigdy. Podaj przykład dachu, który ma spadek 0o
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Eddie, nie czepiaj się. Dach spadzisty a dach płaski to dwie różne konstrukcje. Warta pisze o spadzistym
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja znam tylko podzial na dachy spadziste i plaskie.Sa byc moze podkategorie ale glowny podzial jest taki.Natomiast maly spadek nawet na dachu plaskim oczywiscie jest.Ale to nie powoduje aby taki dach zaliczac do spadzistych.<nasz dach jest spadzisty i to bardzo.
    Ale w sumie skoro uwazacie ,ze za duzo zaplacimy (faktura jeszcze nie zaplacona) to moze ktos napisze jakie sa srednie ceny za sporzadzenie kosztorysu?Ja uwazam,ze to chyba trudno porownywac bo zalezy to od wielkosci obiektu,trudnosci dostepu itp. czyli w sumie od ilosci godzin potrzebnych na wykonanie takiego kosztorysu.Ale moze sie myle.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Panie i Panowie, czasem warto zwrócić uwagę na emotikonkę na końcu tekstu:
    zawsze są one spadziste ;)

Generalnie chodzi o to, że ten kosztorys jest drogi i tyle.

Warta, jaka była kwota remontu dachu według tego kosztorysu??
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]Warta, jaka była kwota remontu dachu według tego kosztorysu??
    [cite] warta:[/cite]Zlecilismy wykonanie kosztorysu tzw "slepego"
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sorki ale nie wiem co to kosztorys ślepy, a raczej nie wiedziałem, bo google mi powiedziało :bigsmile:
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kosztorys "slepy "opisuje zakres remontu i jego technologie,faktyczne obmiary(te z planow u nas np. sie nie zgadzaly ).Podaje rodzaje mozliwych do uzycia materialow oraz ich srednie ceny krajowe-tak bylo u nas.Wyliczyl tez teoretycznie roboczogodziny i ich ewent. cene.To daje nam podstawe do oceny ofert.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    oraz ich srednie ceny krajowe-tak bylo u nas.Wyliczyl tez teoretycznie roboczogodziny i ich ewent. cene.
    Taki kosztorys już nie za bardzo jest "ślepy" :wink:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ja nie robie takich kosztorysów. Do dużych prac stosujemy konkurs ofert. Z grubsza opisujemy co chcemy osiągnąć, a wykonawcy podają swoje kosztorysy. Potem spotkania z nimi, wyjaśnianie technicznych wątpliwości, pytanie o możliwe terminy i na końcu decyzja.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja uwazam,ze wlasnie przy duzych pracach kosztorys jest bardz o pomocny.Oferty wykonawcow nie sa w stanie go zastapic.Takze do wyboru oferty oraz umowy z wykonawca bardzo sie przydaje.No i w przypadku ewentualnych reklamacji czy nawet sporu tez b. pomaga.
    Podpatrzylismy ten sposob w sasiedniej WM oni robia tak od lat i sobie taki sposob postepowania bardzo chwala.Fakt,ze kosztuje ale te pieniadze czesto sie po wielokroc zwracaja.No i ma sie lepszy przeglad sytuacji w czasie wykonywania robot.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kosztorys ślepy to w zasadzie nie kosztorys, bo jeśli nie ma cen, to nie ma kosztów/kosztorysu.
    Wtedy jest to bardziej zestawienie niezbędnych do przeprowadzenia prac i zestawienie materiałów do wymiany/remontu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.