co podpowiecie ?
Pytam
Użytkownik
budynek we wspólnocie jest notorycznie "podlewany"- gromadzi się woda w piwnicach, gdy są opady deszczu, snieg topnieje,
chcąc wykonac izolację tego budynku, wspólnota winna najpierw zlecic wykonanie ekspertyzy czy też zdać się na domniemania zarządu, mieszkanców budowlańców i ew. wykonawców?
moim zdaniem ekspertyza, mimo iż kosztuje wraz z wykonaniem... ale czy niepszesadzam??
chcąc wykonac izolację tego budynku, wspólnota winna najpierw zlecic wykonanie ekspertyzy czy też zdać się na domniemania zarządu, mieszkanców budowlańców i ew. wykonawców?
moim zdaniem ekspertyza, mimo iż kosztuje wraz z wykonaniem... ale czy niepszesadzam??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Na początku przecież trzeba stwierdzić dlaczego gromadzi się woda. Dalej, trzeba określić jaki rodzaj izolacji zastosować, podjąć prawidłową metodę jej wykonania etc.
Jeżeli akurat mieszkańcem jest osoba z kwalifikacjami do wykonywania tego typu ekspertyz, to dlaczego miała by nie diagnozować. Niech to jednak będzie rzetelna ekspertyza a nie stwierdzenie pt. "trzeba wykonać izolację"
W naszej WM toczyla sie dlugo dyskusja o potrzebie i zakresie remontu dachu.Zlecilismy wykonanie kosztorysu tzw "slepego" -kosztowal 4920 zl- i nagle wszyscy byli zadowoleni i chwalili Zarzad za madra decyzje.
5 tysięcy za kosztorys to trochę dużo...
Na ogół dachy posiadają wypusty, załomy, zawsze są one spadziste
Taka kwota za kosztorys to prawie kosmos
Może się umówili...?
W każdym kosztorysie muszą być ceny materiałów i robocizny.
ekspertyzy mają to do siebie iż trzeba wykonać zgodnie z zaleceniami, a nie wiadomo co będzie do wykonania tj. za ile ...,
" ja jako ja" jestem jednak zrobieniem poprawnie prac,
nie dotyczy to mojego mieszkania, mojej klatki schodowej, wolę zapłacić i niedoświadczać...
Ale w sumie skoro uwazacie ,ze za duzo zaplacimy (faktura jeszcze nie zaplacona) to moze ktos napisze jakie sa srednie ceny za sporzadzenie kosztorysu?Ja uwazam,ze to chyba trudno porownywac bo zalezy to od wielkosci obiektu,trudnosci dostepu itp. czyli w sumie od ilosci godzin potrzebnych na wykonanie takiego kosztorysu.Ale moze sie myle.
Generalnie chodzi o to, że ten kosztorys jest drogi i tyle.
Warta, jaka była kwota remontu dachu według tego kosztorysu??
Podpatrzylismy ten sposob w sasiedniej WM oni robia tak od lat i sobie taki sposob postepowania bardzo chwala.Fakt,ze kosztuje ale te pieniadze czesto sie po wielokroc zwracaja.No i ma sie lepszy przeglad sytuacji w czasie wykonywania robot.
Wtedy jest to bardziej zestawienie niezbędnych do przeprowadzenia prac i zestawienie materiałów do wymiany/remontu.