remont instalacji części wspólnej w pomieszczeniu przynależnym do lokalu

maria.jacakmaria.jacak Użytkownik
Mam pytanie, dla mnie bardzo ważne.
Wykupiliśmy mieszkanie wraz z pomieszczeniem przynależnym, w którym są zamontowane instalacje CO, wodne i kanalizacja.Wnioskowaliśmy do Zarządu o wniesienie opłat za pobór energii ( tj. zamontowanie licznika), pobór ciepłej i zimnej wody ( zamontowanie wodomierzy na własny koszt). Nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi. Teraz rozpoczęto remont instalacji wodnej i kanalizacyjnej w całym bloku, lecz bez uwzględnienia naszego pomieszczenia. Poinformowani zostaliśmy przez jedną osobę z Zarządu, że będziemy mieli wszystkie instalacje odcięte, bo nie płacimy funduszu remontowego za to pomieszczenie. Nikt z nami wcześniej o tym nie rozmawiał, ani nie było w tej sprawie spotkania ani uchwałyJakie mamy prawo ?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wykupiliście pomieszczenie przynależne, ale nie płaciliście za nie zaliczek takich jak za mieszkanie? Wspólnota zgodziła się na to? Masz to na piśmie?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie. Pomieszczenie to było przeznaczone na piwnicę ( chociaż na strychu). W Akcie Notarialnym jest (Pomieszczenie gospodarcze) Zaczęliśmy remont i postanowiliśmy sami zgłosić do Wspólnoty o zgodę na legalizację wszystkich mediów i ustanowienie opłaty na fundusz remontowy. Do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi. Jeszcze raz wystosowałam pismo i czekam co dalej.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W Akcie Notarialnym jest (Pomieszczenie gospodarcze)
    Czyli jest to pomieszczenie przynależne do lokalu. Jest Twoją własnością, wykupiłaś je razem z lokalem. Powierzchnia tego pomieszczenia jest wliczona do Twojego udziału, już płacisz "od tego pomieszczenia" na fundusz remontowy i inne składniki kosztów zarządu nieruchomością wspólną (tak naprawdę płacisz od udziału, a nie od poszczególnych pomieszczeń).
    Zaczęliśmy remont i postanowiliśmy sami zgłosić do Wspólnoty o zgodę na legalizację wszystkich mediów
    Czy to znaczy, że teraz jest tam mieszkanie?
    Co rozumiesz przez "legalizację wszystkich mediów"?
    Czy masz tam liczniki (wody, ciepła)? Kto je zakładał i plombował?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ja zrozumiałam to tak, że wprawdzie w akcie notarialnym było to przynależne, ale maria.jacak za nie NIE placiła
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie to nie jest mieszkanie, to nadal mi służy jako pomieszczenie gospodarcze. W tym pomieszczeniu były już instalacje wodne i kanalizacyjne i prąd. Chcąc uniknąć pomówień o nielegalnym korzystaniu z wody, pradu czy kanalizacji zgłosiliśmy o dokonanie opomiarowania instalacji. Do dnia dzisiejszego nie mamy odpowiedzi. Nie otrzymaliśmy żadnej informacji . Teraz trwa remont i wymiana w całym bloku instalacji wodnej i kanalizacji. Nasze pomieszczenie nie jest brane pod uwagę bo przewodniczący zarządu kazał odciąć nam instalacje, bo jego zdaniem my nie płacimy na fundusz remontowy. Nie znam zasad naliczania na fundusz remontowy i składniki części wspólnej. Być może wchodzi to w % udziału, nie wiem. Co mam zrobić aby nie stracić wartości pomieszczenia. Może muszę zsięgnąć porady prawnej?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    bo jego zdaniem my nie płacimy na fundusz remontowy.

Rozumiem przez to, że faktycznie płacicie na FR, tylko przewodniczący zarządu twierdzi inaczej? Czy może nie płacicie na FR, ale chcecie to czynić?
    Nie znam zasad naliczania na fundusz remontowy i składniki części wspólnej

FR płaci się zgodnie z posiadanymi udziałami w nieruchomości wliczając w to pomieszczenia przynależne takie jak np. pomieszczenia gospodarcze, komórki, piwnice.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy to znaczy, że jeżeli pobierają mi zaliczki na fundusz remontowy 3 zł za m 2 to w to jest wliczone również pomieszczenie gospodarcze? ( bo zaliczki na FR mam pobierane ale za metry tylko lokalu mieszkalnego)czy to nie ma znaczenia?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeszcze jedno pytanie. Czy wyłączenie mojego pomieszczenia gospodarczego z remontu instalacji części wspólnej ( instalacja cw i zw i kanalizacji ) przez podjęcie słownej decyzji przez jedną osobę z zarządu, (która twierdzi że jemu jest nie potrzebna znajomość Ustaw a my musimy płacić za pomieszczenie gospodarcze) jest zgodne z prawem czy to traktować jako złośliwość ludzką i pozwać do Sądu?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] maria.jacak:[/cite]Czy to znaczy, że jeżeli pobierają mi zaliczki na fundusz remontowy 3 zł za m 2 to w to jest wliczone również pomieszczenie gospodarcze? ( bo zaliczki na FR mam pobierane ale za metry tylko lokalu mieszkalnego)czy to nie ma znaczenia?

maria.jacak, sama dajesz odpowiedzi na swoje pytania. Skoro jak piszesz "zaliczki na FR mam pobierane ale za metry tylko lokalu mieszkalnego" to znaczy, że FR od pomieszczenia gospodarczego nie płacisz.
    Zwróć się do zarządu o uzgodnienie opłat i wyliczenie ich razem z FR od pomieszczenia gospodarczego tak, by to pomieszczenie traktowane było jak inne pomieszczenia.
    Nie pozywaj do Sądu o złośliwość ludzką bo nic ci to nie da, wręcz przeciwnie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    maria.jacak - płacisz za taką powierzchnię, jaką masz wpisaną do aktu notarialnego, nieważne czy to mieszkanie, garaż czy piwnica. Płacisz za wszystko
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli faktycznie jest wszystko w porządku i okaże się ,że płacę zaliczki i za tamte metry pomieszczenia gospodarczego, to czy zarząd wspólnoty może w pracach remontowych pominąć nasze pomieszczenie nie wymieniając rur instalacji wodnej i kanalizacyjnej ( instalacje - jest to część wspólna) ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    wspólnota robi remont części wspólnej w zakresie określonym w uchwale. Jak wymienia instalację wod.-kan. całą, to całą, jak w uchwale jest, że tylko np. 2 piony, to całe dwa piony.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lutego 2011
    Nie rozumiem jednej kwestii - skoro to pomieszczenie gospodarcze, to do czego służy kanalizacja, po co je ogrzewac?
    Czy jest wykorzystywane dla celów mieszkalnych?

Dlaczego wspólnota nie obciążała Państwa opłatami? To w szczególności błąd zarządzającego, który powinien teraz dokonac naliczenie trzy lata wstecz (ze względu na przedawnienie).
    Zarządzający nie ma prawa odcinac instalacji z tego powodu.

Czy inni właściciele mają podobne instalacje w swoich pomieszczeniach? Odnośnie prądu, to proszę się zgłosic do energetyki, zawrzec indywidualną umowę.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Byłam u Zarządcy Wspólnoty i dowiedziałam się, że nie obciążano nas za pomieszczenie gospodarcze zaliczkami na FR i nikt ze wspólnoty nie płaci za piwnice.Cała Wspólnota płaci tylko za pomieszczenia lokalu mieszkalnego. Ja chciałam aby mi naliczono za pomieszczenie gospodarcze( już w sierpniu 2010r) bo wydawało sie mi,że tak powinno być. Bo mam tam media, które też chcę opomiarować. Nie zlikwiduję mediów, bo gdzie jest napisane, że pomieszczenie gospodarcze nie może mieć instalacji zw, cw, czy CO. Ja takie mam bo takie kupiłam. Nie będzie mi służyć za lokal mieszkalny, bo nawet nie spelnia wymogów i opary gazu z komina dostają się do pomieszczenia przy odpowiednim kierunku wiatru. Więc jest to niebezpieczne dla zdrowia. Czy nie mogę mieć eleganckiego pomieszczenia gospodarczego? Inni mają garaże jak z bajki.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem możesz mieć eleganckie pomieszczenie gospodarcze pod warunkiem, że będziesz sprawiedliwe płacić za jego utrzymanie.
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To jakiś przekręt albo totalna indolencja zarządu wspólnoty.
    Kto prowadzi księgowość we wspólnocie (FR)?
    Masz na piśmie że zwracałaś się do zarządu o opomiarowanie piwnicy i doliczenie za nią FR?
    Piszesz, że nikt z właścicieli nie płacił za piwnice (pomieszczenia przynależne).
    Dlaczego w takim razie tylko ciebie odcięli?
    Pytanie też w takim razie w jaki sposób (jak wyliczone) rozliczane macie koszty zarządu nieruchomością wspólną, sprzątanie, windę itp. - to powinno być rozliczane według udziałów a udziały to całość powierzchni (lokal + piwnica)?
    Do sądu nie masz po co iść - aby wygrać cokolwiek w sądzie musisz mieć sprawę oczywistą, prostą i zrozumiałą dla sędziego, a i to wynik niepewny.
    Rozmawiaj z zarządem wspólnoty, przedstaw swoje argumenty, uzasadnij, zażądaj też wyjaśnień itd - tak prosta sprawa powinna być rozwiązana na miejscu i to polubownie - no chyba że członkowie zarządu "chorują na tępotę" co również często się zdarza.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ksiegowość we Wspólnocie prowadzi Zarządca, który jest opłacany przez nas. Mam na piśmie, ze zwracałam się do zarządu o opomiarowanie. Prawdopodobnie pismo dostał obecny przewodniczący zarządu ( bez odpowiedzi) Odcieli rury kanalizacyjne i wodne bo u nich w piwnicach nie ma instalacji tylko jest na korytarzu piwnicznym.
    Koszty zarządu mamy naliczane % od udziału za metry mieszkalne. Wystąpiłam z pismem do zarządu o wyjaśnienie. Zarząd w protokole na zebraniu zapisał, że odpowiedź będzie w terminie ustawowy tj. 30 dni. Tylko nie wiem, jakiej ustawy? Bo w Ustawie o Wspólnotach mieszkaniowych nic takiego nie ma. Ta sprawa nie podlega przecież KPA
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    maria.jacek -masz rację ta sprawa nie podlega KPA. Nie podoba Ci się wskazany termin 30 dni, to mogę Cię uspokoić, Zarząd nie ma ustawowych terminów, załatwi to natychmiast, czyli .... nigdy.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzisiaj przewodniczący Zarządu przyniósł mi następną uchwałę do podpisania dotyczącą wymiany pionów CO wraz z grzejnikami. Oczywiście bez uwzględnienia mojego pomieszczenia gospodarczego, w którym jest CO. Wcześniej nie było o tym żadnej rozmowy.Nie przedstawiono żadnego kosztorysu prac remontowych ( ja mam nowe grzejniki w mieszkaniu), a w uchwale jest podana kwota za wymianę od lokalu. Nie wiem kto i na jakiej podstawie wyliczył taki koszt. Uchwała znowu była zbierana trybem indywidualnego zbierania głosow.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Cd. moich wywodów. Czy na dodatkowe prace remontowe ( inne remonty trwają) potrzebna jest dodatkowa umowa z wykonawcą?, czy powinno być uzasadnienie wykonania takiego dodatkowego, nie planowanego remontu jak wymiana pionów CO? Instalacja CO była wykonana w 1986r. i ma się całkiem bardzo dobrze, biorąc pod uwagę rury w pionach. Co ewentualnie ze złomem, bo jest przecież własnością wspólnoty. A może by należało sprzedać i mieć pieniądze dla wspólnych celów np. posianie trawy, czy opłacenie koszenia. Na te pytania nikt nie daje mi odpowiedzi uważając, że wszystko jest w porządku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    maria.jacak - decyzję o remoncie c.o. podjęliście uchwałą. Resztę załatwia zarząd, czyli wybór ofert, umowa z wykonawcą o zakresie i złomie. Masz wgląd do tych dokumentów
    I rada praktyka: jak się chce poprawić działanie swojej wm, to trzeba wejść do zarządu i samemu wziąć się do roboty. Samym narzekaniem, krytykowaniem (choćby najsłuszniejszym) nic się nie zdziała
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy projekt remontu ( całkowitej wymiany) instalacji wodnej i kanalizacyjnej musi być podpisany przez inspektora nadzoru budowlanego?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Inspektor Nadzoru Budowlanego to urzędnik - co on ma do tego?
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    [cite] maria.jacak:[/cite]Czy projekt remontu ( całkowitej wymiany) instalacji wodnej i kanalizacyjnej musi być podpisany przez inspektora nadzoru budowlanego?
    Trzeba zgłosić wykonanie robót budowlanych (tj. zgłoszenie budowy) do urzędu gminy.
    W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych
    oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie,
    o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie
    szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane
    odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy
    organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek
    uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku
    ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.

Jak nie przyjdzie żadne pismo w/w sprawie w ciągu 30dni można rozpoczynać pracę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy to dotyczy również wspólnot mieszkaniowych, czy to jest oczywiste?!
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] maria.jacak:[/cite]Czy to dotyczy również wspólnot mieszkaniowych, czy to jest oczywiste?!
    To dotyczy każdego, kto chce wykonać tego typu czynności.
    Jak mawia klasyk: "oczywista oczywistość"
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] surfer:[/cite]Trzeba zgłosić wykonanie robót budowlanych (tj. zgłoszenie budowy) do urzędu gminy.
    Do starostwa.
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] surfer:[/cite]Trzeba zgłosić wykonanie robót budowlanych (tj. zgłoszenie budowy) do urzędu gminy.
    Do starostwa.
    Zgadza sie, nie każdy mieszka w takim "tworze", które jest gminą na prawach powiatu ; )
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.