fundusz eksploatacyjny
acaban
Użytkownik
Mam pytanie. Jaka jest zaliczka funduszu eksploatacyjnego w waszych wspólnotach . Interesuje mnie miasto Krakow i jakie skladniki są w tej stawce f.e.. U na jest 1,40 zł. Czy to dużo czy mało.Zarządcą jest osoba fizyczna z licencją i czy ten zarządca ma obowiązek mieć swoją pieczatkę imienną a nie tylko posługiwać się nagłówkową wspolnoty..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
U mnie administrator ma pieczątkę: z up. wm imię i nazwisko
Wydatki na eksploatację: awarie i naprawy, obowiązkowe przeglądy (5-letnie są droższe), konserwacja (windy, domofony, czyszczenie rynien), prąd cz.wspólnej, sprzątanie, administrowanie, inne (poczta, bank [odsetki dopisujemy do f.remontowego], ksero, żarówki, sól itp. zakupy)
Odsetki z banku dopisujemy do f.rem. , nie wiedziałem.
I jeszce jedno pytanie . W tej wspólnocie są mieszkania najemców czyli gminne. Najemca placi czynsz do gminy , gmina prawdopodobnie odprowadza jakąś kwotę na konto wspólnoty.A jeżeli tak to jaką kwotę i na jaki f. ma obowiązek przeznaczyć wspólnota te pieniądze. . Czy jest to uregulowane jakimiś przepisami, proszę podać. i jeszcze . czy licencjonowany zarządca budynku może lączyć swoje środki pieniężne prywatne ze środkami wspólnoty , czyli krótko czy może byc jedno konto prywatne zarządcy z kontem wspólnoty.
Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany:
1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy
Jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby to było konto prywatne. Koniecznie załóżcie sobie odrębne tylko dla wm.
gmina płaci za swoje lokale tak jak każdy właściciel
Nie prościej byłoby pogadać z sąsiadem (członkiem zarządu) i popytać co i jak robią?