Zmiana właściciela - rozliczenie mediów

BountyBounty Użytkownik
Witam wszystkich,
Poproszę o poradę jak mam rozliczyć ZW i CW dla lokalu, który był sprzedany z zasobów komunalnych prywatnemu właścicielowi w październiku 2010r ? Nie spisano stanu liczników przy sprzedaży i to bardzo komplikuje sprawę. Odczyty liczników były na początku i na koniec roku.
Poproszę o informację co w danej sytuacji mogę zrobić ?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Nie spisali liczników? Głupki
    Ja bym gminę za 10 m-cy tyle, ile średnio było w ostatnich 3 latach - reszta nowy
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jak mam rozliczyć ZW i CW dla lokalu, który był sprzedany
    Nie spisano stanu liczników przy sprzedaży i to bardzo komplikuje sprawę.
    Odczyty liczników były na początku i na koniec roku.
    Nie martw się, każde rozwiązanie będzie tylko "uszczelką "
    Zużycie podziel na 365 i pomnóż przez ilość dni posiadania lokalu przez właścicieli lokali.
    W ten sposób ustalisz prawdopodobne stany na dzień sprzedaży :cool:
  • Opcje
    siweckisiwecki Użytkownik
    edytowano listopada -1
    weźmy pod lupę sytuację hipotetyczną.

w trakcie roku następuje zmiana właściciela (z osoby fizycznej na osobę fizyczną). w akcie notarialnym widnieje zapis, że właściciel nie zalega z opłatami, i takie tam zapisy, że kupujący zna stan faktyczny, który akceptuje i nie wnosi zastrzeżeń.

następuje rozliczenie roku i zaliczek wpłacanych przez właścicieli. kogo w takiej sytuacji należy obciążyć niedopłatami (tu pewnie byłoby więcej problemów) lub nadpłatami wynikającymi z tego rozliczenia (chodzi o media)
    co w przypadku gdy właściciel który sprzedał mieszkanie wyjechał za granicę i nie ma z nim żadnego kontaktu lub zmarł i nie pozostawił żadnych spadkobierców (bądź sprawy spadkowe nie są jeszcze uregulowane i mogą się ciągnąc dłuższy czas).

jak się ma do tego art. 548 KC
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sytuacje jest jasna.

Zarówno z art. 548 KC wynika, że na kupującego przechodzą korzyści i ciężary związane z nieruchomością, jak i z zapisu w AN wynika, że sprzedający należycie rozliczył się z obciążeń związanych z nieruchomością i od daty sprzedaży te obciążenia lub korzyści przechodzą na kupującego.

Rozliczasz wszystko z obecnym właścicielem nieruchomości.
  • Opcje
    siweckisiwecki Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a jeżeli w akcie notarialny mnie ma takich zapisów a
    spotkałem się z zasadą, że każdego z właścicieli rozlicza się za okres w którym był właścicielem. tylko co zrobić gdy pojawiła by się sytuacja, że
    właściciel który sprzedał mieszkanie wyjechał za granicę i nie ma z nim żadnego kontaktu lub zmarł i nie pozostawił żadnych spadkobierców (bądź sprawy spadkowe nie są jeszcze uregulowane i mogą się ciągnąc dłuższy czas).
    a z rozliczenia mediów wyszłyby duże niedopłaty.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Trzeba starać się o ustalenie miejsca pobytu takiego delikwenta.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.