Kupilem mieszkanie z przetargu komorniczego od kiedy jestem prawowitym wlascicielem

tomatoma Użytkownik
Przetarg byl 30 sierpnia 2010 a wpis do kiegi wieczystej dopiero 02.02.2011 i tu mam pytanie od kiedy jestem prawowitym wlascicielem bo naliczyli mi czynsz od wygranego przetargu i czy prwnie mieli do tego prawo gdzie wogule nie kozystalem stego lokalu jeszcze tylko je widzialem dien przed przetargiem prosze o pomoc z gory dziekuje

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czynsz jesteś zobowiązany płacić od dnia kiedy stałeś się członkiem wspólnoty/właścicielem mieszkania, a to jest od dnia kiedy został złożony wniosek do KW o wpis. Praktycznie stosuje się dzień kiedy został sporządzony akt notarialny, ponieważ notariusz ma maksymalnie 3 dni na złożenie wniosku do KW.
    Kiedy miałeś akt u notariusza?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Akt notarialny po licytacji komorniczej?
    Podstawą dokonania wpisu w KW jest prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy będzie to postanowienie o przysądzeniu własności, czy akt notarialny, w każdym razie czynsz musi zapłacić od dnia złożenia wniosku o wpis do Sadu Wydziału KW. Nie ważne, czy mieszkał i czy korzystał z mieszkania, czy nie.
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wspolnota sugeruje sie pismem ktorym otrzymalem ja I INNI . Postanowienie Zgobnie z art.998%1kpc po uprawomocnieniu sie przybycia i wykonaniu przez nabywce warunkow licytacji sad wydaje postanowienie o przysadzeniu wlasnosci w niniejszej sprawie sad w dniu 30 sierpnia 2010 wydal postanowienie o przybyciu na rzecz toma do majatku osobistego prawa wlasnosci lokalu mieszkalnego . postanowienie to uprawomocnilo sie to pismo przyszlo 7 pazdziernika 2010. i na tej podstawie wspulnoa naliczyla mi czynsz od dnia 30 sierpnia . i potrzebowal bym na to jakis do kument ze oni nie maja racji nie wiem moze jast na to jakis artykol kodeks prosze o pomoc z gory dziekuje
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    :cry:
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Żadnego czynszu nie musi płacić bo we wspólnocie nie ma czegoś takiego jak czynsz.
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak to tylko na zwalem ale jakies 0,30 zl eksplatacyjne 1,70 remontowe i tak dalej oswietlenie klatki to jak nie musze placic
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Timber, nie łap za słówka, pisząc "czynsz" każdy wie o co chodzi, może to złe uproszczenie ale jednak uproszczenie, powiedzmy, że lepiej byłoby pisać "zaliczkę", zadowolony? :wink:

Najważniejsze by pomóc temu, co pyta.
    Toma, przepis według którego stajesz się właścicielem po podpisaniu aktu notarialnego lub po uprawomocnieniu postanowienia o przysądzeniu własności i dokonaniu wpisu w księdze wieczystej, a wpis ten ma moc wsteczną od dnia zarejestrowania wniosku o wpis, wynika wprost w ustawy o KW. Na mocy tej ustawy właścicielem stajesz się w dniu zarejestrowania wniosku o wpis.
    Wybierz się do KW i sprawdź którego dnia ten wniosek wpłynął i będziesz miał datę, od której musisz zapłacić za ten lokal czynsz... upsss zaliczkę:bigsmile:
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Wiem, że tak to nazwałeś ale tak nie powinno się nazywać opłat ponoszonych we wspólnocie, stąd moja uwaga.
    We wspólnocie każdy właściciel płaci zaliczki na utrzymanie nieruchomości wspólnej (koszty zarządu) oraz zaliczki na koszty utrzymania swojego lokalu.

p.s. To nie łapanie za słówka ale "walka" z bylejakością w życiu wspólnotowym.
    Bo te uproszczenia mają chorobliwą tendencję do rozprzestrzeniania się na wszystkie dziedziny.
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    02.02.2011 w tym dniu skladalem dopiero wniosek kw-wpis zaplacilem za to 600zl bo bylu tam jeszcze jakies dlogi i dostalem potwierdzenie przyjecia wniosku ze zostal on zarejestrowany i zostal tam nadany numer . ogolnie wszyscy to maja gdzies dzwonie do komornika a on mowi mi ze do ksieg wieczystych a oni ze komornik sie zajmuje takimi zeczami i nikt mi nie chce pomuc a placic pu roku do tylu to mi sie nie usmiecha tym bardziej ze te mieszkanie jest do kapitalneo rematu i dloga droga zanim tam zamieszkam :sad:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Toma, w takim razie masz odpowiedź od kiedy płacisz zaliczki. Napisz pismo do Zarządu WM i/lub do zarządcy, załącz do niego potwierdzenie z 2.02.2011 przyjęcia wniosku, powołaj się na ustawę o KW i koniec.
    Mogą cię w trąbkę cmoknąć:tongue:

Timber bylejakość również mnie mierzi. W tym przypadku należało dać odpowiedź Tomie, a na boku wyjaśnić, by pisał o zaliczce zamiast czynszu.
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    OK dziekuje slicznie tylko jeszcze male pytanie znajde gzies w necie ta ustawe o kw bo tym moim baranom za zarzadu to trzeba czarno na bialym :bigsmile:
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sory ale do paru dni szukam cos na ten temat az wkoncy znalazlem was :bigsmile: tak ze wielkie dzieki mam jeszcze pare innych tamatow ale moze innym razem :wink:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Ustawa o własności lokali: http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
    Art. 7. 1. Odrębną własność lokalu można ustanowić w drodze umowy, a także jednostronnej czynności prawnej właściciela nieruchomości albo orzeczenia sądu znoszącego współwłasność.

2. Umowa o ustanowieniu odrębnej własności lokalu powinna być dokonana w formie aktu notarialnego; do powstania tej własności niezbędny jest wpis do księgi wieczystej.

Ustawa o księgach wieczystych i hipotece: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19820190147
    Art. 29. Wpis w księdze wieczystej ma moc wsteczną od chwili złożenia wniosku o dokonanie wpisu, a w wypadku wszczęcia postępowania z urzędu - od chwili wszczęcia tego postępowania.
    http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19820190147
    Edit:
    W zasadzie art. 7. 1 uwl można tu stosować tylko przez analogię.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W ustawie o KW jest także zapis:
    Art. 35. 
    1. [u]Właściciel nieruchomości jest obowiązany do niezwłocznego złożenia wniosku o ujawnienie swego prawa w księdze wieczystej.[/u]
    2. Jeżeli osoba trzecia doznała szkody na skutek nieujawnienia prawa własności w księdze wieczystej, właściciel ponosi odpowiedzialność za szkodę powstałą na skutek niewykonania obowiązku, o którym mowa w ust. 1, bądź na skutek opieszałości w jego wykonaniu.

Wynikać z niego może to, że jeśli przez twoją opieszałość (uprawomocnienie się postanowienia było 7.10.2010, a wniosek o wpis złożyłeś 2.02.2011) osoby trzecie doznały szkody, wtedy możesz ponieść za te szkody odpowiedzialność.

Rozumieć to należy, że ktoś może wykazać, że od 7.10.2010 do 2.02.2011 powinieneś na przykład partycypować w kosztach utrzymania części wspólnej. Tak ja to rozumiem.
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    OK tylko jak bylem w sadzie to czekalem na prawomocne postanowienie i dostalem je dopiero w styczni a wyslane bylo 30 albo 31 grudzien . te postanowienie co dostalem 7.10 musialo sie uprawomocnic poczta dostalem w styczniu i dzwonilem do sadu co dalej mam robic ze by zalazyc ta ksiege wieczysta powiedzieli mi ze mam czekac bo komornik jeszcze nie zrobil podzialu majatku i oni mnie poinformuja kiedy to bedzie koniec stycznia przyszlo pismo o tym co pisales wyrzej art 35 i ze mam 14 dni na zlozenie tego wniosku inaczej kara od 500 do 10000 zl wiec poszlem do ksieg wieczystych wykreslilem dodatkowo te pismo z ksieg ze by tam juz nic nie bylo i za te wykreslenie 30 zl znowu do zaplaty . ale wchodzilem na ta darmowa strone kw i jeszcze nie jestem wpisany jako wlasciciel nie wiem jaki oni maja czas na to sory za bledy :bigsmile:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli zmieściłeś się w 14 dniach nikt nie zarzuci ci opieszałości.
    Wpis do KW pojawia się w praktyce do 3 miesięcy od złożenia, ale to zależy od miasta, czasem półtora-dwa miesiące. W różnych miastach jest różna ilość wniosków do wpisów. Jeśli ci zależy na szybkim wpisie możesz złożyć do KW pismo z prośbą o szybkie rozpatrzenie wniosku i podać argumenty. Takie pismo nic nie kosztuje.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lutego 2011
    [cite] toma:[/cite]Przetarg byl 30 sierpnia 2010 a wpis do kiegi wieczystej dopiero 02.02.2011 i tu mam pytanie od kiedy jestem prawowitym wlascicielem bo naliczyli mi czynsz od wygranego przetargu i czy prwnie mieli do tego prawo gdzie wogule nie kozystalem stego lokalu jeszcze tylko je widzialem dien przed przetargiem prosze o pomoc z gory dziekuje

Moim zdaniem zdaniem decyduje data uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności a nie data złożenia wniosku o wpis.
    Skoro lokal został już wcześniej wyodrębniony, to nie zgadzam się z twierdzeniem, aby art. 7 ustawy o własności lokali należało stosowac przez analogię, ponieważ analogii tutaj brak, sprzedaż lokalu w drodze licytacji wymaga jego uprzedniego wyodrębnienia.

Ponadto, konstytutywnośc wpisu jest wyjątkiem od zasady, nie można stosowac tutaj wykładni rozszerzającej na inne wypadki.
    Wpis jest w tym przypadku deklaratoryjny, dacie powstania prawa własności przesądza treśc art. 999. kp.c., który stanowi, że :

§ 1. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej lub przez złożenie dokumentu do zbioru dokumentów. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności jest także tytułem egzekucyjnym do wprowadzenia nabywcy w posiadanie nieruchomości.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej

A moim zdaniem analogicznie można napisać:
    Sporządzenie aktu notarialnego przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej

W obydwu przypadkach właścicielem stajesz się w momencie złożenia wniosku o wpis w KW.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]
    Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej

A moim zdaniem analogicznie można napisać:
    Sporządzenie aktu notarialnego przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej

W obydwu przypadkach właścicielem stajesz się w momencie złożenia wniosku o wpis w KW.

Oczywiście, że tak, o ile ten lokal został już wyodrębniony, ponieważ w przypadku wyodrębniania mamy do czynienia z wyjątkiem od zasady deklaratoryjności wpisu, tzn. z wpisem konstytutywnym ( mamy kilka takich wyjątków - chyba sześc - np. ustanowienie hipoteki, i wykreślenie hipoteki wymaga wpisu).
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    :sad: To wkoncu jak moze isc do jakiegos radcy prawnego kto mi moze pomuc uprawomocnienie postanowienia bylo 30 grudnia a dostalem je poczta 3 stycznia tylko nie mam go bo musialem go dolaczyc do kw-wpis
  • Opcje
    tomatoma Użytkownik
    edytowano listopada -1
    NIe wiem co dalej robic :sad:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Toma, z pewnością nie należy pisać post pod postem :wink:

Trzymaj się tego, co napisałem się w 2. poście:
    Czy będzie to postanowienie o przysądzeniu własności, czy akt notarialny, w każdym razie czynsz/zaliczkę musisz zapłacić od dnia złożenia wniosku o wpis do Sadu Wydziału KW
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.