Kupilem mieszkanie z przetargu komorniczego od kiedy jestem prawowitym wlascicielem
toma
Użytkownik
Przetarg byl 30 sierpnia 2010 a wpis do kiegi wieczystej dopiero 02.02.2011 i tu mam pytanie od kiedy jestem prawowitym wlascicielem bo naliczyli mi czynsz od wygranego przetargu i czy prwnie mieli do tego prawo gdzie wogule nie kozystalem stego lokalu jeszcze tylko je widzialem dien przed przetargiem prosze o pomoc z gory dziekuje
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kiedy miałeś akt u notariusza?
Podstawą dokonania wpisu w KW jest prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności.
Najważniejsze by pomóc temu, co pyta.
Toma, przepis według którego stajesz się właścicielem po podpisaniu aktu notarialnego lub po uprawomocnieniu postanowienia o przysądzeniu własności i dokonaniu wpisu w księdze wieczystej, a wpis ten ma moc wsteczną od dnia zarejestrowania wniosku o wpis, wynika wprost w ustawy o KW. Na mocy tej ustawy właścicielem stajesz się w dniu zarejestrowania wniosku o wpis.
Wybierz się do KW i sprawdź którego dnia ten wniosek wpłynął i będziesz miał datę, od której musisz zapłacić za ten lokal czynsz... upsss zaliczkę:bigsmile:
We wspólnocie każdy właściciel płaci zaliczki na utrzymanie nieruchomości wspólnej (koszty zarządu) oraz zaliczki na koszty utrzymania swojego lokalu.
p.s. To nie łapanie za słówka ale "walka" z bylejakością w życiu wspólnotowym.
Bo te uproszczenia mają chorobliwą tendencję do rozprzestrzeniania się na wszystkie dziedziny.
Mogą cię w trąbkę cmoknąć
Timber bylejakość również mnie mierzi. W tym przypadku należało dać odpowiedź Tomie, a na boku wyjaśnić, by pisał o zaliczce zamiast czynszu.
http://www.google.pl/search?q=ustawa+o+księgach+wieczystych&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&client=firefox-a&rlz=1R1GGGL_pl___PL345
Ustawa o księgach wieczystych i hipotece: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19820190147 Edit:
W zasadzie art. 7. 1 uwl można tu stosować tylko przez analogię.
Wynikać z niego może to, że jeśli przez twoją opieszałość (uprawomocnienie się postanowienia było 7.10.2010, a wniosek o wpis złożyłeś 2.02.2011) osoby trzecie doznały szkody, wtedy możesz ponieść za te szkody odpowiedzialność.
Rozumieć to należy, że ktoś może wykazać, że od 7.10.2010 do 2.02.2011 powinieneś na przykład partycypować w kosztach utrzymania części wspólnej. Tak ja to rozumiem.
Wpis do KW pojawia się w praktyce do 3 miesięcy od złożenia, ale to zależy od miasta, czasem półtora-dwa miesiące. W różnych miastach jest różna ilość wniosków do wpisów. Jeśli ci zależy na szybkim wpisie możesz złożyć do KW pismo z prośbą o szybkie rozpatrzenie wniosku i podać argumenty. Takie pismo nic nie kosztuje.
Moim zdaniem zdaniem decyduje data uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności a nie data złożenia wniosku o wpis.
Skoro lokal został już wcześniej wyodrębniony, to nie zgadzam się z twierdzeniem, aby art. 7 ustawy o własności lokali należało stosowac przez analogię, ponieważ analogii tutaj brak, sprzedaż lokalu w drodze licytacji wymaga jego uprzedniego wyodrębnienia.
Ponadto, konstytutywnośc wpisu jest wyjątkiem od zasady, nie można stosowac tutaj wykładni rozszerzającej na inne wypadki.
Wpis jest w tym przypadku deklaratoryjny, dacie powstania prawa własności przesądza treśc art. 999. kp.c., który stanowi, że :
§ 1. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności przenosi własność na nabywcę i jest tytułem do ujawnienia na rzecz nabywcy prawa własności w katastrze nieruchomości oraz przez wpis w księdze wieczystej lub przez złożenie dokumentu do zbioru dokumentów. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności jest także tytułem egzekucyjnym do wprowadzenia nabywcy w posiadanie nieruchomości.
A moim zdaniem analogicznie można napisać:
W obydwu przypadkach właścicielem stajesz się w momencie złożenia wniosku o wpis w KW.
Oczywiście, że tak, o ile ten lokal został już wyodrębniony, ponieważ w przypadku wyodrębniania mamy do czynienia z wyjątkiem od zasady deklaratoryjności wpisu, tzn. z wpisem konstytutywnym ( mamy kilka takich wyjątków - chyba sześc - np. ustanowienie hipoteki, i wykreślenie hipoteki wymaga wpisu).
Trzymaj się tego, co napisałem się w 2. poście: