Organizacja miejsca postojowego na terenie posesji WM

EDDIEEDDIE Użytkownik
Jak to zrobić, by móc przeznaczyć część terenu posesji na stanowisko postojowe dla własnego samochodu? Nasza WM ma problem z odpowiednią ilością miejsc postojowych i wobec tego chciałbym zyskać dla siebie część terenu poprzez wyłożenie np. kostką brukową na własny koszt oczywiście. Czy muszę mieć zgodę WM, czy tylko zarządu? Co z opłatami od użytkowania tego terenu? Czy byłoby to w ramach mojego udziału dotychczasowego? Co w przypadku, gdy wiązałoby się to z przebudowa ogrodzenia i zamianą jego części na bramę wjazdową do tej części terenu?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    uchwała - zgoda na wynajem (lub sprzedaż) części wspólnej
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Uchwała swoja droga, a dlaczego wynajem, bo sprzedaż nie wchodzi w grę. Przecież jeśli jest problem z miejscami parkingowymi, powiedzmy że będzie to mega problem jak wszyscy właściciele zamieszkają w budynku, to budując miejsce dla siebie częściowo przyczyniam się do zmniejszenia problemu. Dlaczego moje miejsce, którego budowę dajmy na to sam sfinansuję ma być płatne, a inne, które istnieją nie? Prawo do bezpłatnego parkowania na własnej posesji jest chyba zagwarantowane. Oczywiście partycypuję w kosztach utrzymania tych miejsc, bo z mojej zaliczki na eksploatację jest płacone sprzątanie, odśnieżanie, oświetlenie tych miejsc.
    Uważam, że powinienem uzyskać zgodę w drodze uchwały na zbudowanie i użytkowanie miejsca parkingowego bez wynajmu.

EDIT:

Znalazłem dokładne sformułowanie co powinienem uzyskać od wspólnoty:
    Przyznanie właścicielowi lokalu w ramach służebności gruntowej uprawnienia do wyłącznego korzystania z miejsca parkingowego na nieruchomości wspólnej.
    Komentarz edytowany EDDIE
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.