Czynsz przed odbiorem budynku
jwardyga
Użytkownik
Witam
Chciałem zapytać czy zarządca (tutaj też) developer może pobierać opłatę za czynsz oraz fundusz remontowy od momentu podpisania aktu notarialnego mimo braku oddanego budynku. Budynek stoi ale nie ma odbioru technicznego. Jeżeli nie ma takiego prawa to na jaki artykuł należy się powołać aby nie płacić lub odzyskać takie pieniądze.
Chciałem zapytać czy zarządca (tutaj też) developer może pobierać opłatę za czynsz oraz fundusz remontowy od momentu podpisania aktu notarialnego mimo braku oddanego budynku. Budynek stoi ale nie ma odbioru technicznego. Jeżeli nie ma takiego prawa to na jaki artykuł należy się powołać aby nie płacić lub odzyskać takie pieniądze.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czynsz to wynagrodzenie właściciela rzeczy za oddanie rzeczy do korzystania.
Skoro podpisany notarialny i w budynku znajduje się więcej niż 1 lokal, to oznacza to, że tworzycie Państwo z mocy prawa wspólnotę mieszkaniową.
Moim zdaniem deweloper ma takie prawo, o ile ma tytuł do sprawowania zarządu.
Rozumiem, że właściciele uchwalili wysokośc tych opłat.
Właściciele raczej nie uchwalili, bo jak rozumiem, deweloper dopiero zaczyna sprzedawać lokale i to on dyktuje wysokość opłat w umowie z nabywcami. Tak było w naszej WM zanim nie uzyskaliśmy ponad 50% udziałów.
Nie wiem tylko, czy w sytuacji nieoddania budynku do użytku deweloper może doliczać w zaliczce FR? Skoro jeszcze budynek nie powstał, to gdzie remont?
I czy developer ma obowiązek płacić na FR za wszystkie pozostałe mieszkania?
Pytam bo jesteśmy w trakcie zmiany zarządcy i chcemy wiedzieć co dokładnie możemy wyciągnąć od developera który był zarządcą przez ten okres.