Rozliczenie indywidualne z tz.Funduszu Remontowego

jan48jan48 Użytkownik
Po rozliczeniu rocznym 2009 na koncie FR została niewykorzystana kwota 20 tys zl.Wspólnota Mieszkaniowa nie podjęła żadnej Uchwały co z nia zrobic a administrator przeksiegował na rok następny.
Po otrzymaniu idywidualnego rozliczena innych kosztów ,zwróciłem sie do zarzadcy o rozliczenie indywidualne FR i zwrocenie mi kwoty w stosunku do moich udziałów, ponieważ nie ma Uchwały o przeznaczeniu nadwyzki FR na potrzeby wspólnoty na rok nastepny a obligatoryjne przeksiegowanie jest wbrew prawu. FR wpłacany w formie zaliczki na poczet kosztów utrzymanie części wspólnej podlega rozliczeniu w okresie rocznym .Zarzadca odmówił mi zwrotu niewykorzystanego FR twierdząc ze nie ma potrzeby podejmowania Uchwał i jest on przeznaczony na remonty i nie podlega rozliczeni indywidualnym wystarczy ze byl wykazany w sprawozdaniu rocznym ile wykorzystano ai ile pozostało
Wg mojej wiedzy działanie takie jest bezprawne , czy mam wnieść spraw do sadu czy odliczyc należna kwote od zaliczek bieżacych / sprawa sadowa wiąze sie z dodatkowymi kosztami/ Prosze o porade

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    O FR poczytasz tutaj -> http://www.zarzadca.pl/content/view/493/32/

Wynika z tego, że aby przenieść niewykorzystane środki z FR na rok następny, potrzebna jest uchwała.
    Być może twoja WM ma taką uchwałę, która przenosi każdego roku te środki, w większości wspólnot FR przenoszony jest na rok następny, trudno go rozliczyć do zera.

EDIT:

Żądając zwrotu gotówki za niewykorzystane środki na FR skazujesz się na zapłacenie od tych środków podatku dochodowego, kuriozalne ale prawdziwe.
  • Opcje
    jan48jan48 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzieki za informacje.
    Doczytałem sie w wskazanych orzecz.i innnych ....645/94 ,619/94 , ze jak zwykle w naszym prawie sa odmienne interpretacje sadów w sprawie FR ale zasadniczy sens jest taki ze WM decyduje czyli Uchwała a nie obligatoryje przeksiegowanie na rok nastepny. UchwałyWM na ten temat na pewno nie było
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd wm macie do kitu, bo w porządku obrad na zebranie roczne powinien być punkt o uchwałach - przeksięgowaniu zaliczki A (eksploatacja) oraz B (remonty) na następny rok
    Odlicz sobie f.r. z 2010 we wpłatach za 2011, ale zapłać za to podatek
  • Opcje
    rajazrajaz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie ma potrzeby podejmowania corocznie uchwały w tej sprawie, wystarczy, że właściciele zawrą zapis o kumulacji środków na przyszłe remonty np: w regulaminie Funduszu Remontowego. Taki zapis może się również znajdować w uchwala dotyczącej prowadzenia pozaksiegowej ewidencji kosztów. Dlatego warto sprawdzić czy taki zapisy się tam nei znajdują.
  • Opcje
    jan48jan48 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzieki za informacje , bede drazył temat ale prawdopodobnie nic takiego nie ma mozliwe ze zostal ustalony pomiedzy Zarzadem WM i administrarorem i nie poinformowano o tym włascicieli
  • Opcje
    poldekpoldek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Podatek od moich wcześniej wpłaconych pieniędzy?
    Toż to jakiś zbójnicki haracz!!
    Nie rozumiem takiego prawa.Wpłacam kase na inwestycje w remont z pewnym zapasem aby było pokrycie jak by coś było droższe niż zakładano a potem po rozliczeniu mam zapłacić podatek od tego co zostało??? To chyba tylko w Polsce możliwe. A ile tego podatku?
  • Opcje
    poldekpoldek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To reszty wydawane w sklepach za zakupy też powinny być opodatkowane :) paranoja albo coś ktoś źle zrozumiał.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odlicz sobie f.r. z 2010 we wpłatach za 2011, ale zapłać za to podatek
    Dlaczego?
    Gdyby był zwrot, to podatek musiałaby zapłacić wspólnota. Jeśli jest kompensata wierzytelności, nie ma podatku.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] poldek:[/cite]To reszty wydawane w sklepach za zakupy też powinny być opodatkowane :) paranoja albo coś ktoś źle zrozumiał.

Poldek, nikt nic źle nie zrozumiał. Identyczny przykład z resztą w sklepie ktoś podał w innym wątku, w którym rozmawialiśmy o podatku od zwrotu nadpłaty w FR.
    Pisałem kuriozalne lecz prawdziwe, bo tak jest. Od zwracanych pieniędzy WM musi zapłacić podatek dochodowy. Kuriozalne, idiotyczne, paranoiczne, nazywaj jak chcesz, ale tak jest w Polsce nie tylko z tą sprawą...
  • Opcje
    poldekpoldek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pier...le wyprowadzam się zagranice nie chce mieszkać w wariatkowie.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Gdybyś sprzedawał mieszkanie przed wyprowadzką, to wtedy obligatoryjnie nadpłata zostanie ci zwrócona pomniejszona o podatek, chyba, że pozostawisz ją wspaniałomyślnie wspólnocie...

No właśnie, ale wtedy zdaje się, będzie podatek od darowizny...:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.