Hipoteka umowna kaucyjna gdy wierzyciel nie istnieje

EDDIEEDDIE Użytkownik
Nie byłem pewny, czy dać ten temat w tym dziale, czy w Hydeparku... w razie czego, proszę przenieść do HP.

Problem mam zarąbisty. Odziedziczyłem działkę do mamie, którą chcę sprzedać, a na której jak się okazało jest w dziale IV wpis:
HIPOTEKA UMOWNA KAUCYJNA 50000zł
HIPOTEKA KAUCYJNA NA RZECZ PRZEDSIĘBIORSTWA X, Z TYTUŁU MOGĄCYCH POWSTAĆ WIERZYTELNOŚCI Z UMOWY ZAWARTEJ PRZEZ Y Z PRZEDSIĘBIORSTWEM X. WIERZYTELNOŚCI ZABEZPIECZONE SĄ NA CAŁEJ NIERUCHOMOŚCI UREGULOWANEJ W TEJ KSIĘDZE WIECZYSTEJ.

Wpis miał miejsce w 1995 roku. Wierzyciel to Spółka z o.o. która istniała w latach 1992-1998. Całkiem niedawno otrzymałem z archiwum KRS zaświadczenie, że nie istnieje taka firma. W ogóle ta firma nie miała nigdy wpisu w KRSie, w latach 90-tych nie było takiego obowiązku. Otrzymałem także dokładne sprawozdanie finansowe z likwidacji owej spółki z Sądu, w którym nie ma ani słowa o długach mojej mamy i jej firmy, a jak wiadomo hipoteka umowna kaucyjna jest hipoteką na poczet ewentualnych przyszłych zobowiązań i długów, które mogą powstać

Kto mi powie w jaki sposób mogę starać się o wykreślenie wpisu z hipoteki w dziale IV?? Czy wystarczy argument, że wierzyciel nie istnieje? Przestudiowałem ustawę o KW i takiego przypadku jak nieistnienie wierzyciela nie znalazłem.

Metoda zapłaty kwoty 50000zł do depozytu sądowego mnie nie interesuje.

Komentarze

• Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odpowiedź na to pytanie jest prosta:
    Z TYTUŁU MOGĄCYCH POWSTAĆ WIERZYTELNOŚCI
    wierzytelność już nie powstanie bo spółka nie istnieje.
    Kto mi powie w jaki sposób mogę starać się o wykreślenie wpisu z hipoteki w dziale IV?
    Złożyć wniosek o wykreślenie.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Surfer, zbyt piękne by mogło być prawdziwe. Jestem po rozmowie z trzema prawnikami, w tym z przewodniczącą Sądu Wydziału KW i stanowisko ich nie jest zbyt jednoznaczne i tak proste. Nikt nie spotkał się z takim przypadkiem, ustawa o KW nie przewiduje postępowania gdy wierzyciel nie istnieje, a przed swoją likwidacją nie dopełnił obowiązku wykreślenia wpisu. Przewodnicząca powiedziała, że zna dwa rozwiązania - albo wierzyciel występuje o wykreślenie wpisu, albo wpłata do sądowego depozytu pozwala na wykreślenie wpisu.
    Pojawiła się nawet hipoteza przywrócenia likwidowanej spółki poprzez ustanowienie przez Sąd likwidatora po to, by mógł wydać pismo o wykreślenie hipoteki... paranoja.

Po otrzymaniu sprawozdania finansowego z likwidacji owej spółki z Sądu, złożyłem pismo o wykreślenie i grzecznie czekam co dalej, adwokat uprzedził, bym nie nastawiał się na zakończenie sprawy na 1. instancji :(

To co dla nas oczywiste i na chłopski rozum logiczne, dla prawa takie nie jest:sad:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Po pierwsze, to likwidacja spółki nie skutkuje wygaśnięciem wierzytelności, moim zdaniem wierzyciel jednak istnieje, oczywiście o ile zobowiązanie nie zostało spłacone.
    W wyroku z dnia 6 kwietnia 2006 roku , I ACa 1116/05, Sąd Apelacyjny orzekł, że "likwidacja spółki z o.o., a w konsekwencji jej wykreślenie z rejestru skutkujące utratą bytu prawnego, nie powoduje wygaśnięcia jej zobowiązań. Zobowiązania te mogą być dochodzone od dłużników odpowiadających za nie z tytułu udzielonych zabezpieczeń czy poręczeń."

Jeżeli natomiast zobowiązanie zostało uregulowane, to pozwolę sobie przytoczyc taki oto komentarz do art. 100 ustawy o księgach wieczystych i hipotece:

"wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej z powodu wygaśnięcia hipoteki wymaga wykazania sądowi prowadzącemu księgę wieczystą, że wierzytelnośc wygasła. W zależności od przyczyn wygaśnięcia wierzytelności niezbędne jest przestawienie przedstawienie dokumentów w formie potrzebnej do wykreślenia .. np. pokwitowania spłaty długu z podpisem notarialnie poświadczonym... Zgoda wierzyciela hipotecznego na wykreślenie hipoteki jest zbędna."
    Komentarz do ustawy o ksiegach wieczystych i hipotece, S. Rudnicki s. 255.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    surfersurfer Użytkownik
    edytowano listopada -1
    oczywiście o ile zobowiązanie nie zostało spłacone.
    Zobowiązanie w tym przypadku w ogóle nie musiało powstać-
    Z TYTUŁU MOGĄCYCH POWSTAĆ WIERZYTELNOŚCI Z UMOWY ZAWARTEJ PRZEZ Y Z PRZEDSIĘBIORSTWEM X.
    moim zdaniem wierzyciel jednak istnieje
    kto jest tym wierzycielem?
    Jeśli nie istnieje podmiot, który może zostać wierzycielem to nie zajdzie prawo wierzytelności. Co za tym idzie nie może zajść prawo hipoteki.
    złożyłem pismo o wykreślenie i grzecznie czekam co dalej,
    Miejmy nadzieje, że wykreślą. Referendarz albo sędzia to też ludzie i potrafią czasami podejść do tematu od "tej dobrej strony"
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli istnieje zobowiązanie, to istnieje wierzyciel, w cytowanym wyroku Sąd Apelacyjny uznał, że wierzytelnośc istnieje mimo likwidacji spółki.

Moim zdaniem to wspólnikom będzie przysługiwało prawo dochodzenia roszczeń, ale pewności nie mam, to tylko jedno z wielu orzeczeń, w dodatku kontrowersyjne.

Jeżeli jednak zobowiązanie w całości zostało uregulowane, to należałoby moim zdaniem wykazac ten fakt składając stosowny wniosek(opieram się tutaj na komentarzu S. Rudnickiego).
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządco, nie możesz pisać o zobowiązaniu, bo hipoteka kaucyjna nie jest równoznaczna z zobowiązaniem, po pierwsze primo.
    Po drugie primo :wink: , nie możesz pisać o wspólnikach, spadkobiercach wierzyciela, bo takowi po Spółce z o.o. nie istnieją.
    Zaznaczam, o czym już pisałem, że w sprawozdaniu finansowym polikwidacyjnym spółki nie ma ani słowa o tej wierzytelności. Przecież gdyby była to likwidator by ją egzekwował.

W moim pojęciu, wykazanie, że przy likwidacji nie było egzekucji z hipoteki kaucyjnej dowodzi, iż wierzytelność nie miała miejsca i tylko niedbałość była powodem niewykreślenia wpisu.
  • Opcje
    edytowano lutego 2011
    Hipoteka kaucyjna nie wyklucza istnienia zobowiązania, problem polega na tym, że moim zdaniem fakt niewykazania w sprawozdaniu takiej domniemanej wierzytelności nie oznacza, że jej nie ma. Likwidator nie dopełnił formalności, bo albo nie wykazał wszystkich wierzytelności spółki, albo prostu rzeczywiście to wynik jakiegoś niedopatrzenia - wydaje mi się, że właściciel obciążonej nieruchomości sam wie najlepiej jak to było.

Żeby pozywac o ustalenie, że zobowiązanie nie istnieje, to trzeba mieć jakąś stronę, chyba rzeczywiście trzeba wznowic postępowanie likwidacyjne, ktoś musi tę spółkę jednak reprezentowac (co do zasady jest tak, że wspólnicy są likwidatorami).
    Moim zdaniem sprawozdanie finansowe nie stanowi dowodu nieistnienia zobowiązania.
    A może posiadacie Państwo inne dowody spłaty zobowiązania (jak rozumiem zostało zaciągnięte), wtedy można byłoby się oprzeć na cytowanej powyżej interpretacji art. 100 ustawy o księgach wieczystych i hipotece.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Hipoteka kaucyjna nie wyklucza istnienia zobowiązania, problem polega na tym, że moim zdaniem fakt niewykazania w sprawozdaniu takiej domniemanej wierzytelności nie oznacza, że jej nie ma.

Hipoteka kaucyjna nie wyklucza istnienia zobowiązania, tak samo jak nie dowodzi, że zobowiązanie istnieje.
    Nie można chyba domniemywać błędu zaniedbania przy likwidacji skoro w sprawozdaniu likwidacyjnym ktoś miał obowiązek ujawnić wszystkie wierzytelności?
    wydaje mi się, że właściciel obciążonej nieruchomości sam wie najlepiej jak to było.

Moja mama nie żyje. Ja jestem jedynym spadkobiercą.
    chyba rzeczywiście trzeba wznowic postępowanie likwidacyjne, ktoś musi tę spółkę jednak reprezentowac (co do zasady jest tak, że wspólnicy są likwidatorami).

Aktualnie nie ma żadnych wspólników tej spółki. Nie istnieją.
    A może posiadacie Państwo inne dowody spłaty zobowiązania (jak rozumiem zostało zaciągnięte), wtedy można byłoby się oprzeć na cytowanej powyżej interpretacji art. 100 ustawy o księgach wieczystych i hipotece.

Nie mam. Nie istnieją także żadne zawiadomienia o długach, spłatach zobowiązań itp.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.