zastrzeżenia do protokołu
malgic
Użytkownik
Czy istnieje coś takiego jak zastrzeżenia do protokołu z posiedzenia właścicieli?. Jeden z właścicieli wniósł zastrzeżenia do protokołu. Wynotował co wg niego jeszcze winno się znaleźć w protokole, a nawet napisał że w jednym miejscu napisano nieprawdę. Następnie wniósł o poprawienie protokołu i przesłanie mu wersji poprawionej? Co z tym fantem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie ma obowiązku protokołowania posiedzeń właścicieli.
Trzeba przekonać tego właściciela żeby dał sobie spokój bo zdrowie straci a nic nie wskóra. Jeżeli większość Baraństwa to akceptuje, lubią być robieni w balona - to sam nic nie zrobi nawet jak będzie ewidentnie łamane prawo. Taka moja rada z której można skorzystać lub nie - ja kiedyś też uważałem że nie wolno się godzić na oszustwa i należy walczyć z tępotą ludzką - nie warto.
Swojej osobistej, urażonej dumy nie musisz pokazywać tu na forum - gdzie indziej się to robi.
Zapoznaj sie z tematem wątku, przeczytaj wszystkie wpisy dokładnie i ze zrozumieniem a potem zwracaj dopiero komuś uwagę.
Niepotrzebnie się powtarzasz. Chyba masz gotową wklejkę, którą często wstawiasz do swoich postów.
Mam prośbę - odrzuć swój wojowniczy i nieuprzejmy ton, bo to nie służy dyskusji i wymianie opinii. Na pewno też nie pomaga osobom, szukającym tutaj pomocy.
To jest forum dyskusyjne, ludzie mający inne zdanie od Ciebie mają prawo je wyrażać bez narażania się na Twoje impertynencje, złośliwości i docinki.
Uchwała nadawała się do zaskarżenia w sądzie. Nikt jej nie zaskarżył ale nie jest realizowana.
Czyli remontu nie podjęto bo nie zaciągnięto kredytu, nie zadłużono wspólnoty na pokolenie do przodu ale nie wykorzystują zgromadzonych środków.
Budynek niszczeje a panowie czekają na kredyt.
Jeżeli nie ma uchwały w sprawie tej umowy, to zapis w protokole, że w dyskusji padły jakieś słowa pod adresem zarządu, nie ma większego znaczenia. Jasne, toż to spisek cyklistów.
Protokol powinien wg. mnie byc logiczny i pozwalac na chronologiczne przesledzenie(dla czytajacego )przebiegu zebrani uwzgledniajac wazne dyskutowane tematy oraz skladane wnioski jak rowniez wymieniac podjete ucvhwaly.Zadnych ksiazkowych szczegolowych opisow typu "a powiedzial to a B odpowiedzial to" nie powinien zawierac chyba,ze dotyczylo to baerdzo istotnych tematow zwiazanych z uchwalami.
Sporzadzenie prawidlowego-ale nie tasiemcowego- protokolu to naprawde sztuka. Wydaje mi sie,ze w tym przypadku rada koziorozki jest chyba najlepsza.
* Rzeczowy
* Jasny
* Zwięzły
* Prosty
* Dokładny
* Bezpodmiotowy
* Uporządkowany
* Logiczny
Pisząc protokół nie komentuj wypowiedzi uczestników, tylko je przytaczaj. Oczywiście nie wszystkie, a te najważniejsze, kluczowe, na podstawie których uchwalono wnioski końcowe.
Protokół powinien być całkowicie zgodny ze stanem faktycznym. Jest dokumentem wewnętrznym i nie powinien być upubliczniony. Streszcza jedynie wazne wypowiedzi osób zabierających głos, dlatego ważna jest dokładność i precyzja zapisu.
Forma protokolu wymaga rezygnacji ze zbędnych szczegółów, jeśli więc czytasz protokoly najeżone detalami nie wnoszącymi żadnych konkretnych informacji możesz uznać, że są napisane tylko po to, by dokument był dłuższy.
I na koniec wazna rzecz: absolutna poprawność językowa jest w tym przypadku standardem.Język, styl oraz kompozycja treści w przypadku wypowiedzi pisemnej są tym, co najmocniej świadczy o autorze.
To sa moje subiektywne uwagi ;mam nadzieje,ze trche Ci pomoglem.
Teoretycznie nie trzeba faktycznie zadnego oficjalnego protokolu z zebran WM sporzadzac.Lecz zdrowy rozsadek wskazuje na fakt,iz takowy protokol jest srodkiem dowodowy przy ewentualnym zaskarzaniu uchwal czy innych sporach, jak rowniez rozliczaniem wydatkow itd.Kiedy nie masz protokolu musisz siegac do innych srodkow dowodowych(swiadkowie,zapiski itp) a te nie zawsze sa w stanie odtworzyc faktyczny przebieg wydarzen.Twoje wlasne protokoly sa praktycznie Twoimi prywatnymi notatkami,ktore oczywiscie maja pewna moc dowodowa ale o wiele mniejsza anizeli oficjalny protokol podpisany przez przewodniczacego zebrania i protololanta.