Zarząd wspólnoty powołany aktem notarialnym
Maj
Użytkownik
Witam ! W 2002 r. aktem notarialnym powołano 3 osobowy zarząd. W wyniku różnych konfliktów, w okresie 10 lat zarząd zmieniano kilkakrotnie. Zmian dokonywano uchwałą wspólników -bez dokonywania jakichkolwiek zmian w akcie notarialnym. Prezes zarządu tłumaczył,że aktu notarialnego nie sporządzano.Wiele wlaścicieli, wprowadziło się w ostatnich 3-4 latach. Jeden z członków byłego zarządu odnalazł w/w akt notarialny. Mam więc pytanie- Który zarzą.d jest właściwy? Jakie są konsekwencje takiego stanu rzeczy
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ile jest lokali w budynku?
Nie ma też wymogu, żeby odwołanie zarządu wspólnoty odbywało się w drodze uchwały protokołowanej przez notariusza.
Do jednego i drugiego wystarczy zwykła uchwała, bez obecności notariusza.
To, że przy wyborze pierwszego zarządu niepotrzebnie wpisano go do aktu notarialnego, nie pociąga za sobą konieczności dochowania tej samej, szczególnej formy przy jego odwołaniu i powoływaniu kolejnych zarządów.
Wszystko jest w porządku, notariusz nie jest potrzebny - to zbędny wydatek.
W mojej WM odwołano zarzadce natarialnego art 18 a na zarzadce powołano Zarząd WM nie wymieniony z imienia i nazwiska .Wszytko to zaprotokołował notariusz . Nie ma potrzeby za każdym razem jak zmieni sie Zarzad WM / sa rózne sprawy rezygnacja , odwołanie itp../ aby ta czynnośc protok.notarusz wystarczy Uchwała włascicieli
Też uważam,że należałoby anulować zapisy a wkcie notarialnym i uchwałą wspólników powoływać zarząd,jeśli zajdzie taka potrzeba.
Problem jednak w tym,że jeden z członków zarządu, zapisany w akcie notarialnym, mimo iż sam zrezygnował / tak trochę przymuszony /, uważa, że dopóki nie zostanie zmieniony akt notarialny , nowy zarząd nie ma umocowania.
Jestem w tej wspólnocie wśród tych" nowych "i nie mam pojęcia ,czy w tej sprawie jest założona księga wieczysta.
Musisz zacząć od sprawdzenia księgi wieczystej budynku. Numer księgi masz w swoim akcie notarialnym, ewentualnie wybrać się do sądu. Musisz dotrzeć do uchwały powołującej zarząd aktem notarialnym.
Później jak pisałam musi być zorganizowane zebranie na którym odwoła się zarząd przy udziale notariusza.
Następnie przygotujcie uchwały które umocują dotychczasowe zarządy i po sprawie.
Dziękuję wszystkim za rady. Postaram się przed zebraniem sprawozdawczym dotrzeć do dokumentów.Nie wiem tylko czy to będzie takie proste.
Ja nie jestem członkiem zarządu, tylko właścicielem lokalu mieszkalnego.
Dziękuję i pozdrawiam !!!