Zarząd wspólnoty powołany aktem notarialnym

MajMaj Użytkownik
Witam ! W 2002 r. aktem notarialnym powołano 3 osobowy zarząd. W wyniku różnych konfliktów, w okresie 10 lat zarząd zmieniano kilkakrotnie. Zmian dokonywano uchwałą wspólników -bez dokonywania jakichkolwiek zmian w akcie notarialnym. Prezes zarządu tłumaczył,że aktu notarialnego nie sporządzano.Wiele wlaścicieli, wprowadziło się w ostatnich 3-4 latach. Jeden z członków byłego zarządu odnalazł w/w akt notarialny. Mam więc pytanie- Który zarzą.d jest właściwy? Jakie są konsekwencje takiego stanu rzeczy

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy chodzi o wspólnotę mieszkaniową?
    Ile jest lokali w budynku?
  • Opcje
    MajMaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wsólnota mieszkaniowa licząca 50 mieszkań /49 właścicieli /.
  • Opcje
    agnieszka71agnieszka71 Użytkownik
    edytowano lutego 2011
    Uważam, że trzeba zrobić porządek. Odwołać z udziałem notariusza stary zarząd, czyli zwołać zebranie na którym będzie większa część właścicieli (ponad połowa udziałów). Następnie podjąc uchwałę, że wszystkie decyzje podjęte do tej pory przez doychczasowe zarządy mają upoważnienie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Żaden przepis nie wymaga aktu notarialnego dla powołania zarządu z art. 20 uwl.
    Nie ma też wymogu, żeby odwołanie zarządu wspólnoty odbywało się w drodze uchwały protokołowanej przez notariusza.
    Do jednego i drugiego wystarczy zwykła uchwała, bez obecności notariusza.
    To, że przy wyborze pierwszego zarządu niepotrzebnie wpisano go do aktu notarialnego, nie pociąga za sobą konieczności dochowania tej samej, szczególnej formy przy jego odwołaniu i powoływaniu kolejnych zarządów.

Wszystko jest w porządku, notariusz nie jest potrzebny - to zbędny wydatek.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jezeli mamy do czynienia z przypadkiem z art.18.1 uwl ? "Maj" dokladnie tego nie okresla.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    3-osobowy zarząd z art. 18.1 uwl?
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozna "tworczosc"juz w swojej praktyce widzialem.Pewnie sie myle;ale moze Maj to nam uscisli i poda wiecej szczegolow.
  • Opcje
    edytowano lutego 2011
    dla porządku-tryb powołania zarządu powinien sie zgadzać z trybem odwołania. Ale przeciez to tylko prawo wewnętrzne wspólnoty:) Proszę przemyśleć sposób wykreślenia z księgi wieczystej wpis notarialny o zarządzie.
  • Opcje
    jan48jan48 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    witam
    W mojej WM odwołano zarzadce natarialnego art 18 a na zarzadce powołano Zarząd WM nie wymieniony z imienia i nazwiska .Wszytko to zaprotokołował notariusz . Nie ma potrzeby za każdym razem jak zmieni sie Zarzad WM / sa rózne sprawy rezygnacja , odwołanie itp../ aby ta czynnośc protok.notarusz wystarczy Uchwała włascicieli
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    NIE MA POTRZEBY POWOŁYWANIA ZARZĄDU WSPÓLNOTY NOTARIALNIE. Jednak jesli Wspólnota nadała taką rangę Zarządowi składającemu się z osób fizycznych, jest wpis do księgi wieczystej. Trzeba zrobić porządek i wykreślić z aktu notarialnego tym samym sposobem. Natomiast następny zarząd wybrać już bez notariusza lub podjąć uchwałę mogącą działać dotychczasowemu zarządowi
  • Opcje
    MajMaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W akcie notarialnym brak podstawy prawnej.W treści zapisano,że zmiana dotyczy sposobu zarządu.Powołano 3 członków zarządu -osoby fizyczne są to właściciele lokali w tym bloku.
    Też uważam,że należałoby anulować zapisy a wkcie notarialnym i uchwałą wspólników powoływać zarząd,jeśli zajdzie taka potrzeba.
    Problem jednak w tym,że jeden z członków zarządu, zapisany w akcie notarialnym, mimo iż sam zrezygnował / tak trochę przymuszony /, uważa, że dopóki nie zostanie zmieniony akt notarialny , nowy zarząd nie ma umocowania.
    Jestem w tej wspólnocie wśród tych" nowych "i nie mam pojęcia ,czy w tej sprawie jest założona księga wieczysta.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie macie administratora we Wpólnocie? Przecież to administrator powinien tym się zająć.
    Musisz zacząć od sprawdzenia księgi wieczystej budynku. Numer księgi masz w swoim akcie notarialnym, ewentualnie wybrać się do sądu. Musisz dotrzeć do uchwały powołującej zarząd aktem notarialnym.
    Później jak pisałam musi być zorganizowane zebranie na którym odwoła się zarząd przy udziale notariusza.
    Następnie przygotujcie uchwały które umocują dotychczasowe zarządy i po sprawie.
  • Opcje
    MajMaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Administratora mamy.Uważa on, i słusznie,że decyzyjność należy do zarządu." On tu tylko sprząta"
    Dziękuję wszystkim za rady. Postaram się przed zebraniem sprawozdawczym dotrzeć do dokumentów.Nie wiem tylko czy to będzie takie proste.
    Ja nie jestem członkiem zarządu, tylko właścicielem lokalu mieszkalnego.
    Dziękuję i pozdrawiam !!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.