obiążenie opłatami za sprzątanie klatki schodowej
zogola
Użytkownik
Mam problem gdyż wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, że zmienia się wartośc opłaty za sprzątanie klatki schodowej - wcześniej płaciłam 15 zł a teraz mam płacic aż 60 zł - przy czym ja z tej klatki nie korzystam bo mam osobne wejście - a kwota do zapłaty w tej chwili wynika z mojego udziału we wspólnocie ( gdzie moje udziały są najwyższe) wśród 14 właścicieli lokali. Nie chcę płacic tak dużej sumy i odwołałam się od tego ale powołano się na art 12 ust 2 oraz art.13 ust 1 i art.14 dotyczących ustawy z dnia 24/06/1994 o własności lokalu. Czy mogę nie płacic takiej kwoty, tym bardziej że to nie jest dla mnie częścią wspólną i nie korzystam z tego korytarza bo mam osobne wejście? Dlaczego kwoty za sprzątanie nie podzielono na 14 równych części do zapłaty a nie co do udziału w nieruchodmości? Proszę o pomoc - przyjęłam odmowę w dniu 25/06 mam na odwołanie 6 tygodnie do Sądu - pytanie do jakiego ? gdzie mogę złożyc odwołanie, jak je motywowac i czy w ogóle warto?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem.
2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
3. Uchwała właścicieli może ustalić zwiększenie obciążenia z tego tytułu właścicieli lokali użytkowych, jeżeli uzasadnia to sposób korzystania z tych lokali.
Stosownie do udziału są koszty ale również i pożytki z niej (art.12.2) - jeśli wystąpią. Osobiście nie jestem zwolennikiem innego naliczania niż według udziału (aczkolwiek na forum można spotkać odmienne zdanie). I tak właściciele mieszkający na parterze powinni płacić za remont dachu a właściciele na wyższych piętrach za opaskę przeciwwilgociową wokół budynku.
Pozdrawiam.
Musi pani mieć świadomość, że jest pani współwłaścicielem, a nie lokatorem.
Właściciel ponosi koszty z tytułu własności, a nie z tytułu korzystania.
Może pani w ogóle nie korzystać z budynku (np. wyjechać za granicę), ale swoją część kosztów i tak musi pani ponieść.
Może łatwiej będzie zrozumieć, jeśli pani sobie wyobrazi, że cały budynek jest wyłącznie pani własnością (w 100%). Jaką część kosztów sprzątania wówczas pani poniesie? Jest oczywiste, że całość (100%). A jeśli będzie pani miała w kamienicy udział 50%? Naturalnie, będzie pani płacić połowę kosztów utrzymania budynku (w tym również sprzątania). Podobnie jest, jeśli ma pani udział 10 lub 20%.