Edycja postów - zmiana punktu regulaminu
Co chwilę pojawiają się posty pod postami w różnych wątkach czasami utrudniające czytelność tematu i (z pewnością) świadczące o niedbałości autora.
Przecież jest opcja EDYTUJ kiedy chcemy coś dopisać lub zmienić.
Może zasadna by była zmiana punktu 4. w rozdziale II regulaminu:
i dopisanie do niego kliku słów, by brzmiał:
Przecież jest opcja EDYTUJ kiedy chcemy coś dopisać lub zmienić.
Może zasadna by była zmiana punktu 4. w rozdziale II regulaminu:
Użytkownik powinien podczas dodawania Informacji o charakterze tekstowym pilnować czystości języka, jakiego używa.
i dopisanie do niego kliku słów, by brzmiał:
Użytkownik powinien podczas dodawania Informacji o charakterze tekstowym pilnować czystości języka, jakiego używa. Zabronione jest pisanie postu pod postem, do zmiany postu służy opcja EDYTUJ. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy od napisania postu upłynęło 24 godziny (48 godziny).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pisanie postu bezpośrednio pod własnym postem jest niegrzeczne. Do dopisania nowego tekstu służy opcja EDYTUJ.
Jaką karę proponujesz za złamanie zakazu? Chłostę publiczną? Bana?
Takie posty zazwyczaj piszą początkujący, którzy nie tylko w sprawach wspólnot, ale i w sprawach korzystania z forum nie mają doświadczenia. Dlaczego ci, którzy gorzej sobie radzą z pisaniem na forum, mają dostać po łapach "na dzień dobry"? Tak rozumiecie swoją pomoc potrzebującym? W ten sposób chcecie zachęcić właścicieli do podnoszenia swojej wiedzy i aktywności we wspólnotach? To się różnimy w ocenie tego, co jest "niegrzeczne". Ja widzę dużo poważniejsze przejawy braku wychowania czy wręcz chamstwa na forum. Wdrażanie pruskiego drylu i uprawianie moralizatorstwa proponuję uskuteczniać na innym poletku.
1. Ci, którzy nie mają doświadczenia, rejestrując się na forum mają obowiązek zapoznać się z regulaminem. Nie ma tutaj znaczenia, że nie wierzę, że to forum i ten regulamin, to pierwszy kontakt z netykietą i jakimkolwiek forum w necie.
2. Zmiany zaproponowałem, by forum lepiej się czytało i lepiej pomagało innym. To TYLKO propozycja skierowana do Władzy.
3. Zmiany i decyzja o nich należy do Admina, tak samo jak ich zakres.
PS Niegrzeczną można by było śmiało nazwać wypowiedź, w której jest tyle wykrzykników, ile w twojej, nie mówiąc o wysyłaniu na inne poletko. Niektórzy mogliby to nazwać nawet chamstwem. Ja ograniczę się do niegrzeczności.
Są natomiast pytania, na które nie raczyłeś odpowiedzieć.
Uważasz, że twoje propozycje nie podlegają dyskusji? To błąd.
Jeśli nie chcesz, żeby inni oceniali to, co piszesz, to pisz do admina na priv. Albo do szuflady.
Dobrze wiesz, że pomyliłem się pisząc wykrzyknik, wiesz o jaki znak interpunkcyjny mi chodziło. Nie wydaje mi się, bym musiał Ciebie uświadamiać, że każdy znak interpunkcyjny ma to do siebie, że jest wyrazem intonacji i akcentu, a znaki takie jak wykrzyknik i pytajnik (jeszcze wielokropek i myślnik) to znaki emocji.
Ty masz prawo oceniać, ja mam prawo omijać pytania.
Błędem jest twierdzić, że ja tak uważam.
Ameryki nie odkryłeś.
PS Zmienisz troszkę formę wypowiedzi, a na pewno dogadasz się ze mną w wielu sprawach. Pewnie nie tylko ze mną...
EDIT:
Mam jeszcze jedną propozycję:
Dopisać zdanie (może być nawet w tym samym punkcie), by formułować tytuł wątku tak, aby jak najdokładniej określał istotę problemu.
Na innym poletku (niż to forum) proponowałem uskuteczniać wdrażanie pruskiego drylu (zakazy, nakazy) i uprawianie moralizatorstwa. To tylko propozycja - jak te twoje w sprawie regulaminu. Ja na twoje propozycje ani na twoje znaki interpunkcyjne się nie obrażam, spieram się o poglądy, a nie o znaczki. Że tak napiszę: "Ameryki nie odkryłeś". Ale fajnie, że dostrzegasz prawa innych.
<BLOCKQUOTE>Użytkownik powinien podczas dodawania Informacji o charakterze tekstowym pilnować czystości języka, jakiego używa. Tytuł wątku oraz treść dodawanej informacji powinny być tak sformułowane, aby jak najdokładniej określały istotę problemu. Pisanie postu bezpośrednio pod własnym postem nie jest wskazane. Do dopisania nowego tekstu służy opcja EDYTUJ. </BLOCKQUOTE>
Na marginesie: co to jest "czystość języka"? Czy chodzi o mycie zębów przed napisaniem posta?
A co z "chamskimi pytajnikami? Są jeszcze dozwolone, czy już wyjęte spod prawa?
"...Czysty język gwarancją świeżego oddechu.
Język jest siedliskiem bakterii, które przyczyniają się do powstawania nieświeżego oddechu. Odpowiednia higiena może temu zapobiec.
Specjaliści informują, że około 80% bakterii, powodujących nieprzyjemny zapach z ust osadza się na końcu języka. Resztki jedzenia, a także płytka nazębna są ich głównym pożywieniem. Aby uniknąć nieświeżego oddechu, nie wystarczy dokładne szczotkowanie zębów i dziąseł. Utrzymywanie odpowiedniej higieny jamy ustnej wiąże się także z czyszczeniem języka. Sposobów jest kilka.
Na rynku dostępne są również szczotki przeznaczone wyłącznie do mycia języka. Wyglądem przypominają tradycyjne szczoteczki, różnią się jedynie brakiem włosia. Skrobaczki to przyrządy kształtem przypominające maszynki do golenia. Usuwają nalot osiadający na języku likwidując zarazem bakterie powodujące nieprzyjemny oddech.
Czyszcząc język należy pamiętać o jego bokach. Mycie grzbietu może okazać się niewystarczające...."
- hehe
Proszenie o poprawność językową jest bezcelowe
pkt. 6 - Redakcja będzie usuwała posty, które:
pkt.16 - Redakcja będzie usuwała konta...
...zawierają chamskie znaki zapytania (bo wszystkie znaki zapytania z natury są chamskie),
pkt.16 - Redakcja będzie usuwała konta...
...użytkowników piszących posta pod postem, bo należy pisać ponad postem,
...użytkowników stosujących znaki zapytania (patrz pkt 6).
Owner, z premedytacją manipulujesz interpretacją tekstu.
Przeczytaj raz jeszcze, albo kilka razy moje słowa:
Wytłumaczę ci w tej chwili i jestem pewny, że nie będzie to tłumaczenie jak krowie na rowie, że niegrzeczność odnosiła się do stosowania wielu znaków interpunkcyjnych, natomiast wspomniana MOŻLIWOŚĆ uznania za chamstwo dotyczyła wysyłania na inne poletko.
Jak dla mnie BOMBA :bigsmile: z tym, że napisałbym "pilnować czystości języka polskiego" by wykluczyć dziwne "inne" dywagacje.
Admin, dyskusja dawno minęła, Twoja propozycja punktu 4. rozdziału II regulaminu jest bardzo dobra, ale widzę, że punkt 4. nie jest zmieniony :sad:
To by było na tyle
Np. wątek kończy jego założyciel obiecując, że jak coś tam wyjaśni/sprawdzi, to się odezwie. I to robi po kilku tygodniach - w nowym poście, żeby wątek wskoczył na górę forum.
Gdyby tak było tu, to Wasza dyskusja (kłótnia?) nie miałaby miejsca.
Do admin: proszę przemyśleć mechanizm automatycznego scalania w przypadku wystąpienia wielokrotnych wpisów jednego autora następujących po sobie.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
To by było najlepsze rozwiązanie, tak jak na innych forach z tym, że scalanie nie dokonuje się, jeśli poprzedni post napisano 2 dni wcześniej.
Czyli do 2 dni posty scalają się, jeśli powyżej 2 dni pozostają jeden pod drugim.
Może byłoby lepiej, gdyby możliwość scalania była niezależna od czasu?
Wtedy nie zobaczysz "nowego posta" w danym wątku bo po scaleniu będzie data starszego wpisu.
Jeśli po jakimś czasie odświeżasz wątek, wtedy lepiej gdyby ten wątek był na liście nowych wątków.
Pozdrawiam.
Tak przynajmniej jest na forach, opartych na skrypcie phpBB.
Nie macie ważniejszych spraw dotyczących forum, niż pisanie posta jednego pod drugim?
Pewnie chodzi o licznik postów?
Też tak mi się wydawało. Wobec tego, moja propozycja scalania postów napisanych w odstępie do 2 dni (lub 1 dnia) po sobie jest chyba najlepsza.
Nie, nie chodzi o licznik postów.
Pozdrawiam.
Dlaczego tak Wam to przeszkadza, że czasami ktoś napisze jednego posta pod drugim?
Regulamin forum tego nie zabrania. I oby tak zostało.
Pozdrawiam.
Proponuję pójść dalej i wprowadzić wiele innych nakazów i zakazów, "porządkujących" forum. Ustalić, jakiej czcionki można używać, ile wykrzykników i znaków zapytania może się pojawić w jednym poście (o ile nie zostaną w ogóle zakazane jako "chamskie"), jak długi może być post itp., itd. Będzie wreszcie porządek! :bigsmile:
Piszę bardzo konkretnie: oceniam Wasze propozycje, przedstawiam własne.
Jeżeli zgłaszasz propozycje zmian na forum, wypadałoby je uzasadnić i otworzyć się na krytyczne opinie. Wtedy dyskusja ma sens.
Rozumiem, że krytyka Twoich pomysłów to dla Ciebie dyskomfort, ale po co te nerwy?
Jeżeli przyjąć, że każda wypowiedź polemiczna jest "czepianiem się", to wszystkie fora dyskusyjne są "czepialskie". Niech Ci będzie. Ale po co zgłaszacie te zmiany, nadal nie wiadomo. Co przez to chcecie osiągnąć, co się poprawi?
Zgłoszone propozycje oceniam negatywnie. Wprowadzanie rygorystycznych zasad co do formy pisanych postów to dobry pomysł na dodatkowe zajęcie dla admina, ale od tego nie wzrośnie poziom merytoryczny dyskusji, nie poprawi się styl i kultura wypowiedzi, nie ułatwi to wyszukiwania informacji na forum. Sztuka dla sztuki. Będzie "ładniej".
Swego czasu zgłaszałem kilka propozycji usprawnień, m.in. co do możliwości przeszukiwania blogów. Nic z tych rzeczy nie zostało zrealizowane, za to admin z dużą uwagą i przychylnością śledzi bardzo ważną dyskusję o zakazie pisania jednego posta pod drugim.
Nie do końca mam świadomość, jakie obowiązują procedury przy zgłaszaniu KaiZen-ów.
Pozdrawiam.
O, o! Na to właśnie liczę. Nie wiem jednak, czy śledzi z uwagą, a już w żadnym razie nie wiem, czy z przychylnością. Po czym to można poznać?
Aha, P.S. Piszemy tu sobie o pewnym usprawnieniu, polegającym na automatycznym scalaniu wpisów, nie o zakazie. Choć z drugiej strony muszę uczciwie przyznać, że punktem wyjścia do dyskusji był jednak regulamin i zakazy.
Pozdrawiam.
edit:
a) właśnie napisałem dwa posty i się nie scaliły.
b) kto klika na Eeee, ten wiochmen. Kto klika wiele razy na Eeee, ten wiochmen do potęgi. Wykładnikiem potęgi jest ilość kliknięć na Eeee.
Pozdrawiam.
Gdzie to wyczytałeś??
I o to chodzi. To My jesteśmy userami tego forum i to forum jest dla nas. Niektórzy nie chcą, by cierpiało ich poczucie estetyki.
Proponuj śmiało, Admin napisał:
Pisząc tego posta z pewnością miałeś na uwadze prośbę Admina:
PS Elan, czy kiedykolwiek zaczniesz pisać w różnych wątkach na temat?? Przynajmniej postaraj się.