Przedłużacz. Czy mogę wystawić za okno? I co ma do tego WM?

garażgaraż Użytkownik
Witam,

Mam problem takiego typu chciałem sobie poodkurzać w samochodzie przed domem spuściłem przedłużacz przez okno z mieszkania i jeden z lokatorów się strasznie zdenerwował że mu kabel 'dynda' przed oknem i kazał mi go szybko zwinąć bo jak nie...

Mam pytanie czy takich rzeczy można zakazać? Jest jakiś paragraf na to?
Czy mam takie prawo że mogę sobie spuszczać przedłużacz i żaden lokator nic do tego niema?
I nic mi nie mogą zrobić?

Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    takie sprawy to nie paragrafy regulują, tylko stosunki sąsiedzkie i dobre wychowanie
  • Opcje
    garażgaraż Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli sąsiad po prostu musi przywyknąć a nie mnie tu straszyć ?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano marca 2011
    Dlaczego przewieszenie tego kabla irytuje sąsiada? Ten kabel wisi non stop?
    Odnoszę wrażenie, że problemem jednak nie jest kabel, prawda?
    Odnośnie korzystania z nieruchomości wspólnej, to należy tutaj przywołać regulację zawartą w art. 206 kodeksu cywilnego:

" Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli."

Z drugiej strony przewieszając ten kabel zasłania Pan sąsiadowi okno, jednak jeżeli sporadycznie celem odkurzenia samochodu, to takie działanie jako ogólnie przyjęte nie narusza jego praw.

Jednak czy rzeczywiście warto (w kontekście długości ludzkiego żywota) się denerwować takimi mało istotnymi sprawami, od razu trzeba paragrafem w tego sąsiada?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zrozumiałam, że ten kabel to tylko na chwilę. Jak na stałe, to nocą może "sam sie" zerwać ;)
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przedłużacz służy do podłączenia urządzenia elektrycznego w miejscu gdzie ma gniazdka dostatecznie blisko, ale na pewno nie przez okno z piętra na parter przed oknami sąsiada.
    Jeśli już musisz, postaraj się by kabel nie był widoczny i nikomu nie przeszkadzał.
    Najlepiej daj se siana, czy warto??
  • Opcje
    garażgaraż Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,
    Drogi zarządco strzał w dziesiątkę

Kabel nie wisi cały czas tylko na parę godzin. Lecz nie mam wyjścia gdyż użyczam koledze garaż, która bardzo potrzebuję prądu, ale mieszkańcy wspólnoty w sumie jeden nie chce wyrazić zgody na poprowadzenie przewodu do mojego garażu abym mógł sobie założyć licznik energii elektrycznej.
    I teraz odpowiadając czy warto odpowiem. Oczywiście, że nie warto. Ale czasami człowiek nie ma wyjścia to ma się poddać ustąpić?
    Czy walczyć o swoje do końca?

Pozdrawiam
  • Opcje
    garażgaraż Użytkownik
    edytowano listopada -1
    EDDIE masz rację zrobiłem tak że nie był widoczny to ze wspólnoty kazali mi go zdjąć i przywrócić stan taki jaki był.
    Czy to jest normalne? :angry:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Domyślam się, że tym razem to powiesiłeś ten kabel bardziej "na stałe"?

W tym przypadku nie było to moim zdaniem normalne. Jeśli poprowadzisz sobie prąd do garażu z mieszkania na stałe w sposób fachowy i profesjonalny, zgodnie z projektem, który wykona firma z uprawnieniami, wtedy z pewnością nikt ze wspólnoty, a na pewno większość nie będzie miała nic przeciwko.
    Jeśli masz bliżej do prądu pochodzącego z części wspólnej, zaproponuj założenie podlicznika doprowadzając prąd do swojego garażu.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam problem takiego typu, chciałem sobie poodkurzać w samochodzie przed domem
    Powinniście zainstalowac sobie w budynku na parterze, gniazdka elektryczne z przeznaczeniem właśnie m.in. dla takich potrzeb a także i innych np. podłączenie kosiarki do trawy, itp.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] garaż:[/cite]Witam,
    ... ale mieszkańcy wspólnoty w sumie jeden nie chce wyrazić zgody na poprowadzenie przewodu do mojego garażu abym mógł sobie założyć licznik energii elektrycznej.

A to duża wspólnota jest?
  • Opcje
    garażgaraż Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Liczy 5 mieszkańców. Trzeba mieć 100% poparcia :(
  • Opcje
    garażgaraż Użytkownik
    edytowano listopada -1
    EDDIE miałem założony podlicznik na ścianie w garażu a prąd miałem z klatki schodowej tylko mieszkańcy stwierdzili, że zbyt wysokie przychodzą rachunki za prąd na klatce i dlatego kazali mi się odpiąć. Mimo to że miałem drugi licznik w garażu gdzie zarządca mnie rozliczał. Ale mimo to kazali to zlikwidować :confused:
    Więc ja złożyłem do ENEI o przyłącza oraz montaż licznika, wszystkie projekty itp. lecz sie okazało że mam położony zbyt mały przekrój kabla :sad:
    Więc po krótkiej rozmowie z sąsiadami zacząłem działać kłaść kabel, ale nie rozmawiałem tylko z jednym. I niestety on tylko się nie zgadza, ale ma prawo poczuł się pominięty.
    Wiem z perspektywy czasu, że źle zrobiłem powinienem ze wszystkimi porozmawiać a dopiero później działać, ale jakoś tak porostu wyszło.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To mała wspólnota... weź flachę i idź do sąsiada z przeprosinami za "pominięcie" zapomnienie o nim.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] garaż:[/cite]Liczy 5 mieszkańców. Trzeba mieć 100% poparcia :(
    Niekoniecznie, nie wydaje mi się, aby montaż licznika do własnego garażu stanowił czynnośc przekraczającą zakres zwykłego zarządu, uważam, że wystarczy większośc.
    Odnośnie rady Eddiego, to warto rzeczywiście ugodowo załatwic tę sprawę, bo potem takie konflikty ciągną się przez dziesięciolecia.
  • Opcje
    garażgaraż Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Posłucham waszej rady. Zobaczymy co z tego będzie.

Pozdrawiam
  • Opcje
    zbylozbylo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzień dobry. Mam też problem z instalacją elektryczną i przedłużaczem. Zakupiłem lokal od gminy wyposarzony w instalację elektryczną. Lokal w momencie zakupu nie posiadał licznika elektrycznego poniewarz zakład energetyczny zdiął go w momencie rozwiązania umowy z poprzednim urzytkownikiem lokalu.Okres między rozwiązaniem umowy z zakładem elektrycznym i zdemontowaniem licznika to ponad 5 lat. W tym okresie wspólnota mieszkaniowa przeprowadziła przebudowę instalacji elektrycznej, polegający na przeniesieniu liczników na klatkę schodową do nowych skrzynek. Przy tej przebudowie zapomniano o przeprowadzeniu lini przesyłowej do lokalu który nabyłem. Wspólnota tłumaczy się że nie musiała prowadzić lini przesyłowej do lokalu ponieważ nie było tam licznika. Do innych lokali poprowadzono przewody z funduszu remontowego. Do momentu wyjaśnienia sporu poprowadziłem przedłużacz z mojego mieszkania do lokalu w piwnicy, tak aby nie był wdoczny na zewnątrz budynku. Jednak przewodniczący wspólnoty urządza sobie spacery tzw. kontrolne po daszku nad sklepami gdzie ten przedłużacz jest położony i dostałem od zarządcy nakaz usunięcia przewodu. pierwsze moje pytanie, czy wspólnota powinna położyć linię zasilającą biegnącą po części wspólnejna z zasobów funduszu remontowego? drugie pytanie czy wspólnota może nakazać likwidację przewodu biegnącego po części wspólnej który nie jest uciążliwy dla innych mieszkańców?
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A kto to jest przewodniczący wspólnoty ? jakiś "były ormowiec" ?
    Przy tej przebudowie zapomniano o przeprowadzeniu lini przesyłowej do lokalu który nabyłem.
    Jak to zapomniano ? Może nie chciano....
    Wspólnota tłumaczy się że nie musiała prowadzić lini przesyłowej do lokalu ponieważ nie było tam licznika.
    Jaka wspólnota ? Chyba raczej jakiś" bałwan" ze wspólnoty.I co z tego ,że nie było licznika?
    Do innych lokali poprowadzono przewody z funduszu remontowego.
    Z tego co piszesz właścicielem tego lokalu była gmina.Dowiedz się czy wpłacała zaliczki na FR.
    Do momentu wyjaśnienia sporu poprowadziłem przedłużacz z mojego mieszkania do lokalu w piwnicy
    Czyj jest ten lokal w piwnicy ? Twój?
  • Opcje
    edytowano grudnia 2012
    [cite] zbylo:[/cite] Wspólnota tłumaczy się że nie musiała prowadzić lini przesyłowej do lokalu ponieważ nie było tam licznika. Do innych lokali poprowadzono przewody z funduszu remontowego.

Skoro licznik już jest, to wspólnota winna przeprowadzić linię przesyłową, proponuję wystosować wezwanie z tym zastrzeżeniem, że będzie Pan zmuszony wystąpić do sądu o upoważnienie do wykonania tych prac na koszt wspólnoty.
    Można też wezwać o zapewnienie alternatywnych źródeł zaopatrzenia w energię elektryczną do czasu rozwiązania tej sprawy.

Gminę też trzeba wezwać do wyjaśnienia, w końcu była właścicielem, czy wspólnota powiadomiła gminę o tym, że nie poprowadzi linii? Czy gmina poinformowała Pana o tym, że ten lokal będzie pozbawiony prądu? Jeżeli nie, to ma Pan również i do gminy roszczenie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.