zebranie wspólnoty

acabanacaban Użytkownik
Mam pytanie i proszę o odpowiedz . otóż; zarząd Wspolnoty z organizował zebranie zgodnie z UoWLna dzień 9.XII 2006r. Czy jest to dozwolone - kiedy jeszcze nie zakończył się rok kalendarzowy. Ja nie należę do tej wspolnoty tylko pytam w imieniu mojego kolegi /matematyka / .Rozumiem że było to zebranie za rok 2006. W roku 2007 w pierwszym kwartale nie było juz zebrania za 2006r. sądze że jest to przekręt .?
prosze wyprowadzcie nas z błedu.

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sprawa sprzed 5 lat, to wykopaliska...
  • Opcje
    wojtekwojtek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak to historia,ale dla wiedzy acabana art.30.1 Ustawy o własności lokali-,,Zarząd jest obowiązany zwołać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie póżniej niż W PIERWSZYM KWARTALE KAŻDEGO ROKU...."
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zarząd Wspolnoty z organizował zebranie zgodnie z UoWLna dzień 9.XII 2006r
    W ciągu roku Zarząd może organizowac zebrania w różnych terminach, natomiast roczne, sprawozdawcze Zebranie Ogółu Właścicieli Lokali powinno się odbyc nie póżniej niż w I kwartale każdego roku. Na początku grudnia WM matematyka przecież nie może miec wszystkich danych np. zużycia mediów.
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    doskonale to rozumiem a ty mnie w tym utwierdzasz.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano marca 2011
    sprawozdawcze Zebranie Ogółu Właścicieli Lokali powinno się odbyc nie póżniej niż w I kwartale każdego roku
    nie tak mówi ustawa. Tak jak napisał wojtek: zebranie ma być zwołane do końca I kw.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zwołanie zebrania jest w tym przypadku równoznaczne z odbyciem zebrania, a nie z zawiadomieniem o terminie zebrania, jak sugerujesz.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Większość tak uważa jak Ty, ale nie ma to nic wspólnego z zapisami ustawy.
    Nie masz żadnej podstawy prawnej do takiego utożsamienia.
    Przepis jest zwyczajnie nieprecyzyjny i stąd ta luka...
    Zresztą nie jestem osamotniony w tej opinii.
    http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/311390,wspolnoty_mieszkaniowe_samo_zebranie_moze_sie_odbyc_nawet_w_kwietniu.html
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.