absolutorium zarządu

wspólnota 80wspólnota 80 Użytkownik
Mam pytanie dotyczące absolutorium dla zarządu, a mianowicie jakie skutki prawne powoduje przyjęcie absolutorium a jakie nie przyjęcie absolutorium. Pytam ponieważ zarząd zrezygnował w 2010r. zobowiązał się do zakończenia roku i znalezienia Zarządcy czy potrzebne absolutorium, jeśli zarząd zdobędzie absolutorium to oznacza że może działać dalej, tak czy inaczej zarząd rezygnuje i powołujemy Zarządcę. Mam pytanie odnośnie planu gospodarczego kto go powinien zrobić Zarząd czy nowy zarządca.

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Nieudzielenie absolutorium to jedynie wyraz dezaprobaty dla działalności zarządu, może działać dalej, tak długo aż jego skład nie ulegnie zmianie.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    CZy absolutorium jest konieczne nawet gdy zarząd rezygnuje i wspólnota powołuje zarządcę, a jeśli zarząd uzyska absolutorium to znaczy że może nadal działać - to byłby paradoks absolutorium dla zarządu który nie działa.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wspólnota 80:[/cite]CZy absolutorium jest konieczne nawet gdy zarząd rezygnuje i wspólnota powołuje zarządcę
    Nie jest konieczne, nikt nie może zmusić właścicieli do podjęcia takiej uchwały, nawet jeżeli zarząd działa wyśmienicie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To znaczy że wynik głosowania nie jest w tej kwestii istotny, ale taką uchwałę trzeba poddać pod głosowanie
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    udzielenie lub nie udzielenie absolutorium nie ma żadnego znaczenia dla działalności wm.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wspólnota 80 - lubicie chyba glosowania nad uchwałami.Chcecie uchwalić absolutorium Zarządowi ,który zrezygnował z "piastowania" tej zaszczytnej funkcji? To nagródźcie ich jeszcze dyplomami za dobrą robotę.Jeżeli Zarząd zobowiązał się do zakończenia roku? (co to znaczy?) - to powinien się z tego wywiązać. Plan gospodarczy powinni stworzyć właściciele, a nie Zarząd czy zarządca. Zarząd ,który odchodzi ma Wam zostawić Plan Gospodarczy , za który będzie "odpowiadał" ktoś inny? Może to i wygodne podejście?:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarzuca mi Pan "Mirek L" że ja działm przeciwko zarządowi otóż nie, ja jestem całkowicie za ale mam sąsiadkę która zarzuca zarządowi absurdalne błędy i to właśnie o nie pytam, i to ona zarzuca że nie mamy uchwał, a to że nadwyżka na funduszu wymaga 100% zgody mieszkańców, ato że kolor elewacji został wybrany bez uchwały(właśnie uchwała wstacz mnie interesowała aby zaakceptować kolor bo większości się podoba) a ona uparła się że zarząd nie może odejść bez absolutorium, zarząd nie wyżądił szkód i dbał o nieruchomość
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano marca 2011
    a ona uparła się że zarząd nie może odejść bez absolutorium,

Wytłumacz jej, że gdyby zarząd nie mógł odejść bez absolutorium, to w przypadku złego zarządzania i nie otrzymania absolutorium zarząd musiałby dalej "pracować". To chyba byłoby kuriozalne.

A najlepiej wytłumacz jej, że nikt nie może nikogo w zarządzie zmusić by został w zarządzie, czy to z absolutorium, czy bez.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wspólnota 80:[/cite]To znaczy że wynik głosowania nie jest w tej kwestii istotny, ale taką uchwałę trzeba poddać pod głosowanie
    Tak to rozumiem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.