wydatki bez uchwały
wspólnota 80
Użytkownik
Co oznacz fakt, że zarząd wydał pieniądze bez uchwały, jaką odpowiedzialność, i konsekwencje może za to ponieść. Dodam że pieniądze te były wydane na dopasowanie instalacji elektrycznej do wymogów energetyki, i z uchwałą czy bez trzeba było to zrobić, ponieważ PGE nie podpisało by z nami umowy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
mogło być tak że w sprawozdaniu wykażą że owe wydatki pokryto z funduszu eksploatacyjnego i przez to saldo tego funduszu na koniec roku będzie kilka tysięcy na minusie.
zarząd przedstawi projekt uchwały o pokryciu tego minusu z funduszu remontowego i właściciele zdecydują co zrobić z tym fantem.
- nie wiadomo na ile osób kwota się dzieli,
- tak wysokie wydatki winny być ujęte w planie ustalanym na zebraniu wspólnoty, jeżeli nie było, to niestety zarząd "biega i zbiera podpisy",
- niewyobrażam sobie, a to niestety moja mała głowa, by tak działano u mnie, a tak może być, niestety...sprowadza się to wszytsko do WIEDZY i zarządu i właścicieli
- wg mnie trzeba płacić, bo praca wykonana i odebrana, można "decydentowi" " nie mówic dzień dobry" i pogrozić palcem na zebraniu,
- niestety...
czekam na Wasze propozycje, co w takim przypadku... czy można niezpałacić, niech np. płaci osoba , która podjęła decyzję za całą wspolnotę,
Taka czynność przekroczyła zarząd zwykły, należałoby ją zatwierdzić uchwałą.
Co do odpowiedzialności, to jeżeli remont był konieczny, należało go zrobić i koszty były rzeczywiste trudno mówić o odpowiedzialności materialnej czy karnej - brak bowiem szkody. Oczywiście, może mieć miejsce taka sytuacja, że były inne potrzeby remontowe, pewne prace należało przeprowadzić w pierwszej kolejności i z powodu wydatkowania środków nie zostaną wykonane. Wtedy można rozważać czy powstała szkoda (np. przecieka dach, zalewane są mieszkania, nie ma środków na remont, ponieważ zarząd bez uchwały wydatkował je na inne cele, na remonty, z którymi należało w tej sytuacji poczekać).
Moim zdaniem w takiej sytuacji zarząd jednak ponosi przede wszystkim odpowiedzialność organizacyjną, po prostu właściciele mogą odwołać jego członków.
odnośnie wydanie tych pieniędzy nie powodowało innych szkód, zresztą mieliśmy w planie zaplanowane wydatki które nie zostały wykonane,i z tych rezerw zaplacono
Skoro nie ma szkody, trudno mówić o odpowiedzialności.
Odnośnie przygotowania planu gospodarczego, to proszę sprawdzić w umowie zawartej z administratorem jaki jest jego zakres obowiązków.
Ja bym zatwierdziła wydatek z eksploatacji w sprawozdaniu za 2010 i po krzyku.
Czy w tej wspólnocie powołano zarząd, który zawrze następnie umowę o zarządzanie?
Jeżeli tak, to za wykonanie planu gospodarczego odpowiada zarząd, zarządca może go przygotowac jedynie, oczywiście też ma swój udział w realizacji.
Proszę w umowie zawrzec zapis, że do obowiązków zarządcy należy przygotowywanie planów gospodarczych, remontowych, etc.
Odnośnie nadwyżki - na jakie cele chcecie ją Państwo przeznaczyc?