uchwały

wspólnota 80wspólnota 80 Użytkownik
Czy można sporządzić uchwał działającą wstecz. To znaczy pieniądze, lub działanie dokonane bez uchwały można zaakceptować później uchwałą. Czytałam orzeczenie sądu które daje taką możliwość, pytanie czy każdą czynnością można tak zrobić

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na tak ogólne pytanie chyba ci nikt nie odpowie - wydatki można akceptować post factum
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy każdą czynnością można tak zrobić
    To znaczy "czynnością" czy "czynnośc", określ konkretnie ?
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wspólnota 80 - jesteście typową WM ,która swoją "nadgorliwością" zniechęciła członków Zarządu do pracy na rzecz wiecznie niezadowolonych członków wspólnoty. Nie dziwcie się więc ,że nie będzie chętnych na to "eksponowane" stanowisko i rządzić będą Wami zarządcy. Dziwią mnie rozważania Zarządcy, który zdecydował, że to przekraczało zarząd zwykły i wymagało uchwały. Na jakiej podstawie tak twierdzi? Zarząd podjął decyzję pod presją czasu, nie ma szkody, nie ma problemu. Po co Wam jakieś uchwały akceptujące? Aby była okazja do zaskarżenia? Wiele wspólnot wpadło w obsesję uchwalania wszystkiego co można, i później mają problemy.:bigsmile:
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Proszę o odpowiedź. Czy uchwała podjęta w styczniu 2009 roku dotycząca wysokości zaliczek na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólna w 2009r. obowiązuje w roku 2010 w przypadku nie uchwalenia takiej uchwały w 2010r?
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wszystko zależy jak została zredagowana. Jeżeli nie ujęto ,że dotyczy roku 2009 -OK. Te ustalenia są obowiązujące aż do uchwały je zmieniającej. U siebie mam stawki obowiązujące od 2006 r.Ale różnie może to być we WM.:bigsmile:
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To mam problem. W 2010 wpłacałam zaliczki w wysokości odpowiadające mojemu udziałowi w planowanych na 2010r kosztach wspólnoty. Były one niższe niż określone uchwałą z 2009. Po otrzymaniu sprawozdania finansowego za 2010r. wyliczyłam że mam mimo tych niższych wpłat 76zł nadpłaty. Zarząd wspólnoty w grudniu 2010 wystąpił do sądu o nakaz płatniczy z tytułu zaległości za pierwsze półrocze 2010r wyliczając je na kwotę 244zł oraz w lutym 2011r. za drugie półrocze na następne 244zł. Co z tym robić? Jeżeli mi ściągną egzekucją rzekomą zaległość powstanie jeszcze większa napłata. Dodam że od początku istnienia wspólnoty tj. od 2002r. do końca 2009r. posiadam nierozliczoną nadpłatę w wysokości około 1600zł. Mimo pisemnej prośby zarząd nie przedłożył mi rozliczenia za poprzednie lata ani za 2010r. Proszę o pomoc.
  • Opcje
    siweckisiwecki Użytkownik
    edytowano listopada -1
    każdemu właścicielowi przysługuje kontrola dokumentów wspólnoty chociaż zarząd może Ci to utrudniać. też ich postrasz sądem. skoro jesteś pewien że masz nadpłatę (tylko na podstawie jakich dokumentów ?) to napisz do zarządu o kompensatę jeżeli nawet sąd wyda nakaz zapłaty możesz od niego się odwołać i udowadniać swoje racje.
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Otrzymałam przed zebraniem wspólnoty sprawozdanie finansowe w którym jest uwidoczniana ogólna kwota zaliczek pozostała z 2009roku. Ponieważ do kończ 2009roku zaliczki wpłacam zgodnie z uchwałami w kwocie tej jest i moja nadpłata i wyliczyłam ją moim udziałem w części wspólnej. Nie wchodzę w rzetelność złożonego sprawozdania tylko opieram się na danych w nich zawartych. Prosząc o kompensatę straciłam bym 588zł gdyż faktycznie z rozliczenia 2010 roku dokonanego na podstawie danych zawartych w sprawozdaniu nie mam zaległości mimo że płaciłam niższe zaliczki.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak ja lubię takie tytuły tematów jak ten :bigsmile: :wink:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] wspólnota 80:[/cite]Czy można sporządzić uchwał działającą wstecz. To znaczy pieniądze, lub działanie dokonane bez uchwały można zaakceptować później uchwałą. Czytałam orzeczenie sądu które daje taką możliwość, pytanie czy każdą czynnością można tak zrobić
    Można zatwierdzic wydatki już po ich dokonaniu, przecież tak naprawdę chodzi o to czy właściciele sie zgadzają je ponieśc, czy je akceptują.
    Jednak nie każdą czynnośc można zatwierdzic po fakcie, może się zdarzyc, że należałoby ją jeszcze raz powtórzyc.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wawi50:[/cite]To mam problem. W 2010 wpłacałam zaliczki w wysokości odpowiadające mojemu udziałowi w planowanych na 2010r kosztach wspólnoty. Były one niższe niż określone uchwałą z 2009. Po otrzymaniu sprawozdania finansowego za 2010r. wyliczyłam że mam mimo tych niższych wpłat 76zł nadpłaty. Zarząd wspólnoty w grudniu 2010 wystąpił do sądu o nakaz płatniczy z tytułu zaległości za pierwsze półrocze 2010r wyliczając je na kwotę 244zł oraz w lutym 2011r. za drugie półrocze na następne 244zł. Co z tym robić? Jeżeli mi ściągną egzekucją rzekomą zaległość powstanie jeszcze większa napłata. Dodam że od początku istnienia wspólnoty tj. od 2002r. do końca 2009r. posiadam nierozliczoną nadpłatę w wysokości około 1600zł. Mimo pisemnej prośby zarząd nie przedłożył mi rozliczenia za poprzednie lata ani za 2010r. Proszę o pomoc.

W takiej sytuacji warto złożyc sprzeciw od nakazu.
  • Opcje
    wspólnota 80wspólnota 80 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Proszę mi podpowiedzieć czy warto robić uchwalę akceptującą zmianę koloru elewacji. Wykonaliśmy remont jednej ściany na to mieliśmy uchwałę ale nie zawarliśmy zmiany koloru, tak naprawdę zmiana koloru była przypadkiem i skutkiem złej umowy z wykonawcą. Chodzi o to że większości podoba się ten kolor tylko jedna Pani chce zwrotu pieniędzy z f. remontowego. Czy ona może żądać zwrotu tych pieniędzy. Gdybyśmy zrobili teraz uchwałę to zmieniłoby coś. Proszę mi podpowiedzieć w jakiej sytuacji można żądać zwrotu pieniędzy z funduszu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wspólnota 80:[/cite]Proszę mi podpowiedzieć w jakiej sytuacji można żądać zwrotu pieniędzy z funduszu.
    W razie wystąpienia nadpłaty.
    [cite] wspólnota 80:[/cite]Proszę mi podpowiedzieć czy warto robić uchwalę akceptującą zmianę koloru elewacji. ... Chodzi o to że większości podoba się ten kolor tylko jedna Pani chce zwrotu pieniędzy z f. remontowego.

Proponuję, aby wspólnota podjęła tę uchwałę i zamknęła temat, ponieważ będzie powracał, powracał i powracał.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Teoretyczna treść uchwały:
    Wspólnota akceptuje kolor elewacji wybrany przez zarząd wspólnoty.
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca

Złożyłam sprzeciw od tego nakazu, zarząd złożył rezygnację z pełnionej funkcji.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wawi50:[/cite]Zarządca

Złożyłam sprzeciw od tego nakazu, zarząd złożył rezygnację z pełnionej funkcji.

Kto podpisał pozew w imieniu wspólnoty, czy ustanowiono pełnomocnika procesowego?
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ustanowiono pełnomocnika
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    to teraz już tylko czekasz na decyzję sądu...
    A zarząd z jakiego powodu złożył rezygnację? Może ty lepiej się tym zajmiesz i popracujesz na rzecz wm, pokażesz, że nie święci garnki lepią :)
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Powodu rezygnacji nie znam. Ważne że ustąpił głównodowodzący, włożył do skrzynek listowych pozostałych dwóch członków rezygnację. Ta dwójka jeszcze nie ustąpiła ale zapowiedziała że rezygnują z powodów osobistych (brak czasu). To był bardzo zły zarząd. Wszystko to się stało po zebraniu na którym zapowiedziałam o wniesienie sprzeciwu do nakazu płatniczego o którym wyżej pisałam. Jeżeli chodzi o mnie to wolę zapłacić więcej ale mieć uczciwego zarządcę. Bardzo się boją bo zapowiedziałam że wystąpię do sądu o zarząd przymusowy i okazało się że nie na wszystkie wydatki mają rachunki. Tu jest naprawdę źle.
  • Opcje
    edytowano marca 2011
    Żebyś się nie rozczarowała, zarząd przymusowy może być wpadnięciem z deszczu pod rynne.
    Poczytaj posty forumowiczki Danka103
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.