budowa ogrodzenia osiedla
Pytam
Użytkownik
jestem przeciwniczką budowy ogrodzenia osiedla, jednak to większość będzie decydować,
może ktoś z Was podzieli się informacjami nt. ewentualnych kosztów postawienia ogrodzenia ok. 100 m,
uważam iż bez monitorowania nie zda egzaminu ( np. brama wjadowa będzie niszczona przez wandali) , będzie to więc większy koszt + remonty
czy patrząc na to iz "smieci" przy zamkniętym osiedlu nie będa podrzucane, warto podjąc ten wysiłek i budowac ogrodzenie, ja uważam iż nie , a co Wy na to?
wywóz śmieci to koszt ok. 3.000,00 zł miesięcznie za 130 rodzin, ile więc mogą podrzucić śmieci 10 % miesięcznie, 1% czy też mniej, ktos analizował ..
może ktoś z Was podzieli się informacjami nt. ewentualnych kosztów postawienia ogrodzenia ok. 100 m,
uważam iż bez monitorowania nie zda egzaminu ( np. brama wjadowa będzie niszczona przez wandali) , będzie to więc większy koszt + remonty
czy patrząc na to iz "smieci" przy zamkniętym osiedlu nie będa podrzucane, warto podjąc ten wysiłek i budowac ogrodzenie, ja uważam iż nie , a co Wy na to?
wywóz śmieci to koszt ok. 3.000,00 zł miesięcznie za 130 rodzin, ile więc mogą podrzucić śmieci 10 % miesięcznie, 1% czy też mniej, ktos analizował ..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Samo wybudowanie ogrodzenia to koszt w zależności od rodzaju, jakości i wysokości ogrodzenia od 100zł/mb wzwyż.
Jeżeli w ciągu 30 dni od daty doręczenia zgłoszenia starosta nie wniesie sprzeciwu, wtedy możemy rozpocząć budowę. Zgłoszenie powinno zawierać oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością oraz szkic sytuacyjny.
Poniżej masz wzór zgłoszenia:
Pamiętaj też o wymogach prawnych odnośnie ogrodzeń. Reguluje to rozdział 9 Dz.U.2002.75.690 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:
Rozdział 9
Ogrodzenia
§ 41. 1. Ogrodzenie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.
2. Umieszczanie na ogrodzeniach, na wysokości mniejszej niż 1,8 m, ostro zakończonych elementów, drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych podobnych wyrobów i materiałów jest zabronione.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą ogrodzeń wewnętrznych w zakładach karnych i aresztach śledczych.
§ 42. 1. Bramy i furtki w ogrodzeniu nie mogą otwierać się na zewnątrz działki i mieć progów utrudniających wjazd osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich.
2. Zapory ruchome na przejściach i dojazdach powinny mieć oznakowanie widoczne w ciągu całej doby oraz sygnalizację świetlną lub dźwiękową zmiany położenia ich ramion.
§ 43. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a w przypadku zastosowania furtki jej szerokość powinna być nie mniejsza niż 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne dotyczące ochrony przeciwpożarowej.
PS Wymogi odnośnie ogrodzenia może zawierać też plan zagospodarowania przestrzennego dla danej gminy.
Chcę zamknąć podwórko bramą. Mniej więcej około 2m od przyszłej bramy znajduje się chodnik. Brama będzie, że się tak wyrażę w głębi podwórka. Szerokość bramy to 4m. Obok bramy będzie bramka o szerokości 90 cm. Niestety nie wiem jak wysokie są, będą :( I szczerze mówiąc to nie wiem czy będzie jakiś płot ale raczej nie bo na to już miejsca nie będzie. Ten wjazd na podwórko nie jest zbyt szeroki
No i teraz pytanie. Czy wymaga to zgłoszenia do starostwa?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość
'własne
' ogrodzenie na terenie wspólnoty. Tutaj musi być uchwała.
Jeżeli chodzi o smieci, to płacicie bardzo dużo. Moja wspólnota - 92 lokale - płaci miesięcznie 1200 zł. Proszę sobie obliczyc ile przepłacacie.
Jeżeli brama jest od strony chodnika, to niewątpliwie jest to miejsce publiczne. Sama brama też jest elementem ogrodzenia, nie tylko "płot".
"budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i [...]
jeszcze raz dzięki owner
pozdrawiam wszystkich forumowiczów
1) jak wszyscy właściciele wyrażą zgodę na pokrycie kosztów budowy ogrodzenia ze środków zgromadzonych na FR będzie to naruszeniem przepisów prawa?
2) "Ustawodawca nie wprowadza pojęcia „fundusz remontowy”, może on zostać powołany w drodze uchwały wspólnoty. W rzeczywistości fundusz remontowy jest zaliczką na koszty zarządu, a według ustawy o własności lokali do kosztów zarządu nie wchodzą wydatki przeznaczone na inwestycje"
jak nie z zaliczek to z czego?
http://www.wspolnotamieszkaniowa.pl/aktualnosci/pieniadze-z-funduszu-remontowego-nie-na-inwestycje/984.html
http://zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/491-i-aca-1226-07-z-18-grudnia-2007-z-funduszu-remontowego-nie-pokrywa-sie-kosztow-inwestycji.html
Jeśli pod tekstem ZA podpisze się 100% właścicieli, to będzie nie uchwała, a umowa i tekst jej może dotyczyć nawet budowy schronu na Księżycu, bo właściciele mogą ze swoją kasa robić co chcą. Tak więc wątpliwości dotyczą tylko inwestycji, na które nie ma 100% zgody właścicieli
po przeanalizowaniu dokumentacji WM doszłam do wniosku że nie możemy ogrodzenia sfinansować z FR, regulamin na tonie pozwala ale z zaliczek na koszty eksploatacji już możemy :)
jeszcze raz dziękować
Czarny scenariusz: łamiesz prawo, jakiś właściciel protestuje i idzie do sądu, sąd przyznaje mu rację
I co? Nico. Ogrodzenia nie rozbierzesz przecież
Poza tym wm może wydawać kasę na inwestycje, np. jak stworzy fundusz celowy na budowę ogrodzenia. Ale że sądy orzekają raz tak, raz siak, to mądrych nie ma ;(
Wspólnota, to taki twór, w którym sąsiedzi rządzą się sami. Sztuka polega na tym, żeby było w miarę tanio i skutecznie, żeby większość właścicieli była zadowolona, żeby stosunki sąsiedzkie się polepszały (nie należy wzniecać konfliktów bez potrzeby).
To trudne, ale możliwe
Nie można we WM wybudować chodnika, ogrodzenia, zamontować koszy na śmieci, ani nawet uchwytu na bramie do śmietnika? Przepraszam, to ostatnie to modernizacja, więc chyba można.Agnes kierujcie się przede wszystkim logiką i zasadnością przedsięwzięcia.:bigsmile:
owner - spełniaj rolę doradcy, a nie komentatora i recenzenta wypowiedzi innych.:bigsmile:
pozdrawiam
Ustawa nie zawiera przepisów o funduszu remontowym ale to nie znaczy, że zabrania jego tworzenia. To zależy od woli właścicieli. Jeżeli podejmą taką uchwałę, to utworzą fundusz. Ustawa zawiera natomiast przepis, że koszty remontów są kosztami zarządu nieruchomością wspólną, zatem uchwała w sprawie funduszu remontowego leży w kompetencjach wspólnoty. Ta wypowiedź to komentarz czy recenzja? Stosowanie swoich rad zacznij od siebie i nie pouczaj innych, co im wolno pisać.
Proszę o argumenty.
Nie znam tresci uchwaly o powolaniu FR w tej WM, jeżeli tam jest klauzula ,że można dokonywać przesunięć środków finansowych na dowolny cel. to masz rację. Uchwala i po klopocie. Ale wydaje mi się ,że tworzono ten fundusz w jasno sprecyzowanym celu, i tylko na określone prace remontowe, do których napewno nie zaliczamy nowego ogrodzenia, bo to jest "inwestycja". Taka uchwala już przy "porodzie" jest łatwo zaskarzalna dla oponentow.:bigsmile:
dobrze prawisz MirekL, dlatego też budowę bramy musimy sfinansować z innych środków