budowa ogrodzenia osiedla

PytamPytam Użytkownik
jestem przeciwniczką budowy ogrodzenia osiedla, jednak to większość będzie decydować,
może ktoś z Was podzieli się informacjami nt. ewentualnych kosztów postawienia ogrodzenia ok. 100 m,
uważam iż bez monitorowania nie zda egzaminu ( np. brama wjadowa będzie niszczona przez wandali) , będzie to więc większy koszt + remonty

czy patrząc na to iz "smieci" przy zamkniętym osiedlu nie będa podrzucane, warto podjąc ten wysiłek i budowac ogrodzenie, ja uważam iż nie , a co Wy na to?

wywóz śmieci to koszt ok. 3.000,00 zł miesięcznie za 130 rodzin, ile więc mogą podrzucić śmieci 10 % miesięcznie, 1% czy też mniej, ktos analizował ..

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wydaje mi się, że budowy ogrodzenia nie można rozpatrywać tylko przez pryzmat śmieci i ich podrzucania lub nie. Jeśli chciałbyś jednak pozostać tylko przy aspekcie podrzucania śmieci, to zdecydowanie łatwiej i taniej od wybudowania ogrodzenia będzie wybudować zamykany śmietnik.

Samo wybudowanie ogrodzenia to koszt w zależności od rodzaju, jakości i wysokości ogrodzenia od 100zł/mb wzwyż.
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki, patrząc na "inne zamykane śmietniki", to śmieci stawiane są obok śmietnika... przykre...z moich przymiarek do kosztów ogrodzenia, wychodzi podobne wyliczenie, dzięki...
  • Opcje
    wojtekwojtek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli chodzi o podrzucanie śmieci, to w moim mieście jedna ze Spółdzielni Mieszkaniowych,oprócz tego że ma zamykane śmietniki to są jeszcze monitorowane przez kamery internetowe. Jest to zdecydowanie tańsze od ogrodzenia całego terenu,ale weż pod uwagę bezpieczeństwo osiedla, porządek itp
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Odnośnie problemu podrzucania śmieci, to prawdopodobnie niebawem zostanie rozwiązany, wejdzie w życie znowelizowana ustawa o utrzymaniu porządku i czystości, gminy przejmą na siebie obowiązek wywozu i będą pobierac opłaty od właścicieli.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    sindbadsindbad Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Twoje obawy są chyba bezzasadne gdyż tam gdzie jest ogrodzenie jest większy ład.Ludzie się przyzwyczają do nowego pożądku po jakimś czasie.Ale o ile myślisz inaczej staraj się ludzi przekonać swoimi argumentami życze powodzenia.:wink:
  • Opcje
    sindbadsindbad Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Oj sorki moja odpowiedz dotyczyła:shamed: jednej posesji nie całego osiedla to już jest inna bajka .pozdrawiam.
  • Opcje
    PytamPytam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    powinienem dodać iż osiedle jest przy ulicy, a przy ulicy sa przystanki autobusowe, śmieci więc będą i podrzucane do śmietników i wyrzycane obok płotu
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a czy budowę ogrodzenia względnie bramy wjazdowej należy zgłaszać w starostwie? wie ktoś?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano lipca 2011
    Budowa ogrodzenia nie wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, jednak w przypadku ogrodzeń od strony miejsc publicznych (dróg, placów, torów kolejowych) oraz dla ogrodzeń wyższych niż 2,2 metra przed budową ogrodzenia musimy zgłosić zamiar budowy do starostwa - Ustawa Prawo Budowlane, artykuł 30:
    Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:
    [...]
    3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i [...]

Jeżeli w ciągu 30 dni od daty doręczenia zgłoszenia starosta nie wniesie sprzeciwu, wtedy możemy rozpocząć budowę. Zgłoszenie powinno zawierać oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością oraz szkic sytuacyjny.

Poniżej masz wzór zgłoszenia:
    [align=center]ZGŁOSZENIE[/align]

Działając na podstawie art.30 pkt 1. ust. 2) Ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo Budowlane (Dz. U. nr 89 z 25 sierpnia 1994 r., z późn zmianami) zgłaszam zamiar wybudowania ogrodzenia na działce nr …………………………………………… położonej w ……………………………………………… od strony ul… ………………………………………… według załączonego szkicu sytuacyjnego.

Powyższe ogrodzenie będzie wykonane z …………………………………………………… i będzie posiadać wysokość całkowitą ……………………… m.

Zamierzam rozpocząć roboty w terminie ………………………………………………………
    Jednocześnie informuję, że jestem właścicielem w/w działki

[align=right]………………

podpis [/align]

Pamiętaj też o wymogach prawnych odnośnie ogrodzeń. Reguluje to rozdział 9 Dz.U.2002.75.690 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

Rozdział 9

Ogrodzenia

§ 41. 1. Ogrodzenie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.
    2. Umieszczanie na ogrodzeniach, na wysokości mniejszej niż 1,8 m, ostro zakończonych elementów, drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych podobnych wyrobów i materiałów jest zabronione.
    3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą ogrodzeń wewnętrznych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

§ 42. 1. Bramy i furtki w ogrodzeniu nie mogą otwierać się na zewnątrz działki i mieć progów utrudniających wjazd osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich.
    2. Zapory ruchome na przejściach i dojazdach powinny mieć oznakowanie widoczne w ciągu całej doby oraz sygnalizację świetlną lub dźwiękową zmiany położenia ich ramion.

§ 43. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a w przypadku zastosowania furtki jej szerokość powinna być nie mniejsza niż 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne dotyczące ochrony przeciwpożarowej.

PS Wymogi odnośnie ogrodzenia może zawierać też plan zagospodarowania przestrzennego dla danej gminy.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych
    Ten przepis jest o tyle ciekawy, że nieogrodzony teren zabudowany zawsze jest miejscem publicznym, bo jest dostępny dla nieograniczonej liczby osób.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Widocznie ustawodawcy chodziło o bardziej publiczne miejsca od miejsc publicznych:bigsmile::wink:
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. A możecie mnie, prostej babie bez doświadczenia jeszcze troszkę podpowiedzieć?
    Chcę zamknąć podwórko bramą. Mniej więcej około 2m od przyszłej bramy znajduje się chodnik. Brama będzie, że się tak wyrażę w głębi podwórka. Szerokość bramy to 4m. Obok bramy będzie bramka o szerokości 90 cm. Niestety nie wiem jak wysokie są, będą :( I szczerze mówiąc to nie wiem czy będzie jakiś płot ale raczej nie bo na to już miejsca nie będzie. Ten wjazd na podwórko nie jest zbyt szeroki
    No i teraz pytanie. Czy wymaga to zgłoszenia do starostwa?
    Z góry dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość
  • Opcje
    IKSIIKSI Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak rozumiem jest Pani członkiem wspólnoty. O ile budowa "głównego" ogrodzenia leży w kompetencji wspólnoty, to nie za bardzo rozumiem , jak chciałaby Pani zbudować swoje
    'własne
    ' ogrodzenie na terenie wspólnoty. Tutaj musi być uchwała.
    Jeżeli chodzi o smieci, to płacicie bardzo dużo. Moja wspólnota - 92 lokale - płaci miesięcznie 1200 zł. Proszę sobie obliczyc ile przepłacacie.
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak jestem członkiem wspólnoty ale jestem również zarządcą. wiem że ma być uchwała, ale nie o to pytałam. EDDIE, owner odezwijcie się proszę.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Niestety nie wiem jak wysokie są, będą :( I szczerze mówiąc to nie wiem czy będzie jakiś płot ale raczej nie bo na to już miejsca nie będzie.
    Wysokość bramy jest ważna, bo decyduje o tym, czy należy dokonać zgłoszenia. Ktoś to musi wiedzieć, przecież ktoś składa / składał zamówienie? :wink:
    Jeżeli brama jest od strony chodnika, to niewątpliwie jest to miejsce publiczne. Sama brama też jest elementem ogrodzenia, nie tylko "płot".
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dziękuję owner za odzew. zakładam że brama nie będzie wyższa niż 1,5m. czy nie ma znaczenia odległość od chodnika, tak czy siak należy zgłosić
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lipca 2011
    Tak, przepis brzmi:
    "budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i [...]
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tylko jak interpretować sformułowanie od strony :confused:
    jeszcze raz dzięki owner
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m"
    [cite] Agnes:[/cite]tylko jak interpretować sformułowanie od strony.... :confused:
    literalnie
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Agnes, wynika z tego, że powinniście zgłosić do Starostwa zamiar budowy tego ogrodzenia z bramą,
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dowiadywałam się u źródła. Zgłoszę robotę budowlaną nie wymagającą pozwolenia na budowę a w starostwie ocenią czy to wymaga zgłoszenia czy nie
    pozdrawiam wszystkich forumowiczów
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A mam jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych. Wyczytałam w necie że pieniądze zgromadzone na FR nie można przeznaczyć na inwestycje lecz tylko i wyłącznie na pokrycie wydatków związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej.
    1) jak wszyscy właściciele wyrażą zgodę na pokrycie kosztów budowy ogrodzenia ze środków zgromadzonych na FR będzie to naruszeniem przepisów prawa?
    2) "Ustawodawca nie wprowadza pojęcia „fundusz remontowy”, może on zostać powołany w drodze uchwały wspólnoty. W rzeczywistości fundusz remontowy jest zaliczką na koszty zarządu, a według ustawy o własności lokali do kosztów zarządu nie wchodzą wydatki przeznaczone na inwestycje"
    jak nie z zaliczek to z czego?
    http://www.wspolnotamieszkaniowa.pl/aktualnosci/pieniadze-z-funduszu-remontowego-nie-na-inwestycje/984.html
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wyczytałam w necie że pieniądze zgromadzone na FR nie można przeznaczyć na inwestycje lecz tylko i wyłącznie na pokrycie wydatków związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej.
    Było takie orzeczenie sądu, ale sprawa nie jest jednoznaczna.
    http://zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/491-i-aca-1226-07-z-18-grudnia-2007-z-funduszu-remontowego-nie-pokrywa-sie-kosztow-inwestycji.html
    Jeśli pod tekstem ZA podpisze się 100% właścicieli, to będzie nie uchwała, a umowa i tekst jej może dotyczyć nawet budowy schronu na Księżycu, bo właściciele mogą ze swoją kasa robić co chcą. Tak więc wątpliwości dotyczą tylko inwestycji, na które nie ma 100% zgody właścicieli
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękować :)
    po przeanalizowaniu dokumentacji WM doszłam do wniosku że nie możemy ogrodzenia sfinansować z FR, regulamin na tonie pozwala ale z zaliczek na koszty eksploatacji już możemy :)
    jeszcze raz dziękować
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Agnes:[/cite]nie możemy ogrodzenia sfinansować z FR, regulamin na tonie pozwala ale z zaliczek na koszty eksploatacji już możemy :)
    Eksploatacji czego? Ogrodzenia, którego nie ma? :neutral:
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W planie gospodarczym na ten rok były uwzględnione wydatki na budowę ogrodzenia. to co nie można z tych zaliczek?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano lipca 2011
    Agnes, wszystko można :)
    Czarny scenariusz: łamiesz prawo, jakiś właściciel protestuje i idzie do sądu, sąd przyznaje mu rację
    I co? Nico. Ogrodzenia nie rozbierzesz przecież
    Poza tym wm może wydawać kasę na inwestycje, np. jak stworzy fundusz celowy na budowę ogrodzenia. Ale że sądy orzekają raz tak, raz siak, to mądrych nie ma ;(
    Wspólnota, to taki twór, w którym sąsiedzi rządzą się sami. Sztuka polega na tym, żeby było w miarę tanio i skutecznie, żeby większość właścicieli była zadowolona, żeby stosunki sąsiedzkie się polepszały (nie należy wzniecać konfliktów bez potrzeby).
    To trudne, ale możliwe :)
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano lipca 2011
    koziorozka - sama widzisz jak WM same sobie utrudniają życie.Moja rada polikwidować fundusze remontowe, eksploatacyje, użytkowe, modernizacyjne, bieżące,przyszłościowe itp. i działać zgodnie z uowl.Kto to wymyślił, że WM nie mogą wydawać pieniędzy na inwestycje?
    Nie można we WM wybudować chodnika, ogrodzenia, zamontować koszy na śmieci, ani nawet uchwytu na bramie do śmietnika? Przepraszam, to ostatnie to modernizacja, więc chyba można.Agnes kierujcie się przede wszystkim logiką i zasadnością przedsięwzięcia.:bigsmile:
    owner - spełniaj rolę doradcy, a nie komentatora i recenzenta wypowiedzi innych.:bigsmile:
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner z konieczności, musi spełniać wiele... ról :wink:
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    problemu nie ma. wszyscy właściciele się zgadzają :) nikt z nas nie potrzebuje konfliktów sąsiedzkich
    pozdrawiam
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli wszyscy są zgodni, to żeby owca była syta i wilk cały przegłosujcie przesunięcie środków z FR na fundusz budowy ogrodzenia i po kłopocie. Nie będzie powodów do zgrzytów wśród innych "nadgorliwców".
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ponawiam radę - uchwalcie uchylenie uchwaly o FR, jako niezgodnego z uowl. Jeżeli uchwalicie przesunięcie środków w ramach FR to bedzie to bardzo latwo zaskarżalne do sądu i "nie będzie po kłopocie" .:bigsmile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]uchwalcie uchylenie uchwaly o FR, jako niezgodnego z uowl.
    Taka uchwała nie jest wcale niezgodna z ustawą.
    Ustawa nie zawiera przepisów o funduszu remontowym ale to nie znaczy, że zabrania jego tworzenia. To zależy od woli właścicieli. Jeżeli podejmą taką uchwałę, to utworzą fundusz. Ustawa zawiera natomiast przepis, że koszty remontów są kosztami zarządu nieruchomością wspólną, zatem uchwała w sprawie funduszu remontowego leży w kompetencjach wspólnoty.
    [cite] MirekL:[/cite]owner - spełniaj rolę doradcy, a nie komentatora i recenzenta wypowiedzi innych.
    Ta wypowiedź to komentarz czy recenzja? Stosowanie swoich rad zacznij od siebie i nie pouczaj innych, co im wolno pisać.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite] Jeżeli uchwalicie przesunięcie środków w ramach FR to bedzie to bardzo latwo zaskarżalne do sądu i "nie będzie po kłopocie" .:bigsmile:

Proszę o argumenty.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    EDDIE - to Ty mi wskaż swoje argumenty, że to dobry pomysl.
    Nie znam tresci uchwaly o powolaniu FR w tej WM, jeżeli tam jest klauzula ,że można dokonywać przesunięć środków finansowych na dowolny cel. to masz rację. Uchwala i po klopocie. Ale wydaje mi się ,że tworzono ten fundusz w jasno sprecyzowanym celu, i tylko na określone prace remontowe, do których napewno nie zaliczamy nowego ogrodzenia, bo to jest "inwestycja". Taka uchwala już przy "porodzie" jest łatwo zaskarzalna dla oponentow.:bigsmile:
  • Opcje
    AgnesAgnes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wydaje mi się ,że tworzono ten fundusz w jasno sprecyzowanym celu, i tylko na określone prace remontowe

dobrze prawisz MirekL, dlatego też budowę bramy musimy sfinansować z innych środków
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.