Wybór formy zwrotu nadpłaty zaliczek CO - gotówka/zaliczenie na poczet przyszłych wpłat
leonh
Użytkownik
Witam serdecznie
Mam problem następującej natury:
Właśnie rozliczono koszty roku 2010 i stwierdzono, że mam sporą nadpłatę w zaliczkach na media (co + cw).
Zarządca podjął decyzję, że moje nadpłaty z tego tytułu będą rozliczane poprzez korygowanie bieżących należności w zaliczkach - nadpłata jest na tyle duża, że z rozliczenia wychodzi, że przez 6 miesięcy z kawałkiem nie będę płacił zaliczek z tego tytułu, będę natomiast ponosił pozostałe bieżące koszty mojego lokalu (śmieci f.remontowy, zimna woda).
Nie wiem czy mam prawo ale jeśli ktoś wie niech podpowie:
1. czy mogę zwrócić się o zwrot nadpłaty w całości (jednorazowo w gotówce) i tym samym płacić na bieżąco zaliczki na dotychczasowym poziomie - akurat nie mam potrzeby finansowej, ale uważam że przez pół roku zarządca będzie gospodarował bezzasadnie moją nadpłatą - czy się zgadzacie ?
2. który ewentualnie przepis daje mi taki prawo
Dodam, że w regulaminie wspólnoty nie ustalono sposobu rozliczania nadpłat.
Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź
Mam problem następującej natury:
Właśnie rozliczono koszty roku 2010 i stwierdzono, że mam sporą nadpłatę w zaliczkach na media (co + cw).
Zarządca podjął decyzję, że moje nadpłaty z tego tytułu będą rozliczane poprzez korygowanie bieżących należności w zaliczkach - nadpłata jest na tyle duża, że z rozliczenia wychodzi, że przez 6 miesięcy z kawałkiem nie będę płacił zaliczek z tego tytułu, będę natomiast ponosił pozostałe bieżące koszty mojego lokalu (śmieci f.remontowy, zimna woda).
Nie wiem czy mam prawo ale jeśli ktoś wie niech podpowie:
1. czy mogę zwrócić się o zwrot nadpłaty w całości (jednorazowo w gotówce) i tym samym płacić na bieżąco zaliczki na dotychczasowym poziomie - akurat nie mam potrzeby finansowej, ale uważam że przez pół roku zarządca będzie gospodarował bezzasadnie moją nadpłatą - czy się zgadzacie ?
2. który ewentualnie przepis daje mi taki prawo
Dodam, że w regulaminie wspólnoty nie ustalono sposobu rozliczania nadpłat.
Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Tylko ty decydujesz o formie zwrotu nadpłaty.
A jeszcze jakby ktoś podpowiedział gdzie mogę znaleźć przepis, który daje mi takie prawo - chciałbym być przygotowany na spotkanie z zarządcą ?
z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 22 lutego 2001 r. , sygn. akt: I ACa 1309/00 (cytowany poniżej fragment dotyczy braku podstaw prawnych do decydowania o nadpłatach właścicieli powstałych w wyniku rozliczenia mediów dostarczanych do lokali):
"wspólnota podejmuje decyzje tylko w sprawach dotyczących zarządu nieruchomością wspólną w granicach zakreślonych prawem. Tym samym, w zakresie dysponowania środkami pieniężnymi właścicieli przekazanymi jej do rozliczenia się, nie ma żadnych uprawnień. To nadal są pieniądze właścicieli lokali, a nie wspólnoty i nie może ona, nawet gdy chce tego większość właścicieli, zmieniać ich przeznaczenia, także wtedy, gdy okaże się, że wydatki, na poczet których były uiszczane, były niższe niż przewidywano. Nadpłata stanowi własność właściciela i tylko on może zadecydować co z tymi środkami zrobić. Może je przeznaczyć na fundusz remontowy, ale nie musi. Wspólnota nie ma uprawnień do podejmowania za niego decyzji w tym zakresie. Wspólnota działa w granicach ściśle określonych w ustawie. Nie dotyczy jej zasada, że co nie jest zakazane jest dozwolone, chyba że tylko w ramach uprawnień jakie jej przysługują, a więc w zakresie czynności związanych z zarządem nieruchomością wspólną. Pozyskiwanie środków na fundusz remontowy nie może odbywać się w sposób niezgodny z prawem i z naruszeniem praw członków wspólnoty wynikających z ustawy."
Treśc orzeczenia:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/645-i-aca-1309-00-wspolnota-mieszkaniowa-decyduje-tylko-w-sprawach-zarzadu-nieruchomoscia-wspolna.html