Wybór formy zwrotu nadpłaty zaliczek CO - gotówka/zaliczenie na poczet przyszłych wpłat

leonhleonh Użytkownik
Witam serdecznie
Mam problem następującej natury:
Właśnie rozliczono koszty roku 2010 i stwierdzono, że mam sporą nadpłatę w zaliczkach na media (co + cw).
Zarządca podjął decyzję, że moje nadpłaty z tego tytułu będą rozliczane poprzez korygowanie bieżących należności w zaliczkach - nadpłata jest na tyle duża, że z rozliczenia wychodzi, że przez 6 miesięcy z kawałkiem nie będę płacił zaliczek z tego tytułu, będę natomiast ponosił pozostałe bieżące koszty mojego lokalu (śmieci f.remontowy, zimna woda).
Nie wiem czy mam prawo ale jeśli ktoś wie niech podpowie:
1. czy mogę zwrócić się o zwrot nadpłaty w całości (jednorazowo w gotówce) i tym samym płacić na bieżąco zaliczki na dotychczasowym poziomie - akurat nie mam potrzeby finansowej, ale uważam że przez pół roku zarządca będzie gospodarował bezzasadnie moją nadpłatą - czy się zgadzacie ?
2. który ewentualnie przepis daje mi taki prawo
Dodam, że w regulaminie wspólnoty nie ustalono sposobu rozliczania nadpłat.
Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W tej sytuacji masz prawo domagać się zwrotu całej nadpłaty zaliczki na media i nikt nie ma prawa ci tego odebrać.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zaliczki na media są twoją indywidualną własnością, wm jest w ich przypadku tylko pośrednkiem między tobą a dostawcą mediów.
    Tylko ty decydujesz o formie zwrotu nadpłaty.
  • Opcje
    leonhleonh Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Serdeczne DZIĘKI za odpowiedzi - czyli jest tak, jak myślałem (znów "ktoś" podjął decyzję za mnie :/)
    A jeszcze jakby ktoś podpowiedział gdzie mogę znaleźć przepis, który daje mi takie prawo - chciałbym być przygotowany na spotkanie z zarządcą ?
  • Opcje
    wojtekwojtek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Oczywiście że Twoja nadpłata to Twoja i powinieneś móc decydować o formie jej zwrotu,ale jednocześnie wiem z własnego doświadczenia że możesz choć nie musisz mieć z tym problemy. Zależy to kim zawarta jest umowa na dostawę co i cw w Waszej Wspólnocie.Jeśli są zawarte umowy z każdym z właścicieli to nie będziesz miał żadnych problemów,ale jeśli umowa jest zawarta ze Wspólnotą to możesz je mieć.A to dlatego,że jeśli są w Twojej Wspólnocie osoby,które zalegają z płatnościami za co i cw to administrator czy też Zarządca reguluje płatności za te media pieniążkami pozostałych uczciwie płacących.Nie jest to takie zgodne z prawem,ale z drugiej strony nie można inaczej tego problemu rozwiązać.Czyli jeśli Ty wystąpisz o zwrot nadpłaty do ,,ręki" to po prostu może nie być dla Ciebie środków do czasu wyegzekwowania od dłużników, dlatego też Zarządcy zaliczają te nadpłaty na konto przyszłych wpłat.Oznacza to że Twoja nadpłata oczywiście że istnieje ale na papierze. Można to porównać do oszczędzania w banku,gdyby wszyscy ,czy też nawet większość chciała wypłacić SWOJE pieniądze to nie byłaby to możliwe bo bank nie miał by fizycznie takich środków.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Pomocne orzecznictwo:
    z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 22 lutego 2001 r. , sygn. akt: I ACa 1309/00 (cytowany poniżej fragment dotyczy braku podstaw prawnych do decydowania o nadpłatach właścicieli powstałych w wyniku rozliczenia mediów dostarczanych do lokali):

"wspólnota podejmuje decyzje tylko w sprawach dotyczących zarządu nieruchomością wspólną w granicach zakreślonych prawem. Tym samym, w zakresie dysponowania środkami pieniężnymi właścicieli przekazanymi jej do rozliczenia się, nie ma żadnych uprawnień. To nadal są pieniądze właścicieli lokali, a nie wspólnoty i nie może ona, nawet gdy chce tego większość właścicieli, zmieniać ich przeznaczenia, także wtedy, gdy okaże się, że wydatki, na poczet których były uiszczane, były niższe niż przewidywano. Nadpłata stanowi własność właściciela i tylko on może zadecydować co z tymi środkami zrobić. Może je przeznaczyć na fundusz remontowy, ale nie musi. Wspólnota nie ma uprawnień do podejmowania za niego decyzji w tym zakresie. Wspólnota działa w granicach ściśle określonych w ustawie. Nie dotyczy jej zasada, że co nie jest zakazane jest dozwolone, chyba że tylko w ramach uprawnień jakie jej przysługują, a więc w zakresie czynności związanych z zarządem nieruchomością wspólną. Pozyskiwanie środków na fundusz remontowy nie może odbywać się w sposób niezgodny z prawem i z naruszeniem praw członków wspólnoty wynikających z ustawy."

Treśc orzeczenia:
    http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/645-i-aca-1309-00-wspolnota-mieszkaniowa-decyduje-tylko-w-sprawach-zarzadu-nieruchomoscia-wspolna.html
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.