Wniosek o uchylenie uchwał wspólnoty

marco-999marco-999 Użytkownik
Witam,
Mam problem z zarządcą, a mianowicie: zwołał pierwsze zebranie nowej wspólnoty powiadamiając o terminie e-mailem oraz listem poleconym, który awizowano w dniu zebrania. Oczywiście byłem na owym zebraniu i wystąpiłem o jego unieważnienie jak i podjętych na nim uchwał. Złożyłem za potwierdzeniem odbioru u zarządcy poniższy wniosek, minęły już 4 tygodnie i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, wysyłam e-maile z zapytaniem... również bez skutku i odpowiedzi. Co robić? Złożyć pozew do Sądu o uchylenie uchwał? Jeśli tak, to jakie są ustawowe terminy dotyczące odpowiedzi na pisma i jak napisać pozew uwzględniając poniższy wniosek. Jakie inne dokumenty należy dołączyć?

"Jan Kowalski Warszawa, dnia 04.02.2011r.
Ul. Piękna 11/1
00-950 Warszawa

Firma "Dom" Developer
i Licencjonowany Zarządca Nieruchomości
ul. Łgarzy 60
04-133 Warszawa

WNIOSEK
Dotyczy : Zebrania ogółu właścicieli lokali budynku przy ul. Pięknej 11 z dnia 03.02.2011r.

1. Wnoszę o ponowne zwołanie zebrania właścicieli lokali budynku przy ul. Pięknej 11
w Warszawie, zgodnie z Ustawą o Własności Lokali.
2. Uchylenie projektów uchwał nr 1/2011 oraz nr 2/2011.
Uzasadnienie :
Naruszenie Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 roku o Własności lokali :

1.Rozdział IV Art. 32.1
Niedotrzymanie terminów powiadomienia o zwołaniu zebrania;
- pismo awizowane dzień przed terminem zebrania.

Art. 32. 1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania.
2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany.

2.Rozdział IV Art. 20.1
Rażące naruszenie i nieprzestrzeganie zasad prowadzenia zebrania oraz porządku obrad :
- brak wyboru protokolanta i Komisji Skrutacyjnej – pkt. 3 porządku obrad,
- negowanie wyboru zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej spośród właścicieli lokali,

Art. 20. 1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.

Z poważaniem.
Jan Kowalski"

Komentarze

• Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marco-999 - to,że nie podoba Ci się zarządca to Twój problem. Z tego co piszesz wnioskuję, że nie znasz dobrze uowl - bibli we wspólnotach.
    Chcesz zaskarżyć uchwały podjęte na zebraniu, tylko ze względów uchybień proceduralnych? Bez szans. Chcesz uchylenia projektów uchwał? Projektami one były przed zebraniem. Po głosowaniu są uchwałami wspólnoty. Masz prawo je zaskarżyć w terminie 6-tygodni od ich uchwalenia. Tylko ,że musisz wskazać naruszenie Twojego interesu prawnego, a to nie jest takie proste. Nie ma terminów rozpatrywania wniosków właścicieli. Nie masz prawa żądać ponownego zebrania ( chyba,że namówisz jeszcze kilku właścicieli - 10 %).:bigsmile:
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:
    Z tego co piszesz wnioskuję, że nie znasz dobrze uowl - bibli we wspólnotach.
    Miruś, wiesz co piszesz! :thumbup:
    Biblia jest pełna seksu.
    Patrząc na to, co dzieje się w wielu wspólnotach - wszystko się zgadza! :bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marco-999:[/cite]Mam problem z zarządcą, a mianowicie:
    zwołał pierwsze zebranie nowej wspólnoty powiadamiając o terminie e-mailem oraz listem poleconym,
    który awizowano w dniu zebrania.
    Oczywiście byłem na owym zebraniu i wystąpiłem o jego unieważnienie jak i podjętych na nim uchwał.
    Obawiam się, że nie masz podstaw do uwalenia tego zebrania. Jeżeli zawiadomienie zostało wysłane z siedmiodniowym wyprzedzeniem.

Art. 32. ustawy o własności lokali
    1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością
    wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego
    właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania.

2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W
    wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli
    lokali należy wskazać treść tej zmiany.

Co do uchwał... to jeżeli na zebraniu nie zagłosowało za ich przyjęciem ponad 50 % właścicieli lub ich pełnomocników, to należy dozbierać resztę głosów w drodze indywidualnego zbierania.

Art. 23. ustawy o własności lokali
    1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego
    zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem głosów
    oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich
    zbierania.
    2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości
    udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono,
    że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos.
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marco-999
    Moja dobra rada po części zgodna z tym co już MirekL napisał.
    Daj sobie "siana" - nic nie wskórasz, nie ma w tym wypadku żadnego łamania prawa, nikt nie ma obowiązku ci odpisywać na pisma, nie ma obowiązku powoływać protokolanta zebrania, nie ma obowiązku powoływać komisji skrutacyjnej itd.
    Jeżeli jest to pierwsze zebranie to nie wiem o jakim negowaniu wyboru zarządu piszesz skoro napewno w AN macie wpis że dewelooper ma powierzony zarząd nieruchomością wspólną na ileś tam lat.
    Nie uchyla się projektów uchwał bo projekt uchwały nie jest żadnym dokumentem - ma taką samą wartość jak kawałek rolki pewnego papieru.
    Przygotuj się, że takie różne w Twoim wyobrażeniu niezgodności z prawem przy zwoływaniu zebrań będą codziennością.
    Jest wyrok SN , że wszelkie niedociągnięcia formalne i naruszenia UoWL przy podejmowaniu uchwał czy zwoływaniu zebrań właścicieli są mało istotne i nie mają wpływu na wolę właścicieli - mówiąc obrazowo nie są łamaniem prawa. W jednym wypadku SN daję furtkę tym wszystkim którzy nie mogą sie z tym pogodzić - tzn. że takie nieprawidłowości w zwołaniu zebrania czy podejmowaniu uchwały, mogą być (podkreślam słowa: mogą być - jeżeli sędzia uzna) podstawą do uchylenia danej uchwały jeżeli zostanie udowodnione że miały decydujący wpływ na taką a nie inną treść uchwały.
    Nie ma takiej możliwości abyś był w stanie wygrać z dewelooperem przed sądem powołując się na argumenty które przytoczyłeś.
    Przykre ale prawdziwe i przećwiczone.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nieprawidłowości w zwołaniu zebrania czy podejmowaniu uchwały, mogą być [...] podstawą do uchylenia danej uchwały jeżeli zostanie udowodnione że miały decydujący wpływ na taką a nie inną treść uchwały
    Należy podkreślić, słowo
    udowodnione
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.