Uchwała o wyznaczenie osób do odbiorów
Pawelxl
Użytkownik
Witam , mam pytanie odnośnie uchwały która miała by wyznaczać dwie osoby które miały by odbierać wszystkie wykonane zlecenia (remonty itd.) Ponieważ nasz obecny zrządca odbiera każdą robote bez żadnych zastrzeżeń choć efekt końcowy często jest baaaaardzo daleki od ideału, chcemy mieć kontrole nad wydawanymi naszymi pieniędzmi. Chodzi mi o to czy uchwała w takim brzmieniu nie jest w konflikcie prawnym z jakimiś przepisami a co za tym idzie to czy po wejściu jej w życie będzie skuteczną bronią wolną od wad prawnych.
Treść uchwały :
"...Wyznaczenia dwóch osób upoważnionych do odbiorów technicznych robót zleconych przez w/w wspólnotę z jej ramienia . W przypadku braku zatwierdzenia przynajmniej przez jedną z tych osób, odbiór danego zlecenia uznaje się za nieważny. W następstwie czego wspólnota nakazuje wstrzymanie uregulowania należności wykonawcy przez zarząd do czasu wyjaśnienia niezgodności (przeprowadzenia ewentualnych poprawek) i zatwierdzenia przez jedną z wyznaczonych osób..."
Będę wdzięczny za ewentualne sugestie
Treść uchwały :
"...Wyznaczenia dwóch osób upoważnionych do odbiorów technicznych robót zleconych przez w/w wspólnotę z jej ramienia . W przypadku braku zatwierdzenia przynajmniej przez jedną z tych osób, odbiór danego zlecenia uznaje się za nieważny. W następstwie czego wspólnota nakazuje wstrzymanie uregulowania należności wykonawcy przez zarząd do czasu wyjaśnienia niezgodności (przeprowadzenia ewentualnych poprawek) i zatwierdzenia przez jedną z wyznaczonych osób..."
Będę wdzięczny za ewentualne sugestie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Koziorożka napisała to delikatniej.
W razie nieszczęścia wspólnota (czyli wszyscy właściciele) zostaną obciążeni karą a ewentualną odpowiedzialność karną poniosą osoby z zarządu za niedopełnienie obowiązków.
Natychmiast zwolnić takiego administratora i zatrudnić (jeżeli nie potraficie sami się zarządzać) takiego który będzie miał pojęcie na czym polega administrowanie, na czym zarządzanie i dlaczego właścicieli należy szanować i dbać o ich interesy.
temacie to bardzo dobrze wiecie że trzeba znać trochę ustaw i przepisów żeby sobie
biedy nie narobić
Po drugie : większość członków wspólnoty to starsze osoby a zarządca jest ten sam od początku
, który oczywiście ładnie mówi i nic więcej, ale „babcie„ mu wierzą . Ja mieszkam
tam od niedawna i dopiero zaczynam uświadamiać ,z jednym z sąsiadów, resztę
właścicieli że zarządca traktuje ich jak przytoczone przez timbera-a przysłowiowe
stado baranów.
Po trzecie : jeżeli chodzi o sensowność takiej uchwały to wydaje mi się ( choć mogę się mylić )
że jeżeli np podpisaliśmy upoważnienie dla zarządcy na załatwianie spraw
związanych dociepleniem budynku to ma prawo również odebrać zleconą robotę .
Poza tym lepiej mieć czarno na białym że to my musimy zatwierdzić obiór zleconej
roboty niż pózniej użerać się z zarządcą dlaczego zapłacił za skoszony trawnik
skoro jest to zrobione na odpier... . A sami wiecie że nawet jak nie podpiszemy mu
absolutorium za sprawozdanie finansowa to i tak nic to nie znaczy , bo nie skutkuje
żadnymi konsekwencjami.
Po czwarte : Zmiana zarządcy to też nie jest taka prosta sprawa . Nie chodzi mi tu bynajmniej o
aspekty formalne tylko o znalezienie LEPSZEGO . Rozmawiałem z kilkoma
kolegami , bo już rozważamy zmianę zarządcy, ale wychodzi na to że chyba każdy
ma coś za uszami , zmiana na gorszego jaki ma sens?
Po piąte : Apropo nadzorcy budowlanego , to mamy zatrudnionego przez zarządce i co z tego
jeżeli to ja musiałem wytykać wykonawcy niezgodność zakresu wykonywanych
robót z tym co było ustalane przy zlecaniu.
Dopiero zaczynam zgłębiać tą materie dlatego szukam informacji i podpowiedzi jak to ugryzć .
Myślę że najpierw wszystko trzeba starać się wyprowadzić na prostą we własnym zakresie , a międzyczasie szukać nowego zarządcy, żeby nie zmieniać na pierwszego lepszego.
Jak już nabierzesz pewności w tym co można zrobic, to może okazać się, że ten administrator wcale nie jest taki zły, tylko się rozleniwił. Poza tym jak popracujesz w zarządzie, to będziesz wiedział jakie masz wymagania i lepiej będziesz mógł skonstruować umowę z nowym.
I jeszcze jedno- karać źle pracującego administratora (zgodnie z umową o zarządzanie jaką zapewne macie podpisaną).
Musze się dobrze jeszcze zorientować ale z tego co kojarze to w naszym przypadku sprawa wygląda tak że zarząd jest jedno osobowy a zarządcą jest prezes firmy administrującej
U mnie administrator wywiesza ogłoszenie, że w danym dniu o konkretnej godzinie odbędzie się odbiór prac .
Kto chce z właścicieli lokali lub ich pełnomocników niech przyjdzie i przedstawi swe uwagi lub prześle je mailem do administratora. Mało kto przychodzi i mało kto zgłasza cokolwiek.
Moim zdaniem ta uchwała nie jest prawidłowa, do reprezentowania wspólnoty powołany jest albo zarząd, albo zarządca, któremu zarząd powierzono, no chyba, że dojdzie do zmiany sposobu zarządu.
Właściciele mogą ustanowić pełnomocników, ale nie w drodze uchwały, lecz udzielając pełnomocnictwa.