wyprostowanie Uchwał niezgodnych
mo_nia
Użytkownik
Witam,
mam pytanie odnośnie Uchwały zmieniającej Regulamin części wspólnych w punkcie o podejmowaniu decyzji - 6 lat temu punkt Uchwały zmieniający Regulamin zdobył brzmienie mniej więcej "Uchwały podejmuje większość osób obecnych na zebraniu rocznym" - mimo podpisanej Uchwały przez mniejszość, weszła ona w życie. Nikt nie podjął sie wyprostowania tematu do tej pory - mam pytanie odnośnie rozwiązania takiej sprawy - jak się za to zabrać i co zrobić dokładnie?
Biorąc pod uwagę powyższy temat mamy też zagadkę z Uchwałą, w której przeznacza się pieniądze na coś, co nie zostało zaakceptowane przez większość mieszkańców, a jednak przeszło w Uchwale - bo większość osób podjęła decyzję na zebraniu (10 osób obecnych na 120 głosów). Ciekawostka - wydatek ten nie został uwzględniony w planie gospodarczym, a jednak został zrealizowany.
Z góry dziękuję
mo_nia
mam pytanie odnośnie Uchwały zmieniającej Regulamin części wspólnych w punkcie o podejmowaniu decyzji - 6 lat temu punkt Uchwały zmieniający Regulamin zdobył brzmienie mniej więcej "Uchwały podejmuje większość osób obecnych na zebraniu rocznym" - mimo podpisanej Uchwały przez mniejszość, weszła ona w życie. Nikt nie podjął sie wyprostowania tematu do tej pory - mam pytanie odnośnie rozwiązania takiej sprawy - jak się za to zabrać i co zrobić dokładnie?
Biorąc pod uwagę powyższy temat mamy też zagadkę z Uchwałą, w której przeznacza się pieniądze na coś, co nie zostało zaakceptowane przez większość mieszkańców, a jednak przeszło w Uchwale - bo większość osób podjęła decyzję na zebraniu (10 osób obecnych na 120 głosów). Ciekawostka - wydatek ten nie został uwzględniony w planie gospodarczym, a jednak został zrealizowany.
Z góry dziękuję
mo_nia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Część wspólna jest rzeczą, a sposób podejmowania uchwał właścicieli to proces decyzyjny. Uregulowany zresztą w ustawie.
Wasza "uchwała" o zmianie regulaminu nie istnieje, ponieważ nie uzyskała poparcia większości głosów. Tej uchwały również nie ma w obrocie prawnym, a więc wydatki poniesione na jej podstawie nie uzyskały wymaganej zgody właścicieli.
Fakt, że wydatek nie był ujęty w planie gospodarczym nie oznacza, że został poniesiony bez zgody właścicieli - czasami uchwały o wydatkach podejmuje się już po uchwaleniu PG. Jeżeli uchwała uzyskałaby większość głosów, to tym samym wydatek zostałby zaakceptowany. Taka uchwała to zmiana planu gospodarczego.
Bardzo dziękuję za pomoc.