różne wysokości opłat czynszowych w tej samej nieruchomości

lenka1lenka1 Użytkownik
Witam,

mam pytanie. Kupiłam miejsce garażowe (jako udziały w hali garażowej-która jest osobną nieruchomością od budynku, pod którym się znajduje) wraz z udziałem w części wspólnej całego budynku. W związku z tym, iż nie posiadam mieszkania ani innego lokalu w tym budynku, wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, w której podnosi mi czynsz za miejsce garażowe 3-krotnie, podczas gdy pozostali właściciele garaży płacą dotychczasową niższą stawkę. Uchwała podnosi czynsz bowiem tylko tym właścicielom miejsc garażowych, którzy nie posiadają w tym budynku mieszkań. Czy taka uchwała jest zgodna z prawem. Poza tym nie powiadomiono mnie o głosowaniu nad tą uchwałą, gdyż podobno głosowanie odbyło się przed moim podpisaniem aktu notarialnego (akt podpisałam w maju 2010) mimo, iż data uchwały to 28.01.2011r. Zostałam teraz powiadomiona listem zwykłym o jej podjęciu i że nowa stawka czynszu obowiązuje od marca 2011.Proszę o pilną odpowiedź, co mogę z tym tematem począć i czy jest on w ogóle zgodny z prawem.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W związku z tym, iż nie posiadam mieszkania ani innego lokalu w tym budynku,
    wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, w której podnosi mi czynsz za miejsce garażowe 3-krotnie,
    podczas gdy pozostali właściciele garaży płacą dotychczasową niższą stawkę.
    Uchwała podnosi czynsz bowiem tylko tym właścicielom miejsc garażowych,
    którzy nie posiadają w tym budynku mieszkań.
    Jest to niezgodne... zacznij od zapisu w swoim akcie notarialnym.
    Zazwyczaj spotyka się zapis "w częściach równych" czyli każdy właściciel MP płaci tyle samo.(1/ile jest MP)
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] lenka1:[/cite]Witam,

mam pytanie. Kupiłam miejsce garażowe (jako udziały w hali garażowej-która jest osobną nieruchomością od budynku, pod którym się znajduje) wraz z udziałem w części wspólnej całego budynku. W związku z tym, iż nie posiadam mieszkania ani innego lokalu w tym budynku, wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, w której podnosi mi czynsz za miejsce garażowe 3-krotnie, podczas gdy pozostali właściciele garaży płacą dotychczasową niższą stawkę. Uchwała podnosi czynsz bowiem tylko tym właścicielom miejsc garażowych, którzy nie posiadają w tym budynku mieszkań. Czy taka uchwała jest zgodna z prawem. Poza tym nie powiadomiono mnie o głosowaniu nad tą uchwałą, gdyż podobno głosowanie odbyło się przed moim podpisaniem aktu notarialnego (akt podpisałam w maju 2010) mimo, iż data uchwały to 28.01.2011r. Zostałam teraz powiadomiona listem zwykłym o jej podjęciu i że nowa stawka czynszu obowiązuje od marca 2011.Proszę o pilną odpowiedź, co mogę z tym tematem począć i czy jest on w ogóle zgodny z prawem.

Wszystko wskazuje na to, że uchwałę należy zaskarżyć.
    Właściciele mogą rzeczywiście podnieść stawkę opłat dla lokali użytkowych, ale wyłącznie wtedy, gdy uzasadnia to sposób korzystania, innymi słowy: gdy sposób korzystania z tego lokalu generuje większe koszty zarządu. W procesie wspólnota musi udowodnić zasadność uchwały.

Czy macie Państwo płacić więcej niż pozostali wyłącznie dlatego, że nie jesteście właścicielami mieszkań? To nie jest racjonalna przesłanka.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.